Dokunmak, Kaygılı Bağlananlara İyi Geliyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Dokunmak, Kaygılı Bağlananlara İyi Geliyor.

Rıza dahilinde fiziksel temasta bulunmak stresimizi azaltıyor, bizi rahat hissettiriyor, fiziksel sağlığımıza iyi geliyor ve beyin gelişimimizi destekliyor. Romantik ilişkilerde ise dokunmanın, ilişki memnuniyeti üzerinde olumlu birçok etkisi bulunuyor.

Bağlanma kaygısı ilişki içerisinde kendisini yalnız kalma korkusu, ilgi gösteren kişiden kopamama veya bağlanmadan kaçınma olarak gösterebiliyor. Yapılan araştırmalara göre, bağlanma kaygısı yüksek olan kişiler, dokunma davranışlarında daha fazla bulunuyor ve ilişkide dokunmaya daha çok önem veriyor. Kaçıngan bağlanan kişiler ise, bu davranışların tam tersini sergiliyor. Yine kaçıngan bağlanan kişilerin romantik ilişkilerinde dokunmayı başlatan kişi olmaktan kaçındığı gözlemleniyor.Partner tarafından dokunulmak da partnere dokunmak da ilişki memnuniyeti ve yakınlığı açısından önem taşıyor. Ayrıca sadece partneri tarafından dokunulduğunu hissetmek bile; onaylanma, anlaşılma, ilgi görme gibi durumları doğurmaya yetebiliyor.relate-banner

Carmichael, C. L., Goldberg, M. H., & Coyle, M. A. (2020). Security-based differences in touch behavior and its relational benefits. Social Psychological and Personality Science, 1948550620929164.

Benzer yazılar

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?
Negro - Cristina Troufa

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
How being attached to you felt like sometimes - Laura Miclea

Kaygılı - Kaçıngan Birlikteliği Mümkün mü?

Yüksek seviyede bağlanma kaygısı ve kaçınması ilişkide belli sorunlarla ilişkilendiriliyor. Peki kaygılı ve kaçıngan bağlanan iki kişi bir ilişki sürdürebilir mi?
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.

footer