Ya Beni Yeterince Sevmedilerse?

kategori

Yakın İlişkiler

Ya Beni Yeterince Sevmedilerse?

Başkalarının bizimle ilgili ne düşündüğü konusunda zaman zaman gereğinden fazla endişelenebiliyoruz. Özellikle yeni biriyle tanıştığımızda onun bizi, bizim onu sevdiğimizden daha az sevdiğini düşünme eğiliminde olabiliyoruz. Fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki, yeni tanışan iki kişi aslında birbirlerini tahmin ettiklerinden daha çok seviyorlar. 

Etrafımızdaki kişilerin bizi aslında gerçekte olandan daha az sevdiğini düşünmemiz “sevme uçurumu” olarak tanımlanıyor. Sevme uçurumu, karşımızdakiyle etkileşim halindeyken sürekli olarak bizi nasıl değerlendirdiğini düşünmemiz sonucunda ortaya çıkıyor. Yapılan bir araştırma, bu sevme uçurumu olgusunun hayatımızın hangi döneminde oluşmaya başladığını inceliyor. 

Yapılan çalışmaya göre, sevme uçurumu 5 yaşından küçük çocuklarda görülmüyor. Yani çocuklar, etraftakiler tarafından nasıl algılandıkları ve değerlendirildikleri ile ilgili endişelere 5 yaşları civarında sahip olmaya başlıyorlar. Bu bağlamda, çocuklar 5 yaşından itibaren dışarıdan daha olumlu algılanmak adına iyi ya da güzel sayılabilecek eylemlerde bulunmaya çalışıyorlar. Öte yandan, bu çalışma sevme uçurumunun 5 yaşından 11 yaşına doğru büyük bir ölçüde arttığını gösteriyor. Çocuklar bu yaşlardan itibaren çevrelerindeki kişilerin kendileri hakkındaki düşüncelerini sorgulamaya başlıyor. Bu da bize çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecinin aslında hem çevremizdekilerle olan etkileşimimizi nasıl etkilediğini hem de bu etkileşimden ne denli etkilenebildiğini gösteriyor. relate-banner

Wolf, W., Nafe, A. & Tomasello, M. (2021). The Development of the Liking Gap: Children Older Than 5 Years Think That Partners Evaluate Them Less Positively Than They Evaluate Their Partners.Psychological Science,32(5), 789-798.

Benzer yazılar

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

Neden İstemediğimiz Sevgi Bizi Bu Kadar Yoruyor?

Sevgi davranışları istenmeden maruz kalındığında fiziksel, duygusal ya da ilişkisel anlamda olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.

Ebeveyniyle Arası Bozuk Birine Söylenmemesi Gerekenler

Aile içi yabancılaşma kültürümüzde genellikle hoş görülmez ve insanlar özellikle yetişkin bir birey tarafından başlatılan bu durumu anlamakta zorlanırlar.
Yol - Altın Gün (2021)

2021’in Aşk Şarkıları

Koca bir yılı devirdik. Acaba ardımızda hangi aşk şarkılarını bıraktık? 2021’in dikkatimizi çeken aşk şarkılarını bu yazıda inceledik.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Love and Life - Kristina Varaksina

Romantik İlişkilerdeki 10 Duygusal İhtiyacımız

Romantik ilişkilerimizde genellikle karşılanmasını beklediğimiz 10 duygusal ihtiyacı açıkladık. Siz bir ilişkiden neler beklersiniz?

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
No Name - David Hettinger (1946)

Modern Zamanlarda Aşk

Günümüzde partnerlerimizi daha çok sosyal medya aracılığıyla buluyoruz. Peki bu aşka bakışımızı ve aşkı nasıl yaşadığımızı değiştiriyor mu?

Kim eski partnerine karşı daha olumlu görüşlere sahip?

Kim eski partneriyle ilgili daha olumlu düşüncelere sahip oluyor? Erkekler mi kadınlar mı? Neden bu konuda cinsiyet farklılığı bulunuyor?

"Seni Seviyorum" demeden sevgi göstermenin yolları

Sevgiyi göstermenin tek yolu "Seni seviyorum." cümlesinden geçmiyor. Başka davranışlar da karşı tarafa sevginizi derinden hissettirebiliyor.

footer