İlişki Şansını Kaçırmak Reddedilmekten Daha Mı Zor?

kategori

Yakın İlişkiler

İlişki Şansını Kaçırmak Reddedilmekten Daha Mı Zor?

Romantik ilişkilerimize dair aldığımız kararlardan dolayı yaşanan pişmanlıklar hayatımızı uzun yıllar boyunca etkileyebiliyor. Peki birinden hoşlandığınızda karşılık bulamamak mı daha üzücü, yoksa sizin de hoşlandığınız birinin sizden hoşlandığını fark ettiğinizde artık çok geç olması mı? Başka bir deyişle, reddedilmek mi yoksa romantik bir ilişkiye başlama şansını kaçırmak mı daha çok pişman olmamıza sebep oluyor?

Bu soruyla yola çıkan araştırmacılar, kişilerin aldıkları kararların sonuçlarının pişmanlık duygusuyla oldukça ilgili olduğunu gösteriyor. Buna göre, karşılıklı bir ilgi olduğu halde romantik ilişkiye başlamamak gibi aksiyon almama durumları bizde daha fazla pişmanlığa yol açıyor. Yapılan çalışmada, kişilerin kaçırdıkları bir romantik ilişki ihtimalini, reddedilme deneyiminden üç kat daha fazla hatırladıkları görülüyor. Bu da, kaçırılan bir romantik ilişki ihtimalini "Ya hayatımın aşkı oysa ve ben bu şansı kaçırdıysam?" gibi düşüncelerle birlikte hatırlamamızla açıklanıyor. Bu düşünceler yüzünden kaçırılan fırsatlar bizi daha uzun vadeli olarak etkiliyor.

Bu çalışma bize romantik ilişkilerdeki reddedilme korkusunu nasıl geride bırakabileceğimizi gösteriyor. Yani aslında birinden hoşlandığımız zaman o kişiye açılmamız, hislerimizi kendimize saklamaya kıyasla daha yararlı olabiliyor.relate-banner

[1] Joel, S., Plaks, J. E., & MacDonald, G. (2019). Nothing ventured, nothing gained: People anticipate more regret from missed romantic opportunities than from rejection.Journal of Social and Personal Relationships,36(1), 305-336.

Benzer yazılar

Friends That Break Your Heart - James Blake (2021)

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

İngiliz sanatçı Blake yeni albümünde müzikte çok sık görmediğimiz bir tema olan arkadaşlık ilişkilerindeki ayrılıkları ele alıyor.
Sandro Botticelli - Mary with the Child and Singing Angels

Cinsel Kimliğini Açıklamak

"Kuir" ne demek? Cinsel kimlik ve cinsel yönelimin farkı nedir? Cinsel kimliği açıklama süreci nasıl oluyor? Hepsinin yanıtı yazımızda!
No Name - Anthony van Dyck

Özür Dilemenin Psikolojisi

Bir hata yaptığımızda neden özür dilemekten çekiniriz? O adımı atmaktan bizi ne alıkoyar? Bu yazımızda özür dilemeyi inceliyoruz!
Difference of Opinion- Malcolm T. Liepke (1996)

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?
Unknown

Akran Grupları Tarafından Reddedilen Çocuklar ve Akran Kıskançlığı

Küçükken hiç akranlarınız tarafından reddedildiğiniz, arkadaş gruplarından dışlandığınız oldu mu? Peki bu tarz durumlarda ne hissederiz?
Meisje Aan Tafel - Hans Versfelt

Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri

Çocuklar ev ödevlerini bitirmeye karşı isteksiz olabiliyor. Ebeveyn olarak ödev zamanlarında çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?
Borderline - Joss Attal

Sınırda Kişilik Bozukluğu ve İlişkiler

Borderline Kişilik Bozukluğu sosyal medyada sıklıkla karşımıza çıkıyor. Peki nedir, nasıl gelişir ve ilişkilerimizi nasıl etkiler?
Lovers in a Garden - Marcus Stone

Neden Friendzone'a Düşüyoruz?

Seni seviyorum! Ama arkadaş olarak. Sevgili miyiz, arkadaş mı, aralarında sıkışık kaldık mı? Friendzone kavramının detayları bu yazımızda.

İlişki şansını kaçırmak reddedilmekten daha mı zor?

"Olsaydı olurmuş ama olmadı." Kalben'in şarkısında da dile getirdiği gibi, sizin de böyle sürüncemede kalan bir hikayeniz var mı?

Türkçe şarkılarla Karşılıksız Aşk

Hiç sevginize karşılık alamadığınız oldu mu? Karşılıksız aşkı anlatan Türkçe şarkıların en güzel örnekleri için yazımıza göz atabilirsiniz.

footer