Sağlıklı Bağlar Travmaları Atlatmamıza Yardımcı Oluyor!

kategori

Yakın İlişkiler

Sağlıklı Bağlar Travmaları Atlatmamıza Yardımcı Oluyor!

"Travma" denilen yaşantı, sanılanın aksine her daim hayatımızı yerle bir eden büyük bir facia olmak zorunda değil. Kimi zaman bizi korkutan ancak üstesinden gelemediğimiz küçük bir olay bile bir travma yaratabiliyor. Biz de bu olayla başa çıkacak kaynak veya becerimizin olmadığına inandığımızda onu inkar edecek veya ondan kaçacak davranışlar sergilemeye başlıyoruz. Bu da mental sağlığımıza zarar vererek insanlarla bağ kurma becerimizi olumsuz etkileyebiliyor.

Hayatımızda sağlıklı ilişkilerimizin veya sığınabileceğimiz birinin eksikliği de fiziksel ve ruhsal sağlığımıza zarar veriyor. Bu yüzden aslında sağlıklı ilişkileri tercih etmiyoruz, onlara ihtiyacımız var. İnsanlarla bağ kurmak, yani duygularımızı ve deneyimlerimizi paylaşmak, benzer düşüncelere sahip olmak büyük önem taşıyor. Bir arkadaşımızla birlikte maç izlerken veya yeni tanıştığımız birisiyle ortak bir özelliğimizi keşfettiğimizde dahi aslında bağ kurmuş oluyoruz.

Bir travmanın ardından iyileşirken ve insanlarla bağ kurarken dikkat etmemiz gereken en önemli şeylerden birisi ise övgü veya onaylama beklemeden dürüst bir şekilde kendimizi açabilmek. Çünkü bağ kurmanın en iyi yolu "yeterince iyi" olmaktan değil, "yeterince istekli" olmaktan geçiyor. Zarar görmüş bir bağı onarmaya çalışırken ise aklımızda bulundurmamız gereken en önemli şey kendimizle olan bağımızı güçlü tutmak ve olduğumuz halimizle barışık olabilmeyi öğrenmek.relate-banner

[1] Wiest, B. (2019, August 2). Connection Is a Core Human Need, But We Are Terrible at It. Forge. Retrieved from https://forge.medium.com/if-connection-is-our-core-human-need-then-why-are-we-so-bad-at-it-a904ae486a48

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

Kaygı Kaynaklı Olabilecek 8 Davranış

Hepimizin geçmiş deneyimlerinden ötürü geliştirdiği ve bazen başkalarına tuhaf gelen davranışları olabiliyor. İşte kaygı kaynaklı olabilecek sekiz davranış!

Kalıcı İlişkilerin Temel Özellikleri

Kalıcı romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmak imkânsız değil! İşte kalıcı ve sağlıklı romantik ilişkilerin ve arkadaşlıkların en önemli 5 özelliği.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Last Night in Soho - Edgar Wright

Karanlık Nostalji: Last Night in Soho

Film, 1960’lı yılların Londra’sında nostaljik bir rüyanın ardındaki zehirli dünyayı anlatıyor. Geçmişin travmaları bugünü nasıl etkiliyor?
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

İlişkinin Ana Kuralları

İlişkinizde partnerinizle birlikte belirlediğiniz bazı kurallar o ilişkinin daha sağlıklı yürümesini sağlayabilir. Gelin birlikte bakalım.
The Perks of Being Wallflower- Stephen Chbosky (2012)

Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları

Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?

footer