Dizilerle Kurduğumuz Bağ Ne Anlama Geliyor?

kategori

Yakın İlişkiler

Dizilerle Kurduğumuz Bağ Ne Anlama Geliyor?

İlişkilenmekte zorlanan insanlar yakınlık ihtiyaçlarını dizi ve filmlerden karşılayabiliyor.

Yeni bir araştırmaya göre, bağlanma sorunu yaşayan insanlar güvenli bağlanan insanlara göre daha fazla dizi ve film izliyorlar, kendilerini kurgusal karakterlere daha yakın hissediyorlar ve onların yaşadığı olaylarda "ben olsam ne yapardım?" sorusunu kendilerine daha sık soruyorlar. Diziler ve filmler bazı insanlara hayatlarındaki ilişki sorunlarını çözmek için güvenli bir alan sunuyor ve birilerine yakın olma ihtiyacını karşılamalarına yardımcı oluyor.Bu davranışımızı etkileyen en önemli faktörlerden biri de bağlanma stilleri. Buna göre, kaçınmacı bağlanma davranışları gösteren kişiler gerçek hayattaki ilişkilerine benzer şekilde, izledikleri dizi ve filmlerdeki karakterlere daha az bağlılık geliştiriyor. Kaygılı bağlanan kişiler ise daha çok dizi ve film izliyor ve karakterlere daha fazla bağlanıyor. Asıl şaşırtıcı olansa, kaygılı-kaçınmacı bağlanan kişiler. Kaygılı-kaçınmacı bağlanan kişiler izledikleri hikayelere kendilerini daha fazla kaptırıyorlar, karakterleri ve insanları daha iyi anlamaya başlıyorlar, karakterlerin eylemlerinin olası sonuçları hakkında daha fazla düşünüyorlar. Ayrıca bu karakterleri gerçek hayatta da tanıdıklarını hayal etmekten keyif alıyorlar. Kısacası, film ve dizi izlemek gerçek hayattan sadece bir kaçış sunmuyor, ilişkilerde yaşadığımız sorunları çözmek konusunda da bize yardımcı oluyor.relate-banner

Silver, N., & Slater, M. D. (2019). A safe space for self-expansion: Attachment and motivation to engage and interact with the story world. Journal of Social and Personal Relationships, 36(11-12), 3492-3514.

Benzer yazılar

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?
One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!
Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Aşk, Büyü, Vs. - Ümit Ünal (2019)

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.
Negro - Cristina Troufa

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
A Moment! - Holly Warburton

Öpüşmenin Tarihi ve Etkileri

Öpüşmek, midemizde kelebekler uçuran bir deneyim! Neden öpüştüğümüz ve öpüşmenin günümüze nasıl geldiği ise işte bu yazımızda.
Last Night in Soho - Edgar Wright

Karanlık Nostalji: Last Night in Soho

Film, 1960’lı yılların Londra’sında nostaljik bir rüyanın ardındaki zehirli dünyayı anlatıyor. Geçmişin travmaları bugünü nasıl etkiliyor?

footer