Tehlikeye Gireceğimizi Bilerek Diğerlerine Yardım Eder Miyiz?

kategori

Yakın İlişkiler

Tehlikeye Gireceğimizi Bilerek Diğerlerine Yardım Eder Miyiz?

Araştırmalara göre, insanların kendi güvenliklerini tehlikeye atıp başkalarına yardım etme davranışları amigdala ile yakından ilgili. Amigdalanın en çok öne çıkan işlevlerinden biri de tehditlere verilen yanıtları kontrol etmek. Bir tehdit altındayken yanımızda korunma ihtiyacı olan birisi varsa kendimizi riske atıp onu korumaya çalışmak da aslında sıkça görülen bir davranış. Böyle durumlarda salgılanan oksitosin amigdalayı etkileyerek kendi güvenliğimizden çok başkalarını düşünmemize neden olabiliyor. Bu davranışı daha sık gösteren kişilerin amigdalalarının diğer insanlara kıyasla daha büyük olduğu bulunuyor. Yardım davranışını daha fazla gösteren bu kişiler başkalarının korkularına karşı da daha iyi empati yapabiliyor. Üstelik bu etki sadece tanıdıklarımız ve sevdiğimiz insanlar için değil, tanımadığımız insanlar için de geçerli!relate-banner

Marsh, A. A., Stoycos, S. A., Brethel-Haurwitz, K. M., Robinson, P., VanMeter, J. W., & Cardinale, E. M. (2014). Neural and cognitive characteristics of extraordinary altruists.Proceedings of the National Academy of Sciences,111(42), 15036-15041.

Benzer yazılar

Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

Sağlıksız Bir İlişkinin 11 İşareti

Eğer siz de kendinize sağlıksız bir ilişkide olduğumu nasıl anlarım diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmalısınız.
The Agony in the Garden - Gauguin (1889)

Hayatta Kalanın Hissettiği Suçluluk Duygusu

Geride kalan,
Sisters - Kenneth Blom

Prososyal Davranış Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Size hiçbir faydası olmasa da birine yardım ettiğiniz oluyor mu? Olumlu sosyal davranışlarda bulunmak romantik ilişkilerimizi etkiliyor.

Kızım sen benim gibi olma!

Anneleri okuma yazma bilmeyen kadınlar, kız çocuklarının eğitimini nasıl teşvik ediyorlar?
Faceless Portraits - Norris Yim

Biyolojik Perspektiften Aşk

Midedeki kelebekler, hızlı kalp atışı ve terleyen avuçlar... Bu fizyolojik tepkiler, aşık olduğumuzda hormonların işleyişiyle bağlantılı.

Tek çocuklar narsisizme daha mı meyilliler?

"Tek çocuk muymuş? O halde kesin şımartılmıştır ve kendini çok beğeniyordur." Bu tarz önyargılara karşılık çalışmalar ne diyor dersiniz?
Olga Beliaeva - Moon Lovers

İyi Ki Varsın Oksitosin!

Sevgi hormonu olarak bildiğimiz oksitosinin etkileri saymakla bitmiyor. Doğumdan bağlanmaya cinsellikten sosyalliğe birçok konuda etkisi bulunuyor!

İyilik yap, mutluluk bul, iyilik kazansın!

Başkalarına yardımcı olmanın ya da gönüllü faaliyetlerde bulunmanın kendi iyilik halimiz üzerinde de olumlu etkisi bulunuyor. Peki nasıl?

İyi ki varsın oksitosin!

Oksitosin, bir diğer adıyla aşk hormonu... Peki tüm sistemimizi böylesine etkileyen bir hormon bizde ne gibi duygular uyandırıyor dersiniz?

footer