Bağlanma Stilimiz Tartışma Tarzımızı Etkiliyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Bağlanma Stilimiz Tartışma Tarzımızı Etkiliyor.

Romantik ilişkilerde tartışmalardan sonra iyileşebilme becerisi, çatışmayı bitirmek ve çatışmaya bağlı duygu değişimini düzene sokmak olarak tanımlanıyor. Tartışma çözüldükten sonra o tartışmanın içinden çıkmak ve normal düzene dönmek tartışmaların kalıcı bir etki yaratmasının önüne geçiyor.

Tartışmanın bittiğine dair sinyalleri hem çevreden hem de partnerimizin davranışlarından alıyoruz. Bu sinyalleri aldıktan ve problem çözüldükten sonra partnerle olumlu etkileşimlerde bulunmaktan kaçınmamak önemli bir adım. Karşılıklı olarak sosyal destekte bulunmak bu etkileşimler arasında yer alıyor. Tartışmanın tamamlandığına dair inanç, partnerlerin davranışlarına ve düşüncelerine yansıdığında iyileşme daha da etkili olabiliyor.

Peki tartışma sonrası iyileşme sürecini etkileyen faktörler neler olabilir?Yapılan bir çalışma, bağlanma stilimizin bu konuyla yakından ilgili olduğunu gösteriyor. Güvenli bir şekilde bağlanmak, kişinin duygu ve düşüncelerini düzenlemesine ve dengede tutmasına yardımcı oluyor. Bu sebeple güvenli bağlanan kişiler tartışma bittikten sonra o konuyu tekrar açmamaya ve davranışlarını düzenlemeye daha yatkın oluyorlar. Güvensiz bağlanan kişiler ise duygularını düzenleme konusunda daha çok zorluk çekebiliyorlar.

Ayrıca güvenli bağlanan bir kişi eğer güvensiz bağlanan bir partnerle birlikteyse o kişinin tartışma sonrası iyileşmesine de destek olabiliyor. Güvenli bağlanan kişiler tartışmanın etkilerinin yayılmasını ve güvensiz bağlanan kişilerin olumsuz duygulara kapılmasını engelleyebiliyorlar. İlişkiye sadık olan kişiler partnerlerinin güvensiz bağlanmak gibi geçmişten gelen olumsuz deneyimlerinin etkisini azaltabiliyorlar. Tartışmalardan iyileşerek ve hatta güçlenerek çıkmak ise o ilişkiden aldığımız memnuniyeti olumlu etkiliyor.relate-banner

Salvatore, J. E., Kuo, S. I., Steele, R. D., Simpson, J. A., & Collins, W. A. (2011). Recovering from conflict in romantic relationships: A developmental perspective. Psychological Science, 22(3), 376-383.

Benzer yazılar

Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

Yoğun Hissedilen Duygularla Nasıl Baş Edilebilir?

Yoğun duygular aniden zihninize üşüşünce durup kendi içsel kaynaklarınıza göz atmaya ne dersiniz?
Negro - Cristina Troufa

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Tableaux Vivants - Ryan Schude

Yapıcı Tartışmalar için 7 Öneri

Tartışmalar her zaman kötü müdür? Tartışmaları nasıl ilişkinizi geliştirmek için kullanabileceğinizi bu yazıyla öğrenebilirsiniz.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?

Duygusal Olarak Ne Kadar Olgunsunuz?

‘‘Ona hem çok kızgınım hem de onu çok özlüyorum.’’ Kendinizi birbiriyle çatışan duygular içerisinde buluyor musunuz?
How being attached to you felt like sometimes - Laura Miclea

Kaygılı - Kaçıngan Birlikteliği Mümkün mü?

Yüksek seviyede bağlanma kaygısı ve kaçınması ilişkide belli sorunlarla ilişkilendiriliyor. Peki kaygılı ve kaçıngan bağlanan iki kişi bir ilişki sürdürebilir mi?
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!

footer