Çocuk Sahibi Olmak Bizi Mutsuz Mu Yapar?

kategori

Yakın İlişkiler

Çocuk Sahibi Olmak Bizi Mutsuz Mu Yapar?

Heidelberg Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara göre çocuk sahibi olmak, olmamaya kıyasla çiftleri ileri yaşlarda daha mutlu ediyor ancak bu yalnızca çocuklar büyüyüp taşınınca gerçekleşiyor.

Zaman ilerledikçe çocuk ebeveynler için sosyal bir destek kaynağına dönüşüyor. Sosyal destek bağlarının mutluluk ve daha az yalnızlık hissetmek ile bağlantılı olduğu, aynı zamanda stresle baş etmede de tampon görevi gördüğü biliniyor. Çocuk evden taşındıktan sonra onun bakımı, iş ve kişisel yaşamın gereklilikleri ve bunlardan kaynaklanan stres azaldıkça ebeveyn ve çocuk arasındaki sosyal bağ kısmı daha ağır basmaya başlıyor. Evde kalmaya devam eden çocuk ise ebeveynlerinin iyi olma halini negatif etkiliyor.

Sosyal bağların yaşamdan duyduğumuz tatmini artırdığını biliyoruz. Tabii ki bunu sağlamanın tek yolu çocuk sahibi olmak değil. Çocuk sahibi olmayan ve daha ileri yaştaki insanlar, çocukları evden taşınan ebeveynlerin sahip olduğu bu sosyal desteğe sorunlarını paylaşabildikleri diğer yakın ilişkileri sayesinde ulaşabiliyorlar.relate-banner

Becker, C., Kirchmaier, I., & Trautmann, S. T. (2019). Marriage, parenthood and social network: Subjective well-being and mental health in old age.PloS One,14(7), e0218704.

Benzer yazılar

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.

footer