Çocuklar İkiyüzlülüğü Ne Zaman Fark Ederler?

kategori

Yakın İlişkiler

Çocuklar İkiyüzlülüğü Ne Zaman Fark Ederler?

Çocuklarla yapılan çalışmalara göre, çocukların ikiyüzlülüğü fark etmesi özellikle 7-9 yaş arası döneme denk geliyor. Çocuklar 7 yaşından itibaren kişilerin davranışlarının ahlaki düşünceleriyle ilişkili olduğunu varsayıyor. Örneğin, eğer bir kişi hırsızlık yapmanın kötü olduğunu belirtiyorsa çocuklar o kişinin hırsızlık yapmaya daha az meyilli olduğunu düşünüyorlar. Düşüncenin davranışa döküleceğine dair inançları onların varsayımlarını da etkiliyor. Örneğin hırsızlık konusunda hiç yorum yapmayan ama paylaşımcı olduğu bilinen bir insanın hırsızlık yapma ihtimalini, hırsızlığın kötü bir şey olduğunu ifade edenlere kıyasla daha yüksek buluyorlar. Yani sözlü ifadeler çocuklar için oldukça etkili.

Konu cezalandırma olduğunda ise çocuklar yaşlarından bağımsız olarak hırsızlığın kötü olduğunu ifade ettiği halde hırsızlık yapan insanların herhangi bir ifadede bulunmayan insanlara göre daha ağır cezalandırılması gerektiğini düşünüyorlar.

Kısacası, ikiyüzlülüğü anlamak ve ona göre gelecekle ilgili varsayımlarda bulunmak tahmin edilenden çok daha fazla bilişsel bir kabiliyet gerektiriyor. Bu kabiliyetin tam olarak elde edilmesi ise 7-9 yaş arasına denk geliyor.relate-banner

Hok, H., Martin, A., Trail, Z., & Shaw, A. (2020). When Children Treat Condemnation as a Signal: The Costs and Benefits of Condemnation. Child Development, 91(5), 1439-1455.

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Cempasúchil - San José Manialtepec (2020)

Özür Dilemek Neden Bu Kadar Zor?

Özür dilemek zayıflık mı, olgunluk göstergesi mi? Özür dilemenin ve hatalarını kabul etmenin neden zor olabileceğini anlattık.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!

footer