Ayrılığı Açıklama Tarzımız Karşı Tarafın Stresini Etkiliyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Ayrılığı Açıklama Tarzımız Karşı Tarafın Stresini Etkiliyor.

Ayrılık süreci, ayrılmayı isteyen taraf için de terk edilen taraf için de belli zorluklar barındırıyor. İlişkiyi sonlandırmayı düşünen kişi, "O kişiyi kırmadan bunu en iyi nasıl söyleyebilirim?" sorusu üzerine kafa yorabiliyor. Terk edilen kişi ise "Neyi yanlış yaptım?" sorusuyla mücadele etmek durumunda kalabiliyor.

İnsanların ayrılırken kullandığı yöntemleri öğrenmek adına yürütülen bir çalışma, ilişki dinamiklerimizin ve bağlanma stilimizin ayrılırken başvurduğumuz yöntemlerle bir ilişkisi olabileceğini gösteriyor.Kaygılı bağlanma seviyesi yüksek olan insanların ayrılırken daha çok kendi ihtiyaçlarını tatmin etme odaklı oldukları görülüyor. Partnerle arkadaş kalmaya çalışmak ve günün birinde tekrar bir araya gelebilme şansını elden tamamen kaçırmamak buna bir örnek oluşturuyor. Kaçıngan bağlanan kişiler ise ayrılırken kendini geri çekme, iletişimi kesme gibi daha dolaylı yöntemler kullanıyorlar. Ayrıldıktan sonra tekrar iletişime geçme ihtimalini de mümkün olduğunca azaltmak istiyorlar.

Araştırmalar, ayrılmak isteyen tarafın açık iletişim kurmaktan kaçındığı ilişkilerin genellikle yakınlığın ve partnerlerin benzerliklerinin az olduğu ilişkiler olduğunu gösteriyor. Daha direkt olan ayrılma yöntemleri ise yakınlığın fazla, sosyal ilişkilerin büyük oranda ortak kurulduğu ilişkilerde görülüyor.

Bu bulgular ışığında şunu unutmamak gerekiyor: Ayrılık kararının nasıl dile getirildiği, terk edilen tarafın deneyimlediği ayrılık sürecini etkiliyor. Ayrılırken iletişim kurmaktan kaçınma, kendini geri çekme gibi yöntemlerin kullanılması ayrılık sonrasında terk edilen kişinin daha çok stres yaşamasına neden olabiliyor. Partnerle yüzleşmek gibi daha direkt yöntemlere başvurmak ise ayrılık isteğini karşı tarafa iletmenin en ideal yolu olarak görülüyor.relate-banner

Collins, T. J., & Gillath, O. (2012). Attachment, breakup strategies, and associated outcomes: The effects of security enhancement on the selection of breakup strategies.Journal of Research in Personality,46(2), 210-222.

Benzer yazılar

Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

footer