Annenin Depresif Durumları Çocukları Nasıl Etkiliyor?

kategori

Yakın İlişkiler

Annenin Depresif Durumları Çocukları Nasıl Etkiliyor?

Depresif bir anneye sahip olan çocukların kendilerinin de depresif semptomlar gösterme ihtimali diğer çocuklara göre 4 ila 6 kat daha fazla oluyor. Ayrıca bu çocuklar, tekrar eden bir depresyon yaşamaya ve bu olumsuz sonuçları yetişkinlik hayatlarında deneyimlemeye de daha meyilli olabiliyorlar. Yapılan bir çalışmada, anneleri depresif semptomlar gösteren çocukların bu durumu içselleştirmeye olan yatkınlığı araştırılıyor. Genel açıdan bakıldığında, olumsuz bir düşünme stili geliştiren kişilerin kendi benliklerine, dünyaya ve geleceğe karşı da daha olumsuz bir tutum takındıkları görülüyor. Stresli deneyimleri daha olumsuz bir şekilde değerlendiren çocukların ise bu deneyimi içselleştirmeye yatkın olduğu bulunuyor.

Kendini suçlama, yaşanan olumsuz bir durumun sebebini kişinin kendisinde araması olarak tanımlanıyor. Yapılan bu çalışmaya göre, kendilerini daha çok suçlayan ve annelerinin üzgün ruh halleri söz konusu olduğunda kendilerini daha sorumlu hisseden çocukların bu semptomları içselleştirmeye de daha yatkın olduğu bulunuyor. Öte yandan, çocuklar kendilerini annelerinin depresif semptomları konusunda suçlu olduklarına inandırdıklarında, annelerinin problemlerini çözmeye çalışmak gibi daha işlevsiz başa çıkma mekanizmaları da geliştirebiliyorlar. Ayrıca çocukların kendilerini suçlama durumunun; çaresiz hissetme, düşük öz saygı ve başarısızlık gibi durumlara da yol açabildiği görülüyor.

Ancak yapılan bu çalışmada babaların rolü ve çocukların kendini suçlama davranışının hangi temellere dayandığı incelenmediğinden, çalışmanın tekrarlanarak daha kesin sonuçlara ulaşılması gerekiyor.relate-banner

Kouros, C. D., Wee, S. E., Carson, C. N., & Ekas, N. V. (2020). Children's self-blame appraisals about their mothers' depressive symptoms and risk for internalizing symptoms. Journal of Family Psychology, 34(5), 534-543.

Benzer yazılar

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?
Phoebe Wahl

Annelikte Tükenmişlik

Ebeveynlik deneyimi, annelerde kimi zaman tükenmişlik hisleri yaratabiliyor. Peki bu his nasıl deneyimleniyor?
Dorian Flórez Zuleta

Doğum Sonrası Depresyonda Babanın Rolü

Annenin yaşadığı doğum sonrası depresyonda babaya çok iş düşüyor. İşte bu zorlu dönemde babanın yapması ve yapmaktan kaçınması gereken şeyler!
Anna Nordgren

'İdeal' anne duyarlı anne midir?

Duyarlı annelik çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmak olarak tanımlanıyor. Duyarlı anneliği neler etkiliyor?
Babies from One Month to 24 Months - Nina Leen (1942)

Tuvalet Eğitimi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler

Tuvalet eğitimi önemli olduğu kadar zor ve hassas bir süreç. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek için öncesinde biraz bilgi edinmekte fayda var.
No Name - Anthony van Dyck

Özür Dilemenin Psikolojisi

Bir hata yaptığımızda neden özür dilemekten çekiniriz? O adımı atmaktan bizi ne alıkoyar? Bu yazımızda özür dilemeyi inceliyoruz!
Barbara Rosenzweig

Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu

Bir bebeğin doğumu herkes için farklı duygular uyandırabiliyor. İşte babaların yaşadığı doğum sonrası depresyon hakkında her şey!

footer