Öz Şefkat Geliştirmek, Güvende Hissetmemize Yardımcı Oluyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Öz Şefkat Geliştirmek, Güvende Hissetmemize Yardımcı Oluyor.

Öz şefkat, kişinin kendisine karşı düşünceli olması ve sıkıntılı süreçlerde kendisini sakinleştirebilme becerisi olarak tanımlanıyor. Öz şefkat aynı zamanda kendimize karşı peşin hükümlü olmadan, deneyimlerimizi insan olmanın bir parçası olarak yorumlamayı da içeriyor. Buna karşılık yapıcı olmayan öz eleştiri, kişinin kendisine karşı sert ve acımasız eleştiriler yapması olarak nitelendiriliyor. Araştırmalar, bu yapıcı olmayan öz eleştirinin anksiyete ve depresyon gibi ruh sağlığı problemleriyle de yakından ilişkili olduğunu gösterirken öz şefkatin ruh sağlığı ve iyilik hali üzerinde pozitif etkilere sahip olduğunu ortaya koyuyor. Öz şefkat egzersizleri uygulayan kişiler, kendilerini daha güvende hissettiklerini ve başkalarıyla daha sağlam bağlar kurabildiklerini belirtiyorlar. Bir daha kendinize karşı acımasız eleştiriler yaptığınızı fark ettiğinizde, siz de öz şefkat egzersizleri deneyerek kendinize karşı haksızlık ettiğinizi fark edebilir ve bu olumsuz ön yargılarınızı azaltabilirsiniz.relate-banner

[1] Kirschner, H., Kuyken, W., Wright, K., Roberts, H., Brejcha, C., & Karl, A. (2019). Soothing Your Heart and Feeling Connected: A New Experimental Paradigm to Study the Benefits of Self-Compassion.Clinical Psychological Science,7(3), 545-565.

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

Kendi Potansiyelini Keşfeden İnsanlar Neye Benzer?

Maslow’un ihtiyaç hiyerarşisini duymuş muydunuz? Bu piramitte en tepede yer alan “kendi potansiyelini keşfetmek” neye benziyor diye merak ediyorsan cevabı yazımızda.

Hep Siz Mi Özür Diliyorsunuz?

Özür dilemek ilişkilerimizi olumlu bir şekilde etkilese de gereğinden fazla özür dilediğimizi fark ettiğimiz noktada durup düşünmemiz hem kendimiz hem de ilişkimiz için daha sağlıklı oluyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

Psikolojik Sağlık Yoklaması!

Psikolojik iyilik halimizin ne durumda olduğunu bazı sorularla kontrol etmek mümkün. Gelin bu sorulara birlikte bakalım.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

Karşılanmamış İhtiyaçlar Kendini Nasıl Gösterir?

Karşılanmamış ihtiyaçlarımız, kendilerini farklı duygularla gösterebilirler.
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.

Aşkın İyileştirici Hali : Güvenli Bağlanmayı Anlatan Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan şarkıları derledik!
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?

footer