Ya Partnerimle Sevgimizi Farklı Şekilde Gösteriyorsak?

kategori

Yakın İlişkiler

Ya Partnerimle Sevgimizi Farklı Şekilde Gösteriyorsak?

Hepimizin sevgimizi gösterme şekli birbirinden farklı oluyor. Kimimiz sevgimizin bir ifadesi olarak hediye almayı seçerken kimimiz de bunu kelimelerle ifade etmeyi tercih ediyoruz. Bu tercihler beş maddede toplanıyor ve aşk dili olarak adlandırılıyor. Bunlar sırasıyla; hareketlerimiz, fiziksel temaslarımız, iltifat içeren cümlelerimiz, geçirdiğimiz zamanın kalitesi ve hediye almamız. Çoğumuz sevgimizi gösterirken bu beş maddeyi kullansak da birini diğerlerinden daha fazla tercih edebiliyoruz.

Heteroseksüel çiftlerle yapılan bir araştırmada partnerlerin aşk dillerinin ortak olup olmamasının ilişki memnuniyetini nasıl etkilediğine bakılıyor. Ayrıca, tartışma esnasında partnerlerin yolunda gitmeyen noktaları fark edip davranışlarını değiştirmeleri gerektiğini anlayabilmelerinin etkisi de inceleniyor. Bu davranış,öz kontrollü olmak olarak tanımlanıyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre; öz kontrollü davranışlarımız aşk dilimizi etkilemiyor. Aynı şekilde, aşk dilimizin ortak olup olmaması da ilişki memnuniyetimizi etkilemiyor. Ancak farklı aşk dilini kullanan çiftlerde kadının öz kontrollü davranışları, her iki tarafın da ilişki memnuniyetini etkiliyor. Bunun sebebi olarak ise kadınların ilişkide değişen dinamiklere daha duyarlı olması gösteriliyor.

Kısacası, partnerimizle aşk dilimizin ortak olmaması, yani birbirimize sevgimizi aynı şekilde göstermiyor olmamız, ilişki üzerinde düşünüldüğü kadar büyük bir etkiye sahip değil. Önemli olan zor zamanlarda kendimizi kontrol ederek bir adım geriye çekilip durumu anlamaya çalışmamız.relate-banner

[1] Bunt, S., & Hazelwood, Z. J. (2017). Walking the walk, talking the talk: Love languages, self-regulation, and relationship satisfaction.Personal Relationships,24(2), 280-290.
[2] Chapman, G. (1992). The five love languages: How to express heartfelt commitment to your mate. Chicago, IL: Northfield Publishing.

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
DALL-E

Dijital Partner Şiddeti

“Onu takipten çıkacaksın!” “Şifreni mi değiştirdin?” Bu cümleler tanıdık mı? Eğer böyle söylemlerle karşılaştıysanız dijital şiddeti deneyimlemiş olabilirsiniz.
Ophelia (John Everett Millais, 1852)

Hamlet’in Ophelia’sı ve Ophelia Sendromu

Shakespeare’in Hamlet oyunundaki Ophelia karakterini ve adını verdiği Ophelia Sendromu’nu beraber inceleyelim!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

footer