Travmalarımızı Yakınlarımıza Anlatmak İyi Geliyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Travmalarımızı Yakınlarımıza Anlatmak İyi Geliyor.

Travmatik bir deneyim yaşadığımızda birçoğumuz bunu başkalarıyla paylaşmaktan çekiniyoruz. Hatta böyle bir durum hiç yaşanmamış gibi güvenli bir alan oluşturmaya çalışıyoruz. Fakat yaşanan bu durumun varlığını reddetmek, aslında onların aklımıza daha da fazla gelmesine ve bir nevi düşüncelerimize sinsice sızmasına neden oluyor. Diğer taraftan araştırmalar bu tarz durumları gerçekten güvendiğimiz insanlarla paylaşmanın birçok faydası olduğunu gösteriyor:

  1. Yaşanan utanç duygusunun azalması
Yaşanan bir travmayı sır olarak tutmak sizinle ya da yaşanan olayla ilgili utanılacak bir durum olduğu düşüncesini pekiştiriyor. Bu travmayı sevdiğiniz biriyle paylaştığınızda ve beklediğiniz desteği gördüğünüzde aslında utanılacak hiçbir şey olmadığını keşfetmek mümkün.

  1. Yaşanan olay dolayısıyla geliştirilen gerçek dışı inançların gitmesi
Travmatik bir deneyim sonrası inanç ve düşüncelerinizin değişerek sizi yaşanan olayın tamamen sizinle ilgili olduğuna inandırması mümkün. Fakat travmanızı sadece sözlü olarak bir başkasına anlatmanın bile aslında sahip olduğunuz bu temelsiz düşünceleri değiştirmenizde büyük bir etkisi olabiliyor.

  1. Yaşanan anıların sizi daha az tetiklemeye başlaması
Yaşanan bir travmayı tekrardan hatırlamak ve o anları kafanızın içerisinde adeta yeniden yaşamak oldukça güçlü olumsuz duygular hissetmenize neden olabiliyor, fakat bu durum daha çok yaşanan travmayı bastırarak ondan uzak durmaya çalıştığınız durumlar için geçerli. Güvendiğiniz bir insanla yaşadığınız travmayı paylaşmak ilk anda oldukça üzücü ve yaralayıcı olabilecek olsa da travmanızı paylaştıkça yaşadığınız stres de azalıyor. Yaşadığınız şey her ne ise sizin için hiçbir zaman mutlu bir anı haline dönüşmeyecek fakat sevdiğiniz insanlarla paylaştıkça da o ilk zamanlardaki gibi acı vermeyecek.

  1. "Artık ne yaşarsam yaşayayım yıkılmam" hissi
Yaşanan travmayı paylaşmak, size cesaret vereceği gibi hayatta karşılaşma olasılığınız olan zorluklara karşı da sizi daha da güçlü hissettiriyor. Her ne kadar kimse travmatik bir deneyim sonucu güçlü olmak zorunda olmasa da bu anıları güvendiğiniz insanlarla paylaşarak aslında üstesinden geldiğiniz şeyin ne denli büyük olduğunu keşfetmek mümkün.

  1. Yaşanan travmanın kafanızda daha iyi bir şemaya oturması
Travma anıları, zihninizdeki diğer anılara kıyasla daha düzensiz bir yapıya sahip olabiliyor. Yaşadıklarınızı paylaşarak daha iyi bir şemaya oturtabilir böylece sizi daha az tehdit eder hale getirebilirsiniz.

  1. Anlam veremediğiniz bir yaşantının anlamlı hale gelmesi
Beynimiz, çevrede neler olduğunu anlamak ve anlamlandırmak üzerine gelişmiş durumda ve bu kendi iç yaşantılarımız için de geçerli. Belki hiçbir zaman "Bunu neden yaşadım?" sorusuna cevap veremeyecek olabilirsiniz ama başkalarıyla konuştukça aklınıza gelen cevaplar durumu anlamlandırmanız için size yardımcı olabilir.relate-banner

[1] Amir, N., Stafford, J., Freshman, M. S., & Foa, E. B. (1998). Relationship between trauma narratives and trauma pathology.Journal of Traumatic Stress, 11,385-392.
[2] Abramowitz, J. S., Tolin, D. F., & Street, G. P. (2001). Paradoxical effects of thought suppression: A meta-analysis of controlled studies.Clinical Psychology Review, 21, 683-703.
[3] Gillihan, S. (2019, March 06). The healing power of telling YOUR Trauma Story. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/think-act-be/201903/the-healing-power-telling-your-trauma-story

Benzer yazılar

Mary Cassatt - Summertime

FOMO: Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu

Arkadaşlarımızın davet edilmediğimiz buluşmalardan fotoğraflarını görmek ya da işsizken bir arkadaşımızın işe başladığını görmek… Bunlar içine korku salıyor mu? Eğer evetse FOMO’dan muzdarip olabilirsin!

Kaygı Kaynaklı Olabilecek 8 Davranış

Hepimizin geçmiş deneyimlerinden ötürü geliştirdiği ve bazen başkalarına tuhaf gelen davranışları olabiliyor. İşte kaygı kaynaklı olabilecek sekiz davranış!
Last Night in Soho - Edgar Wright

Karanlık Nostalji: Last Night in Soho

Film, 1960’lı yılların Londra’sında nostaljik bir rüyanın ardındaki zehirli dünyayı anlatıyor. Geçmişin travmaları bugünü nasıl etkiliyor?
The Perks of Being Wallflower- Stephen Chbosky (2012)

Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları

Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
burn with desire - Billy Dinh (2020)

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

footer