Bekar Erkekler Mental Sağlık Problemlerine Daha Mı Meyilli?

kategori

Yakın İlişkiler

Bekar Erkekler Mental Sağlık Problemlerine Daha Mı Meyilli?

40 yaşın üzerindeki bekar erkeklerin psikolojik rahatsızlık tanısı almaya daha meyilli olduğunu biliyor muydunuz? Bekar kavramı bu bağlamda hiç evlenmemiş, dul kalmış, eşinden ayrılmış ya da boşanmış gibi bütün ilişki durumlarını kapsıyor.

Amerika'da geniş bir örneklem ile yapılan araştırmada, 40-60 yaş arasındaki bekar erkeklerin, aynı yaşlardaki evlenmiş erkekler ya da evlenmemiş kadınlara kıyasla intihar etmeye 3.5 kat daha yatkın olduğu görülüyor. Yine Amerika'da yapılan başka bir araştırmada ise 40-75 yaş arasındaki bekar erkeklerin evli erkeklere göre intihar oranının 2 kat daha yüksek olduğu bulunuyor. Genel olarak bakıldığında ise, depresyon bekar erkeklerde evli erkeklere göre iki kat daha yaygın.

Bu bulguların arkasında yatan en önemli sebep yalnızlık hissi oluyor. Yalnızlık; anksiyete, depresyon ve madde bağımlılığı gibi birçok durumu tetikleyebiliyor.

Diğer bir sebep ise bekar erkeklerin "genelde ahlaki düzeni bozabilecek" ve "norm dışı" olarak görülüp tektipleştirilmesi ve insanların kendini bekar erkeklerden bu nedenlerle uzak tutmaya çalışmaları oluyor.

Bununla birlikte boşanmış erkeklerin, hem hiç evlenmemiş hem de dul erkeklere göre daha fazla mental sağlık sorunu yaşadığı da görülüyor. Bu durumun sosyal izolasyon ve boşanma sürecinin getirdiği yıpranmanın etkisi ile ilgili olduğu düşünülüyor.

Toplumda kimi zaman unutulan ya da göz ardı edilen bu topluluğun mental sağlığı ile ilgili çalışmalara önem verilmesi gerekiyor.relate-banner

Whitley, R. (2021, February 04). The mental health struggles of single and divorced men. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/talking-about-men/202102/the-mental-health-struggles-single-and-divorced-men?fbclid=IwAR1WLjoJ0qy4dUDVCAWA5HpZhB4cgPdjXrP41ntshRQM4-awbRL2xJra4dM

Benzer yazılar

One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Psikolojik Sağlık Yoklaması!

Psikolojik iyilik halimizin ne durumda olduğunu bazı sorularla kontrol etmek mümkün. Gelin bu sorulara birlikte bakalım.
Kirsty Harris (Artist) - Jenny Lewis

Terapi Sürecinin İyi Gittiğini Gösteren İşaretler

“Bazen iyi hissediyorum bazen kötü. Seansta ağlıyorum ama çıkınca rahatlamış hissediyorum.” Terapi sürecinin nasıl gittiğine dair kafanız karışıksa yazımıza göz atın!
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
View through a Door to Running Figures - Christoffer Wilhelm Eckersberg

Psikiyatrik Problemlerin Etiketlenmesini Nasıl Aşabiliriz?

Psikiyatrik rahatsızlıklar hakkında ne kadar bilgilisiniz? Psikiyatrik bir hastalığı olan birine nasıl yaklaşırsınız? Etiketlemenin önüne nasıl geçilebilir, cevabı yazımızda.
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.
Phoebe Wahl

Annelikte Tükenmişlik

Ebeveynlik deneyimi, annelerde kimi zaman tükenmişlik hisleri yaratabiliyor. Peki bu his nasıl deneyimleniyor?

footer