Kendimizi Affetmenin 4 Adımı

kategori

Yakın İlişkiler

Kendimizi Affetmenin 4 Adımı

Yaptığımız hataların ardından kendimizi affetmek kimi zaman çok kolay olmuyor ve genellikle affedilmeyi hak edip etmediğimizden tam olarak emin olamıyoruz. Peki ya kendimizi affetmek için mazeretler buluyorsak?

Kendimizi affetme sürecine birbiriyle ilişkili olan 4 açıdan bakabiliriz.

- Sorumluluk

- Pişmanlık

- Onarım

- Yenilenme

Sorumluluk

Sorumluluk almak, kendimizi affederken gerçekçi davranıp davranmadığımızı ayırt etmenin en iyi yolu. Kendimizi affetmek adına hatalarımız için bahaneler uyduruyor olmamız sorumluluk aldığımız anlamına geliyor mu? 

Pişmanlık

Sorumluluk üstlendiğimizde yaptığımız hatalardan dolayı pişmanlık hissetmek neredeyse kaçınılmaz bir durum. Ancak bu duyguyla yüzleşmek ve bunu deneyimlememize izin vermek, yaşanan durumu düzeltmemiz adına bizi motive etmesi açısından çok önemli. 

Onarım 

Hatamızı telafi etme yolundayken olumsuz düşüncelere kapılmamız kendimizle ilgili değerlerimizin zarar gördüğünü düşünmemize neden olabiliyor. Eğer utanma duygumuzun yoğunluğunu azaltabilirsek zarar gören değerlerimizi kişiliğimizde aramak yerine değerlerimizi tekrar işleme yolunu seçebiliriz. 

Yenilenme

Bu aşamada, insanların -kendimiz dahil- mükemmel olamayacağını kabul etmemiz gerekiyor. Mükemmeli yakalayamayız ama kendimize zarar vermeden hatalarımızın mesuliyetini kabul edebiliriz. 

Sonuç olarak kendini affetmek, genellikle rahatsız edici ve acı verici bir süreç. Ama bu süreci tek başımıza atlatmak zorunda değiliz. Bu alanda uzman birinden yardım istemek de iyi bir yol olarak gözüküyor. relate-banner

Bu yazı @tanglawmentalhealth adlı hesabın "Four Stages of Self-Forgiveness" adlı gönderisinden derlenerek hazırlanmıştır.

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

“Her şeyi son ana bırakıyorum.” Peki ya yaşamayı?

Ertelemek kronik ve otomatik bir hale geldiğinde bizim için zararlı bir davranış haline gelebiliyor. Kendimizi yalnızca görevlerimizi değil aslında yaşamın kendisini ertelerken bulabiliyoruz.

Hep Siz Mi Özür Diliyorsunuz?

Özür dilemek ilişkilerimizi olumlu bir şekilde etkilese de gereğinden fazla özür dilediğimizi fark ettiğimiz noktada durup düşünmemiz hem kendimiz hem de ilişkimiz için daha sağlıklı oluyor.

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Taşınmayı Keyifli Hale Getirmenin 6 Yolu

Bu yazımızda taşınma gibi zorlayıcı hayat olaylarından nasıl keyif alabileceğimizi anlatıyoruz.

Olgun Bir İlişkiye Nasıl Sahip Olurum?

İlişkinizin ne kadar olgun olduğunu merak ediyorsanız bu yazımıza mutlaka bir göz atın!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

Kendinizle Nasıl Bir İlişki İçerisindesiniz?

Hayatımızda kurduğumuz belki de en önemli ilişki olan kendimizle ilişkimiz ne kadar güvenli? Kendimizle güvenli bir ilişki kurmak için neler yapabiliriz?

footer