Koronavirüsünün Sebep Olduğu Endişeyi Nasıl Azaltabiliriz?

kategori

Yakın İlişkiler

Koronavirüsünün Sebep Olduğu Endişeyi Nasıl Azaltabiliriz?

COVID-19'un hızlı bir şekilde dünyanın her yerinde görülmeye başlamasıyla önümüzdeki zamanın bizim için neler getireceği konusundaki endişelerimiz gitgide artıyor. Siz de birçok insan gibi, tüm bu belirsizlik hali yaşanırken zihninizde neler olacağıyla ilgili senaryolar kuruyor ve bu sırada kendinizi bir panik hali içerisinde yakalıyor olabilirsiniz. Gelişmelerden ve çeşitli olasılıklardan ne kadar endişe duyarsanız duyun, unutmayın ki bu konuda yalnız değilsiniz.

Belirsizlik hali, insanların yaşadığı en zor durumlardan biri olarak biliniyor çünkü belirsizlik kontrolü kaybetme hissine sebep oluyor. Bu da kişilerde endişeli ve depresif bir ruh haline yol açıyor. Peki, böyle durumların önüne geçmek ve kendimizi biraz da olsa rahatlatmak için neler yapabiliriz?

  • Hissedin: İçinizde oluşan o rahatsız edici duyguyu fark edin. O duyguya odaklandığınızda göğsünüzde ya da omuzlarınızda bir ağırlık, karnınızda bir rahatsızlık hissedebilirsiniz.
  • İsimlendirin: Yaşadığınız hissi yargılayıcı ifadeler kullanmadan isimlendirin. Kendinizi endişeli hissettiğiniz zamanlarda beynin ilgili bölgeleri aktif hale geliyor ve bu da aslında faydası olmayan otomatik reaksiyonlar vermenize sebep oluyor. Sahip olduğunuz deneyimi isimlendirdiğinizde bu döngüyü bozarak daha etkili tepkiler verebiliyorsunuz. Bu da şu anda tam olarak ihtiyacınız olan şey.
  • Kendinize Zaman Tanıyın: Belirsizliği deneyimleyebilmek için kendinize zaman tanıdığınızda onu kontrol altında tutma isteğiniz azalacaktır. Üstelik belirsizlikten kurtulmak için harcayacağınız enerji de size kalacaktır. Kendinize bu şekilde hissediyor olmanızın gayet normal olduğunu hatırlatın.
  • Sorulara Yanıt Bulmaya Çalışmayın: Kafanızdaki senaryo ve sorulara "Bu sorunun cevabını bilmiyorum." diyerek karşılık verin, çünkü gerçekten de gelecekte neler olacağını bilmiyorsunuz.
  • Nefes Egzersizi Yapın: Kısa ve yavaş nefesler alıp verin. Bu egzersiz zihninizin bulanıklığının azalmasına yardımcı olabilir.
Kendinize şefkatle Yaklaşın: Yaşadığınız bu endişe verici duygulara incelik ve şefkatle yaklaşarak belirsizlik üzerinde bir kontrolünüz olamayacağını kendinize hatırlatın. Endişe yaşadığınızda kalbinizin atışına ve nefesinize odaklanın. Bu sayede yaşadığınız rahatsız edici duyguların azalmasına olanak sağlayabilirsiniz.relate-banner

Khazan, I. (2020, March 11). 5 steps to living with uncertainty during Coronavirus. Psychology Today. Retrieved April 13, 2021, from https://www.psychologytoday.com/us/blog/biofeedback-and-mindfulness-in-everyday-life/202003/5-steps-living-uncertainty-during

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Mezun Oluyorum. Peki Ya Sonra?

Gelin mezuniyet kaygısı ile nasıl başa çıkabileceğimize göz atalım.

“Her şeyi son ana bırakıyorum.” Peki ya yaşamayı?

Ertelemek kronik ve otomatik bir hale geldiğinde bizim için zararlı bir davranış haline gelebiliyor. Kendimizi yalnızca görevlerimizi değil aslında yaşamın kendisini ertelerken bulabiliyoruz.

Hep Siz Mi Özür Diliyorsunuz?

Özür dilemek ilişkilerimizi olumlu bir şekilde etkilese de gereğinden fazla özür dilediğimizi fark ettiğimiz noktada durup düşünmemiz hem kendimiz hem de ilişkimiz için daha sağlıklı oluyor.

Taşınmayı Keyifli Hale Getirmenin 6 Yolu

Bu yazımızda taşınma gibi zorlayıcı hayat olaylarından nasıl keyif alabileceğimizi anlatıyoruz.

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…
Remembrance Story - Cristina Carol

Bize İyi Gelmeyen 12 Düşünce

Mantıklı ve tutarlı olmak, hata yapmamak, herkes için her zaman uygun olmak… Kendimizden beklentilerimiz neler ve ne kadar gerçekçiler?

Kendinizle Nasıl Bir İlişki İçerisindesiniz?

Hayatımızda kurduğumuz belki de en önemli ilişki olan kendimizle ilişkimiz ne kadar güvenli? Kendimizle güvenli bir ilişki kurmak için neler yapabiliriz?

footer