Sorunlara Odaklandığımızda İlişkimizi Daha Kötü Algılıyoruz.

kategori

Yakın İlişkiler

Sorunlara Odaklandığımızda İlişkimizi Daha Kötü Algılıyoruz.

Çoğu zaman yaşanan olayların olumsuz yanlarına odaklanmaya daha fazla meyilli olabiliyoruz. Bu da kararlarımızı, duygularımızı ve hatta gündelik hayatımızı etkiliyor. Ani bir sorunla karşılaştığımızda ilişkimizin güzel yönlerine odaklanmayı bırakarak olumsuza yoğunlaşıyor ve bundan etkileniyoruz. Bir sorunu olduğundan daha büyük gördüğümüzde aslında ilişkimizi de olduğundan daha kötü algılamaya başlıyoruz. Hatta partnerimize karşı kuşku duyuyoruz ve ilişkiye dair beslediğimiz umutlar azalıyor.

Araştırmalara göre, ilişkide pozitif illüzyonlar kurduğumuzda kuşku ile umut arasında oluşan bu gerilim de azalıyor. Peki nedir bu pozitif illüzyonlar? Örneğin, partnerimizi idealize etmemiz, ilişkide karşılaşmamızın muhtemel olduğu zorluklarla başa çıkabileceğimize inanmamız ve geleceğe dair daha iyimser olmamız bu illüzyonlardan sadece birkaç tanesi.

Partnerimizin de hata yapabileceğini fark etmek onu daha çok idealize etmemize yardımcı oluyor. Aynı zamanda ilişkinin olumlu tarafına odaklanmak, güven ve aşk duygularını da tazeliyor. İdeal bir ilişkiden ne beklediğimizin gerçek dünyadaki yansıması olan pozitif illüzyonlar ilişki memnuniyetimizi de artırıyor.

İlişkide pozitif illüzyonlar uyguladığımızda, partnerimizin ilişkiye olan bağlılığı hakkında daha az kuşku duyuyor ve risklerin ilişkimizi daha az etkileyeceğine inanıyoruz. Bunun yanı sıra ilişkimizdeki tutarlılık ve güven ortamı artıyor ve tartışma sıklığımız azalıyor. Böylelikle ilişkimizin sandığımızdan da daha iyi olduğunu fark edebiliyoruz.relate-banner

Rozin, P., & Royzman, E. B. (2001). Negativity bias, negativity dominance, and contagion.Personality and Social Psychology Review,5(4), 296-320.
Murray, S. L., & Holmes, J. G. (1997). A leap of faith? Positive illusions in romantic relationships.Personality and Social Psychology Bulletin,23(6), 586-604.

Benzer yazılar

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.
Untitled- Heather Horton

Ruminasyon: Bilişsel Aşırı Odaklanma

Gece başınızı yastığa koyduğunuzda keşke şunu deseydim, şöyle yapsaydım diye kara kara düşündüğünüz olur mu? Öyleyse bu yazımızı mutlaka okumalısınız!

Doğru bir özür neleri içerir?

Kimi zaman karşımızdaki kişiden özür diliyoruz fakat o özür karşı tarafa asla ulaşmayabiliyor. Peki nedir bu özrü geçersiz kılan şeyler?

Romantik ilişkinizde sorgulamanız gereken davranışlar

İlişkinizde bazı durumların sürekli yaşanıp bunların sizi yorduğunu mu hissediyorsunuz? O halde bazı davranışlara birlikte göz atalım.
Self-portrait with Her Daughter - Elisabeth Vigee Le Brun

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.

Gaslighting nedir?

Sürekli fazla hassas olmakla suçlanıyor ve yaptığınız her şeyin yanlış olduğunu hissediyorsanız, gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.

9 Maddede Olumlu Ebeveynlik

Olumlu ebeveynliğin çocuklara da ebeveynlere de çok iyi geldiğini biliyoruz. Sizin için bu ebeveynlik tarzının 9 temel maddesini derledik.
Workers of The Kerch Factory - Aristarkh Vasilyevich Lentulov (1930)

Çalışanların Sağlığı Neden Liderlerin Birinci Önceliği Olmalıdır?

Çalışan sağlığının iş verimine etkisi göz önünde bulundurulduğunda liderlerin buna halen gerekli önemi vermediğini görebiliyoruz.

Bir yakınınızın stresini azaltmak için...

Kimi zaman sevdiklerimiz stresli bir durumla baş ederken, onlar için elimizden ne gelebilir diye düşünüp duruyoruz. İşte yapabilecekleriniz...

footer