Arkadaş Canlısı İnsanların Yanında Daha Mı Dışa Dönük Oluruz?

kategori

Yakın İlişkiler

Arkadaş Canlısı İnsanların Yanında Daha Mı Dışa Dönük Oluruz?

Kişilik psikolojisi genel olarak kişiliğimizin değişmeyen parçalar üzerine kurulu olduğunu varsayar. Örneğin, belli bir sorumluluk seviyesine sahipseniz hayatınız boyunca yaklaşık aynı seviyede kalmanız beklenir. Buna karşılık, kişiliğin bazı özelliklerinin durumdan duruma değişkenlik gösterebileceği, yani çevremizde bulunan insanlara göre ve sadece o durum için kişiliğimizin yeniden biçimlenebileceği üzerine bir teori de mevcut.

Bu teorinin içe dönüklük ve dışa dönüklük üzerindeki etkisini araştırmak isteyen araştırmacılar, katılımcılara son bir saatte olan sosyal etkileşimleri ve karşıdaki kişinin dışa dönüklüğü üzerine sorular soruyorlar. Katılımcılar bu etkileşimler esnasında kendilerindeki dışa dönüklük seviyesini de belirtiyorlar. Bu sayede, hem kendi hem de sosyalleştikleri insanların dışa dönüklük seviyeleri birlikte incelenebiliyor. Sonuçlar katılımcıların arkadaş canlısı insanların yanında çok daha dışa dönük davrandıklarını gösteriyor.

Kısacası, içe dönüklük ya da dışa dönüklük çizgisinde düşündüğümüzden daha esnek olabiliyoruz. Bu esnek olma durumu ise etrafımızda olan ve iletişim kurduğumuz insanların arkadaş canlısı olup olmamasından ise bir hayli etkileniyor. Kişiliğimiz bu sebepten ötürü sabit kalmaya yatkın olmasının yanında daha duruma göre değişkenlik sağlayabilen bir hal de alabiliyor.relate-banner

Huang, J. L., & Wu, D. (2021). Other-contingent extraversion and satisfaction: The moderating role of implicit theory of personality. Journal of Individual Differences, 42(3), 132"“139.

Benzer yazılar

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Modern Loneliness - Lionel Le Jeune

Çevrimiçi Arkadaşlıklarda Güven İlişkisi

Çevrimiçi ilişkiler eskisinden çok daha gündemimizde. Sanal ortamda kurulan arkadaşlıklar, yüz yüze arkadaşlıklar gibi güven verir mi?
Friends That Break Your Heart - James Blake (2021)

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

İngiliz sanatçı Blake yeni albümünde müzikte çok sık görmediğimiz bir tema olan arkadaşlık ilişkilerindeki ayrılıkları ele alıyor.

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!

Neden arkadaşlıklarımızı sona erdiririz?

Her ilişki bir gün bitme riski taşıdığı gibi arkadaşlık ilişkilerimiz de bir gün bitebilir. Peki bir arkadaşlığın bitmesindeki ana sebepler neler olabilir?

footer