Online Dating Bağlılık Seviyesini Etkiler Mi?

kategori

Yakın İlişkiler

Online Dating Bağlılık Seviyesini Etkiler Mi?

Ekonomik metaforlar, romantik ilişkilerimiz ile ilgili konuşurken karşımıza çeşitli şekillerde çıkabiliyorlar. Örneğin potansiyel partneri bir "paket" olarak görmek, kendimizi diğer insanlara daha iyi "pazarlamak" veya bunu bir "alışveriş" olarak değerlendirmek oldukça yaygın. Peki aynı durum online dating için de geçerli mi?

Araştırmalar göre, online dating uygulamalarında öz geçmiş gibi sunulan profiller ya da bir "pazar yeri" formatı oluşturulması iletişim stratejilerimizi ve davranışlarımızı etkiliyor. Üstelik seçiciliğimiz de bize gösterilen talep ve potansiyel partner havuzumuzun genişliği gibi faktörlere göre değişkenlik gösteriyor. Kendimizi "pazarlarken" verdiğimiz çabaya karşılık, aldığımız geri dönüşten dolayı kendimizi çok daha çekici hissedebiliyor ve kendimiz hakkında daha olumlu düşüncelere sahip olabiliyoruz.

Yüz yüze görüşmelerde birbirimizi bir bütün olarak değerlendirirken bu uygulamalardaki filtreleme özelliği dolayısıyla kişileri daha ayırt edici özelliklere göre değerlendiriyoruz. Ayrıca, aradaki iletişimin uyumundan çok; boy, kilo gibi fiziksel özelliklere dikkat ediyoruz. Ancak bu şekilde "alışveriş" bazlı bir yaklaşım, potansiyel partner sayımızı artırırken bir yandan da bizim "sayılar ve verimlilik" üzerine yoğunlaşıp iletişimin, romantik ilişkinin ve bağlanmanın kurulması için gerekli özellikleri göz ardı etmemize yol açabiliyor.relate-banner

[1] Heino, R. D., Ellison, N. B., & Gibbs, J. L. (2010). Relationshopping: Investigating the market metaphor in online dating.Journal of Social and Personal Relationships,27(4), 427-447.

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?
Be With Me- Joseph Lorusso

Aşkın Tanımını Yapmak Mümkün mü?

Kavuşmak, kavuşamamak, birlikte olup bütün dünyaya meydan okumak… Sizce aşk nedir? Böylesine karmaşık bir deneyimin tanımı yapılabilir mi?
Vampire - Edvard Munch

Ait Hissetmenin Özlemini Duyuyor Musunuz?

Ait olma hissine, sahip olduğumuz her ilişki içinde ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda aidiyet hissinin yaşamımızdaki yerinden bahsediyoruz.
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Love and Life - Kristina Varaksina

Romantik İlişkilerdeki 10 Duygusal İhtiyacımız

Romantik ilişkilerimizde genellikle karşılanmasını beklediğimiz 10 duygusal ihtiyacı açıkladık. Siz bir ilişkiden neler beklersiniz?
Gustav Klimt - La Vergine (1912)

Çalışan Bağlılığını Artırmanın 7 Yolu

Bağlılığı fazla olan kişiler, işlerinde daha mutlu ve üretken oluyorlar. Yöneticiler çalışan bağlılığını artırmak için neler yapabilirler?
Andiamo - Joseph Lorusso

Fedakarlık Yapmanın İlişkiye Etkileri

Fedakarlık yapmak, ilişkide önemsediğimiz ve aradığımız davranışlardan biri olsa da fedakarlığın ilişkiye iyi gelmesi belli faktörlere bağlı.
No Name - David Hettinger (1946)

Modern Zamanlarda Aşk

Günümüzde partnerlerimizi daha çok sosyal medya aracılığıyla buluyoruz. Peki bu aşka bakışımızı ve aşkı nasıl yaşadığımızı değiştiriyor mu?
Moonlight Over The Ocean - Marianna Foster

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Romantik İlişkileri

Otizm spektrum bozukluğu yakınlık ve bağ kurmaya engel değil... Peki bu durum romantik ilişkilerimizi nasıl etkiliyor olabilir?

footer