İlişki Memnuniyeti Az Olanlar Aldatmaya Daha Meyilli Oluyorlar.

kategori

Yakın İlişkiler

İlişki Memnuniyeti Az Olanlar Aldatmaya Daha Meyilli Oluyorlar.

Çalışmalar, evliliklerin %20-25'inde aldatma davranışı görüldüğünü gösteriyor. Aldatma partnerlerden hangisi tarafından gerçekleştiriliyor olursa olsun, kişilerde depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar geliştirmeye neden olabiliyor. Bununla birlikte birçok evliliğin aldatma nedeniyle boşanmayla sonuçlandığı da görülüyor. İlişkisinden memnun olan ve ilişkisine daha çok yatırım yapmış kişilerin aldatma davranışında daha az bulunduğunu gösteren birçok çalışma da mevcut. İlişkisinden memnun olmayan kişilerin aldatmaya daha meyilli olmasını açıklayan etmenlerden biri de sosyoseksüel yönelim. 

Sosyoseksüel yönelim, kişinin içerisinde bir bağlılık bulundurmayan cinsel davranışlar göstermeye duyduğu yatkınlığı tanımlıyor. Başka bir deyişle, bazılarımız bu tarz davranışlar göstermeye daha meyilliyken (sınırsız sosyoseksüel yönelim) bazılarımız değiliz (sınırlı sosyoseksüel yönelim). Sınırsız sosyoseksüel yönelime sahip olan kişiler, duygusal yakınlığın daha az olduğu kısa süreli ilişkilerde bulunmaya daha yatkın olabiliyorlar. Bu da onların aldatma davranışlarını etkileyebiliyor.

Bireyler eğer ilişki tatmininin yüksek olduğu bir ilişki içerisinde olurlarsa o zaman ilişki dışı cinsellik yaşama isteklerini daha çok kısıtlayabiliyorlar. Ancak ilişki memnuniyetinin düşük olması zaten böyle bir eğilimi olan insanların kendilerini kısıtlama gereği duymamalarına ve bu sebeple aldatmaya daha meyilli olmalarına sebebiyet verebiliyor. Bu eğilim aynı zamanda insanların daha kısa süreli ve tatmini daha düşük ilişkiler kurmalarına da yol açtığı için bu insanların aldatmaya daha meyilli olduklarını da söylemek mümkün.relate-banner

Urganci, B., Sevi, B., & Sakman, E. (2021). Better relationships shut the wandering eye: Sociosexual orientation mediates the association between relationship quality and infidelity intentions. Journal of Social and Personal Relationships, 38(4), 1401-1409.

Benzer yazılar

Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?
Beyond the Pleasure Principle - Metra Mitchell

Romantik İlişkide Kendi Cinselliğini Yaşamak

Porno izlemek veya mastürbasyon ilişkiden tatmin olunmadığını mı gösterir? İlişkide partnersiz cinsellik hakkındaki yargıların temellerini ve doğruluğunu inceledik.
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Romantic Soul - Ron Hicks

Açık İlişkilerde ve Tek Eşli İlişkilerde Aldatmaya Bakış

Sarılmak, mesajlaşmak veya öpüşmek... Neyin aldatma olduğu ilişkiden ilişkiye değişebiliyor. Çok eşli ilişkilerde aldatma nasıl tanımlanıyor?
Andiamo - Joseph Lorusso

Fedakarlık Yapmanın İlişkiye Etkileri

Fedakarlık yapmak, ilişkide önemsediğimiz ve aradığımız davranışlardan biri olsa da fedakarlığın ilişkiye iyi gelmesi belli faktörlere bağlı.
The Suburban Legend - Roger Wilkerson

Boşanma Sonrasında Takım Olabilmek

Boşanma sonrası, ebeveynlerin bir takım olarak hareket etmesi ve çocuklarının sürece uyum sağlamalarına destek olmaları geçiş dönemini kolaylaştırıyor.

Hassas Biri Olabilir Misiniz?

"Neden böyleyim?", "Neden her şeyi kafama takıyorum?" ya da "Neden ayrıntılarda boğuluyorum?" gibi sorular zihninizden geçiyor mu? İşte hassas bir insan olduğunuzun göstergeleri.

Aynı evde yaşamak ilişki için gerçekten de önemli mi?

İleri yaştaki insanlar arasında ilişkiyi ayrı evlerde sürdürmek alternatif bir seçenek haline gelebiliyor. Peki bu tarz bir ilişki kişilere neler sunuyor?

footer