Kimler Eski Partneriyle Barışmaya Daha Meyilli?

kategori

Yakın İlişkiler

Kimler Eski Partneriyle Barışmaya Daha Meyilli?

Yapılan araştırmalara göre, kişilerin ayrılık sonrası benlik algılarında bir karmaşa olabiliyor. Ayrılık sonrası oluşan benlik algısındaki karmaşa, kişilerde stres oluşturuyor. Bu stresle baş etmek için bazı kişiler yeni bir ilişkiye başlarken, bazıları da eski partnerleriyle tekrar birlikte olmak için çabalıyor. Kaygılı bağlanan kişiler, kendileriyle ilgili daha fazla olumsuz düşünceler geliştirmeye, tehditlere karşı fazla tetikte olmaya ve tekrarlayan olumsuz düşüncelere kapılmaya (ruminasyona) yatkın oluyorlar. Bu kişiler, partnerleriyle kendilerini daha çabuk ve daha fazla bütünleştiriyorlar. Bu sebeple de ayrılık sonrası bu ayrılık üzerine daha fazla düşünerek biten ilişkileriyle ilgili daha fazla pişmanlık hissedebiliyorlar. Sonuç olarak da, eski partnerlerine ilişki sürecinde hissedilen duyguları hatırlatarak tekrar birlikte olma girişimlerinde bulunabiliyorlar. Böylece bozulan benlik algılarını iyileştirebileceklerine dair de bir inanç geliştirebiliyorlar. Fakat araştırmalara göre, eski ilişkileri tekrar başlasa bile kişilerin benlik algıları beklendiği gibi iyileşmiyor. Hatta benlik algısı karmaşasını eski ilişkiyi tekrarlayarak çözmek isteyen kişiler, tekrar başlayan bu ilişkide yeni bir benlik algısı karmaşası dahi yaşayabiliyor.relate-banner

Cope, M. A., & Mattingly, B. A. (2020). Putting me back together by getting back together: Post-dissolution self-concept confusion predicts rekindling desire among anxiously attached individuals. Journal of Social and Personal Relationships, 38(1), 384-392. doi:10.1177/0265407520962849

Benzer yazılar

Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?

Kalıcı İlişkilerin Temel Özellikleri

Kalıcı romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmak imkânsız değil! İşte kalıcı ve sağlıklı romantik ilişkilerin ve arkadaşlıkların en önemli 5 özelliği.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?
İsimsiz- Anne-Sophie Tschiegg

Bir İnsanı Çekici Kılan Nedir?

Bir insandan etkilenmemizde birçok farklı sebep rol oynayabiliyor. Bir insana bakıp “Ne kadar çekici!” dememizi sağlayan özellikler neler?
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.

footer