Partnerimiz Stresliyken Alan Tanımak İlişkiye İyi Geliyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Partnerimiz Stresliyken Alan Tanımak İlişkiye İyi Geliyor.

Günlük hayatımızda bizi strese sokacak birçok faktörle karşı karşıya kalıyoruz. Bu tarz durumlarda kendimizi korumak adına bazı mekanizmalar geliştiriyoruz, bunlardan biri de partnerimize sığınmak olabiliyor. Peki ya partnerimiz ne yapıyor? Daha da önemlisi, ne yapmalı?

The Baylor araştırmacıları tarafından yürütülen ve 325 çiftle gerçekleştirilen bir çalışmaya göre, partnerimizin stresli olduğu bir durumda ona karşı negatif bir davranış sergilemekten kaçınmak (eleştirmek gibi), pozitif bir davranış sergilemekten (teselli etmek gibi) daha etkili olabiliyor. Yani bazen kaçmak veya susmak daha makul olabiliyor. Tabi bu kaçınma sevgimizi göstermemekle aynı anlama gelmiyor. Sadece durumu iyileştirmek için ekstra bir davranışta bulunmamaktan söz ediliyor.

Bunun altında yatan sebep ise insanların stresli dönemlerde çevrelerindeki negatif davranışlara bilişsel, davranışsal ve duygusal açıdan daha duyarlı olmaları.

Kısacası, stresli dönemlerimizde partnerimize destek olmak için kendimizi geri çekmek, partnerimizin stresini azaltmaya çalışmaya göre daha iyi bir seçenek olabilir. Belki de gerçekten daha az olan daha fazladır!relate-banner

Rivers, A. S., & Sanford, K. (2018). Negative relationship behavior is more important than positive: Correlates of outcomes during stressful life events. Journal of Family Psychology, 32(3), 375-384.

Benzer yazılar

Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?

Kalıcı İlişkilerin Temel Özellikleri

Kalıcı romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmak imkânsız değil! İşte kalıcı ve sağlıklı romantik ilişkilerin ve arkadaşlıkların en önemli 5 özelliği.

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

footer