Modumuz Kiminle Zaman Geçirmek İstediğimizi Etkiliyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Modumuz Kiminle Zaman Geçirmek İstediğimizi Etkiliyor.

Yaklaşık 30 bin kişi ile yapılan bir araştırmada günün rastgele zamanlarında kişilerden tam o esnada nasıl hissettiklerini, kiminle olduklarını ve neler yaptıklarını belirtmeleri isteniyor. Birkaç saat içindeki cevapları kıyaslanarak bu kişilerin ilk ruh hallerinin yanlarındaki kişilere ne kadar bağlı olduğu ve bu kişilerle vakit geçirmelerinin ruh hallerini nasıl etkilediği inceleniyor.

Sonuçlar gösteriyor ki bazı hislerimiz bizi belli insanlarla olmaya itiyor. Örneğin, araştırma verilerine göre mutlu olduğumuzda daha çok yabancı sayılabilecek insanlarla zaman geçirmeyi tercih ediyoruz. Bunun sonucunda ise mutluluğumuz azalıyor. Mutsuz, üzgün olduğumuzda ise daha çok arkadaşlarımız, çocuklarımız veya kardeşlerimizle vakit geçirmeye meyilli oluyoruz ve mutluluğumuz yeniden artıyor.

Bir teoriye göre bunun sebebi duygusal durumumuza göre farklı hedefler edinmemiz. Örneğin, mutsuzken mutlu olmayı hedefliyoruz ve bunu sağlayacağını bildiğimiz insanlarla vakit geçiriyoruz. Zaten mutlu olduğumuz zamanlarda ise kendimize daha sonra da yanımızda olabilecek yeni insanlarla tanışmak gibi daha uzun vadeli hedefler koyuyoruz.relate-banner

[1] Quoidbach, J., Taquet, M., Desseilles, M., de Montjoye, Y. A., & Gross, J. J. (2019). Happiness and social behavior.Psychological Science,30(8), 1111-1122.
[2] Taquet, M., Quoidbach, J., De Montjoye, Y. A., Desseilles, M., & Gross, J. J. (2016). Hedonism and the choice of everyday activities.Proceedings of the National Academy of Sciences,113(35), 9769-9773.

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

“Her şey yolunda gidiyor, mutlaka kötü bir şey olmalı!”

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.

Yaz Yaklaşırken: Duygusal Yeme Nedir?

Sağlıklı kiloya kavuşamamamızın nedeni nasıl yediğimizden öte neden yediğimizde saklıysa?

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

Olgun Bir İlişkiye Nasıl Sahip Olurum?

İlişkinizin ne kadar olgun olduğunu merak ediyorsanız bu yazımıza mutlaka bir göz atın!

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…

Yoğun Hissedilen Duygularla Nasıl Baş Edilebilir?

Yoğun duygular aniden zihninize üşüşünce durup kendi içsel kaynaklarınıza göz atmaya ne dersiniz?

footer