Cinselliği Özgürce Keşfedememek Bizi Nasıl Etkiler?

kategori

Yakın İlişkiler

Cinselliği Özgürce Keşfedememek Bizi Nasıl Etkiler?

İlişki dışı yaşanan cinsel deneyimlerin ilişki için kötü sonuçlar doğurabileceğini biliyoruz. Peki insanları bunu yapmaya iten faktör nedir?

İnsanlar, cinsel kimliklerinin oluşma şekline göre ikiye ayrılıyorlar. Cinselliği toplumsal yargılara uymak zorunda hissetmeden keşfedip öğrenen insanlar "uyumlu cinsel arzuya" sahip oluyor. Bu kişiler cinsellikle ilgili seçimlerini yaparken onlara göre önemli ve keyifli olan şeyleri dikkate alıyorlar.

Diğer yanda, cinselliği baskı altında kalarak öğrenen ve toplum tarafından "uygun" görülen şekilde içselleştiren kişilerde "takıntılı cinsel arzu" oluşuyor. Cinsel değerlerini nasıl yansıtacaklarını ve hatta cinselliği nasıl yaşayacaklarını bile toplumsal kurallara göre belirleyen bu kişilerin cinsel değer ve davranışları kişiliğinin diğer yönleriyle çelişebiliyor.

Araştırmalar, takıntılı cinsel arzuya sahip olan kişilerin, uyumlu cinsel arzuya sahip kişilere kıyasla geçmişte daha çok aldatma davranışı gösterdiğini ortaya koyuyor. Uzun süreli araştırma sonuçları ise takıntılı cinsel arzuya sahip kişilerin ilerde kendi romantik ilişkilerinin dışında cinsel deneyim yaşama ihtimallerinin daha fazla olduğunu gösteriyor.relate-banner

Guilbault, V., Bouizegarene, N., Philippe, F. L., & Vallerand, R. J. (2020). Understanding extradyadic sex and its underlying motives through a dualistic model of sexual passion. Journal of Social and Personal Relationships, 37(1), 281-301.

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.

footer