Dünya Sevdiklerimizle Beraberken Daha Güzel Görünüyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Dünya Sevdiklerimizle Beraberken Daha Güzel Görünüyor.

Yakın hissettiğimiz kişilerle paylaştığımız deneyimlerin bize iyi geldiği biliniyor. İyi haberleri bir yakınımızla paylaşmak, hayat doyumumuzu ve olumlu duygularımızı artırıyor. Romantik partnerle paylaşılan yenilikler de benzer şekilde ilişki memnuniyetiyle olumlu yönde ilişkili. Peki, yakın ilişki kurduğumuz kişilerin herhangi bir sözlü veya davranışsal iletişim kurmaksızın sadece fiziksel olarak yanımızda olması tecrübeleri algılayışımızı değiştiriyor olabilir mi? Örneğin; bir filmi izlerken yan koltukta oturan romantik partnerimizin varlığı, hiç konuşmamamıza rağmen sadece bu deneyimi onunla paylaşıyor olduğumuz için filmden aldığımız keyfi artırabilir mi? Yapılan bir çalışmada, tüm katılımcılara rastgele fotoğraflar gösteriliyor. Fotoğraflara bakan katılımcılardan bir kısmının yanında yakın olduğu birisi, bir kısmının yanında ise bir yabancı yer alıyor. Bazı katılımcılar da fotoğraflara yalnız başınayken bakıyorlar. Sonuçlara göre, fotoğraf sahnelerine yakın olduğu birisiyle beraberken bakan kişiler yalnız olan kişilere göre bu fotoğrafları daha çok beğeniyor ve daha gerçek buluyor. Aksine, yanlarında yabancı birisi olan katılımcılar, bakarken yalnız olan kişilere göre daha az beğeni ve gerçeklik hissi dile getiriyor. Sıradan bir anı dahi sevdiğimiz birisiyle birlikte deneyimlemek o andan daha fazla keyif almamıza sebep oluyor. Bunun arkasında yatan sebepler 3 farklı şekilde açıklanıyor. İlk olarak sevdiğimiz kişiler için daha yoğun bir empati duygusu hissediyoruz ve bu kişilerin aldığı keyif bizim tecrübemize de yansıyor. İkincisi, sevdiklerimizin yanında hissettiğimiz güven ve huzur sayesinde tüm bilişsel kaynaklarımızı yaşadığımız ana yöneltmemiz kolaylaşıyor. Son olarak, sevdiğimiz biriyle aynı anda aynı duyguları ve düşünceleri paylaşıyor olmak tecrübelerimizi daha gerçek kılıyor. Bu da gösteriyor ki, sevdiklerimiz sadece yanımızda olup deneyimlerimizi paylaşırken bile bize iyi geliyorlar.

relate-banner

Boothby, E. J., Smith, L. K., Clark, M. S., & Bargh, J. A. (2017). The world looks better together: How close others enhance our visual experiences.Personal Relationships, 24(3), 694-714.

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Love and Life - Kristina Varaksina

Romantik İlişkilerdeki 10 Duygusal İhtiyacımız

Romantik ilişkilerimizde genellikle karşılanmasını beklediğimiz 10 duygusal ihtiyacı açıkladık. Siz bir ilişkiden neler beklersiniz?

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.
Love - Liu Xiaodong

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar ve Romantik İlişkiler

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı olumsuz etkiliyor. Peki, ilişkiler bu etkileri azaltabiliyor mu?

footer