Mutsuz Olduğumuz Bir İlişkide Neden Kalırız?

kategori

Yakın İlişkiler

Mutsuz Olduğumuz Bir İlişkide Neden Kalırız?

Bazı zamanlar kendimizi iyi hissetmediğimiz ilişkileri sürdürmeyi devam ediyoruz. Araştırmalar, bu durumun iki sebebi olduğunu söylüyor.

  • İçinde olduğumuz ilişki için fazlasıyla yatırım yapmış olmamız (zaman, emek, duygular gibi)
  • Potansiyel başka bir partnerin var olmaması ya da yalnız kalma düşüncesinin o kadar da çekici gelmemesi.


Her iki sebep de aslında diğer kişiyle yani partnerle ilgili olmaktan ziyade kişinin kendi benliğiyle alakalı. Peki kişilerin kendileri için değil de partnerlerinin "hatrı" için ilişkide kalmayı seçtiği durumlar olabilir mi?

Yapılan bir araştırma, kişilerin ilişkide kalma ya da ilişkiyi bitirme kararını sadece kendilerini düşünerek değil, partnerlerinin ilişkiye olan bağımlılıklarını gözeterek aldıklarını ortaya koyuyor. Kişiler, ilişkiyi bitirmeyi ne denli arzuladıklarından ya da ilişkide kendi ihtiyaçlarının ne derece karşılandığından bağımsız olarak partnerlerinin ilişkiye fazlasıyla bağımlı olduklarını hissettikleri bir durumda ilişkiyi bitirmemeyi tercih ediyorlar. Buna göre, insanlar söz konusu yakın ilişkileri olduğunda kendi çıkarlarını sanıldığı kadar çok gözetmiyorlar.relate-banner

[1] Joel, S., Impett, E. A., Spielmann, S. S., & MacDonald, G. (2018). How interdependent are stay/leave decisions? On staying in the relationship for the sake of the romantic partner.Journal of Personality and Social Psychology,115(5), 805-824.

Benzer yazılar

İlişkimize Zarar Veren 7 Düşünce Kalıbını Nasıl Değiştiririz?

Zihnimizde dönen bazı düşünce kalıpları partnerimizle aramızda çatışmalar ve hatta ayrılıklar yaşamamıza sebep olabiliyor. Gelin birlikte bize ve ilişkimize zarar veren bu düşünce kalıplarına ve bu kalıpları nasıl değiştirebileceğimize bakalım.
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!
Artists on WPA - Moses Soyer (1935)

İş Yerinde Nöroçeşitlilik

Nörolojik farklılıklara karşı bilinçli olmak, bu çeşitlilikleri fark etmek ve buna saygı duymak kurumsal hayatta da oldukça önemli.
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?
Viktoria Sorochinski - Silent Dialogs

Kıskançlık Duygusunun Yol Açtığı Sağlıksız Davranışlar

Hepimiz zaman zaman partnerimizi kıskanabiliyoruz. Acaba kıskançlıktan dolayı sergilediğimiz sağlıksız davranışlar neler?
The Shins - Oh, Inverted World (2001)

İçini Açamamak: şarkılarla Kaçıngan Bağlanma

İnsanların %21'inin kaçıngan bağlanma türüne sahip olduğu düşünülüyor. Peki, bunun müzikte ne gibi yansımaları var?
Femina

Teknoloji ve Çocuklar - Yanlış Bilinenler

Günümüz çocukları teknolojiyle fazlasıyla haşır neşir durumda. Peki bu durum gerçekten de sosyal etkileşimlerini azaltıyor mu?

İlişkiniz uzun süreli olacak mı?

İlişkinizin uzun süreceğine dair işaretler olabilir mi? Sağlıklı bir ilişki hangi unsurları içerir? Neleri göz önünde bulundurmalısınız?
Walk - Marc Chagall

Ayrılık Sonrası Seks

Ayrılma sonrası seksin nedenleri, cinsiyetler arası genel farklılıkları ve etkilerini öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.
I See You - Clare Elsaesser

Ebeveynlik Stilleri

Çocuğunuzun davranışlarını ne ölçüde kontrol ettiğiniz ve ihtiyaçlarına ne kadar duyarlı olduğunuz ebeveynlik stilinizi belirliyor. Nasıl?

footer