Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?
Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
The End of the F***ing World
Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?
İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu
Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!
Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?
Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.
Yas Sürecine Destek Olmak
Yas sürecindeki birinin nasıl yanında olabiliriz? Bu yazımızda yas sürecine destek sağlamak için neler yapabileceğimizi anlatıyoruz.
Olgun Bir İlişkiye Nasıl Sahip Olurum?
İlişkinizin ne kadar olgun olduğunu merak ediyorsanız bu yazımıza mutlaka bir göz atın!
Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık
Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
7 Toksik Aile Davranışı
’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Hamlet’in Ophelia’sı ve Ophelia Sendromu
Shakespeare’in Hamlet oyunundaki Ophelia karakterini ve adını verdiği Ophelia Sendromu’nu beraber inceleyelim!
Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma
Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.
Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin
Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar
Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
Öpüşmenin Tarihi ve Etkileri
Öpüşmek, midemizde kelebekler uçuran bir deneyim! Neden öpüştüğümüz ve öpüşmenin günümüze nasıl geldiği ise işte bu yazımızda.
Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar
Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
İlişkinin Ana Kuralları
İlişkinizde partnerinizle birlikte belirlediğiniz bazı kurallar o ilişkinin daha sağlıklı yürümesini sağlayabilir. Gelin birlikte bakalım.
Travma Geçmişi Olan Ebeveynler
Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
Kaygılı - Kaçıngan Birlikteliği Mümkün mü?
Yüksek seviyede bağlanma kaygısı ve kaçınması ilişkide belli sorunlarla ilişkilendiriliyor. Peki kaygılı ve kaçıngan bağlanan iki kişi bir ilişki sürdürebilir mi?
FYRE: Manipülasyonun Fiyaskosu
FYRE: Festival Fiyaskosu, rüya gibi planlanan bir festivalin trajediye dönüşünü anlatırken manipülatif ilişkilere dair izlenimler sunuyor.
Neden Ayrılamayız?
Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!
İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!
İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.
Yanıldığımız 7 Durum
Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?
İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows
İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Toksik Ebeveynlik
Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkiler kimi zaman olumlu kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Peki kurduğumuz bu ilişki aslında toksikse?
Aşkın İyileştirici Hali : Güvenli Bağlanmayı Anlatan Şarkılar
Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan şarkıları derledik!
Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri
Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Seks Bağımlılığı
Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!
Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Duygusal Zeka Nedir? - 2
Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?
Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?
Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
İş Yerinde Nöroçeşitlilik
Nörolojik farklılıklara karşı bilinçli olmak, bu çeşitlilikleri fark etmek ve buna saygı duymak kurumsal hayatta da oldukça önemli.
Ebeveynlerimizden Sürekli Duyduğumuz 6 Cümle
Zihnimize ebeveynlerimizin sesiyle kazınan bazı cümleler var. O cümlelerden altısını seçtik. Bakalım aralarında size de tanıdık gelenler var mı?
Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar
Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!
Bağlanma Hakkında Kitaplar
Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Neden arkadaşlıklarımızı sona erdiririz?
Her ilişki bir gün bitme riski taşıdığı gibi arkadaşlık ilişkilerimiz de bir gün bitebilir. Peki bir arkadaşlığın bitmesindeki ana sebepler neler olabilir?
Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film
Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek
Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?
Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak
Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak
Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?
Kendinizle Nasıl Bir İlişki İçerisindesiniz?
Hayatımızda kurduğumuz belki de en önemli ilişki olan kendimizle ilişkimiz ne kadar güvenli? Kendimizle güvenli bir ilişki kurmak için neler yapabiliriz?
Oyun Rehberi
Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.
Çekici Olmanın Kokumuzla Bir İlgisi Var!
Daha önce birilerini yalnızca kokusu sebebiyle çekici bulduğunuzu hissettiniz mi? Nedenini bu yazıdan öğrenebilirsiniz!
Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek
Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
İlişkinizde Yakınlık ve Tutkuyu Artırmak Üzerine Öneriler
İlişkinizdeki yakınlık ve tutkuyu artırabilecek bazı egzersizleri derledik! Partnerinizle bu egzersizleri denemeye başladığınızda ilişkinizde neler olacağını gözlemlemeye ne dersiniz?
Annelikte Tükenmişlik
Ebeveynlik deneyimi, annelerde kimi zaman tükenmişlik hisleri yaratabiliyor. Peki bu his nasıl deneyimleniyor?
Tek Çocuklar İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Tek çocukların daha bencil ve şımarık olduğuna dair yaygın bir inanış bulunuyor. Peki bilimsel çalışmalar bu konuda ne diyor?
Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine
Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Travmatik Bir Bağlanma İçerisinde Olabilir Misiniz?
Zaman zaman sağlıklı bir ilişkiyi travmatik bağlanmadan ayırt edemeyebiliyoruz. Peki bu ilişkilerin başlıca özellikleri neler?
Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?
Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?
Doğum Sonrası Depresyonda Babanın Rolü
Annenin yaşadığı doğum sonrası depresyonda babaya çok iş düşüyor. İşte bu zorlu dönemde babanın yapması ve yapmaktan kaçınması gereken şeyler!
Arkadaş canlısı insanların yanında daha mı dışa dönük oluruz?
Çevremizde dışa dönük insanların bulunması bizim de daha dışa dönük olmamıza sebep olabiliyor.
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar ve Romantik İlişkiler
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı olumsuz etkiliyor. Peki, ilişkiler bu etkileri azaltabiliyor mu?
Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri
Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?
İlişkide Şakacı ve Eğlenceli Olmak
Eğlenceli anıları tekrar hatırlayıp birlikte gülmek veya partneri "minik kuşum" gibi yeni ve farklı bir hitap şekliyle şaşırtmak ilişkilere iyi geliyor.
İdeal Takım Büyüklükleri ve Sosyal Kaytarma
Kişi sayısı arttıkça verim artar mı yoksa az insanla daha verimli çalışılabilir mi? İdeal takım sayısı kaç kişidir? Cevabı yazımızda.
Kıskançlık Duygusunun Yol Açtığı Sağlıksız Davranışlar
Hepimiz zaman zaman partnerimizi kıskanabiliyoruz. Acaba kıskançlıktan dolayı sergilediğimiz sağlıksız davranışlar neler?
'İdeal' anne duyarlı anne midir?
Duyarlı annelik çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmak olarak tanımlanıyor. Duyarlı anneliği neler etkiliyor?
Tuvalet Eğitimi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler
Tuvalet eğitimi önemli olduğu kadar zor ve hassas bir süreç. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek için öncesinde biraz bilgi edinmekte fayda var.
Dokunmak kimlere iyi geliyor?
Psikolojik problemler yaşayan kişiler temas etmeyi veya birilerinin onlara temas etmesini arzulayabiliyor ve buna ihtiyaç duyabiliyorlar.
Boşanma Sonrasında Takım Olabilmek
Boşanma sonrası, ebeveynlerin bir takım olarak hareket etmesi ve çocuklarının sürece uyum sağlamalarına destek olmaları geçiş dönemini kolaylaştırıyor.
Çocuklarda Zihin Kuramı
Çocuklar, birey olduklarını keşfedip çevredeki insanları yorumlamaya başlıyor. Bu yazımızda önemli bir kavram olan zihin kuramından bahsediyoruz!
Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1
Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.
Modern Zamanlarda Aşk
Günümüzde partnerlerimizi daha çok sosyal medya aracılığıyla buluyoruz. Peki bu aşka bakışımızı ve aşkı nasıl yaşadığımızı değiştiriyor mu?
Hassas Biri Olabilir Misiniz?
"Neden böyleyim?", "Neden her şeyi kafama takıyorum?" ya da "Neden ayrıntılarda boğuluyorum?" gibi sorular zihninizden geçiyor mu? İşte hassas bir insan olduğunuzun göstergeleri.
Özür Dilemenin Psikolojisi
Bir hata yaptığımızda neden özür dilemekten çekiniriz? O adımı atmaktan bizi ne alıkoyar? Bu yazımızda özür dilemeyi inceliyoruz!
Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.
Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?
İlişkinde Kaygı Mı Duyuyorsun?
Arkadaşları beni sevecek mi? Onu çok mu bunalttım? Kaygılı biriyseniz bu düşüncelere yabancı değilsiniz. Gelin bunları yakından inceleyelim!
Romantik İlişkilere Dair Yanlış İnanışlar
Her birimiz zihnimizde bazı yargılarla ilişkilere başlıyor ve bu ilişkileri sahip olduğumuz yargılarla sürdürüyoruz. Peki sahip olduğumuz yargılar bilimsel açıdan yanlış olabilir mi?
Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu
Bir bebeğin doğumu herkes için farklı duygular uyandırabiliyor. İşte babaların yaşadığı doğum sonrası depresyon hakkında her şey!
Aynı evde yaşamak ilişki için gerçekten de önemli mi?
İleri yaştaki insanlar arasında ilişkiyi ayrı evlerde sürdürmek alternatif bir seçenek haline gelebiliyor. Peki bu tarz bir ilişki kişilere neler sunuyor?
Sıcaktan Etkilenen Hayvanlara Çocuklarla Birlikte Destek Olmak
Sıcak yaz günleri sadece bizi değil aynı zamanda hayvanları da etkiliyor. İşte, bu günlerde zorlanan hayvan dostlarımıza yardım ederken çocuğunuzun size eşlik etmesini sağlayacak dört öneri!
Çocuklar İçin Öz Şefkat Geliştirme Pratiği
Birlikte ‘‘Keyifli Etkinlikler Takvimi’’ oluşturarak çocuğunuzun öz şefkat geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Detaylar yazımızda!
Travmatik Bir Çocukluğun Gölgesinde Yaşamak: Güz Sonatı
Güz Sonatı anne ile kızı arasındaki şefkat eksikliğini konu alıyor. Çocukluğunda göremediği sevgi Eva'nın bütün ilişkilerini etkiliyor.
Partnerimle Olan Tartışmalarda Neden Sürekli Savunmaya Geçiyorum?
Partnerinizle tartışırken kendinizi sürekli savunmaya geçer bir halde mi buluyorsunuz. Peki bunun sebebi ne olabilir?
"Seni Seviyorum" demeden sevgi göstermenin yolları
Sevgiyi göstermenin tek yolu "Seni seviyorum." cümlesinden geçmiyor. Başka davranışlar da karşı tarafa sevginizi derinden hissettirebiliyor.
İçini Açamamak: şarkılarla Kaçıngan Bağlanma
İnsanların %21'inin kaçıngan bağlanma türüne sahip olduğu düşünülüyor. Peki, bunun müzikte ne gibi yansımaları var?
Çocukluk Dönemi - Yanlış Bilinenler
Çocuğunuz hayali arkadaşlarıyla mı konuşuyor? Peki bu endişe etmenizi gerektirecek bir durum mu? İşte doğru bilinen yanlışlardan biri!
Doğum Kontrol Yöntemine Partnerle Karar Vermek
"Partnerim prezervatif takmak istemiyor.", "Hangi doğum kontrol yöntemi bana göre?". Partnerle iletişim kurmak doğum kontrol yöntemi kullanmada nasıl bir rol oynuyor?
Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?
Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?
Çocukluk Çağının Korkulu Rüyası: Zorbalık
Zorbalığa uğramak çocuklarda travmatik izler bırakabiliyor. Peki çocuğunuzun zorbalığa uğradığını nasıl anlayabilirsiniz?
İş Yerinde Öz Saygı
İş yerinde öz saygımıza tehdit oluşturabilecek birçok durumla karşılaşsak da öz saygımızı güçlendirebileceğimiz stratejiler bulunuyor!
Hamilelik - Yanlış Bilinenler
Ebeveynlerinin sahip olacakları bebeğin cinsiyetini merak etmesi son derece doğal bir süreç. Peki bunu en sağlıklı nasıl yapabilirsiniz?
Çocuğumun Korkuları Normal Mi?
Birçok çocuk ebeveynlerinin desteğiyle zamanla korkularının üstesinden geliyor. Peki çocuğunuza korktuğu anlarda nasıl destek olabilirsiniz?
Partnerinizle İlişkinizi ve İş Yoğunluğunuzu Dengede Tutmak
İş ve özel hayatı bir arada götürmek özellikle ebeveynler için oldukça zorlayıcı olabiliyor. Peki bu yaşam tarzını sürdürmeyi nasıl kolaylaştırabiliriz?
1-3 Yaşındaki Çocuklarda Dil Gelişimi
"Çocuklar ilk ne zaman konuşmaya başlarlar?" ve "Çocuğunuzun hala konuşmaya başlamamış olması normal mi?" gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz!
Prososyal Davranış Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?
Size hiçbir faydası olmasa da birine yardım ettiğiniz oluyor mu? Olumlu sosyal davranışlarda bulunmak romantik ilişkilerimizi etkiliyor.
Teknoloji ve Çocuklar - Yanlış Bilinenler
Günümüz çocukları teknolojiyle fazlasıyla haşır neşir durumda. Peki bu durum gerçekten de sosyal etkileşimlerini azaltıyor mu?
Kendimizi Affetmenin 4 Adımı
Kendimizi affetmek neden bu kadar zor? Başkalarına karşı böylesine affedici olurken, konu kendimize geldiğinde neden bu denli acımasızız?
Kızım sen benim gibi olma!
Anneleri okuma yazma bilmeyen kadınlar, kız çocuklarının eğitimini nasıl teşvik ediyorlar?
Doğum Kontrolü Nedir?
"Korunmadan birlikte oldum, hamile kalmış olabilir miyim?" Doğum kontrol yöntemlerine dair yanlış birçok bilgi yayılıyor. Bu işin doğrusu ne?
Romantik İlişkilerde İletişim ve Yakınlık
İyi ve pozitif bir iletişim başarılı yakın ilişkilerin önemli bir göstergesi ve ilişkilerin her aşamasında önem taşıyor.
Bir ilişkiyi bitirmemiz gerektiğinin 7 işareti
"Partnerimden ayrılmalı mıyım?" tarzında düşünceler zihninizden geçip duruyorsa bu listedeki işaretler size bir fikir verebilir.
İş yerinde ağlıyor musunuz? Sorun değil!
İş yerinde ağlamak zayıflık belirtisi olarak görülebiliyor. Halbuki bazen yapmamız gereken savunmasızlığımızı kabul etmek oluyor.
Hamilelik Sonrası Depresyon Yaşamam Benim Suçum Mu?
Hamilelik sonrası kadınlar depresyon semptomları gösterebiliyorlar. Peki bu durum anne ve bebek arasında oluşacak bağı ne şekilde etkiler?
İlişki bittikten sonra kimler barışmayı daha çok istiyor?
Bir ayrılık sonrası kimler eski partnerine dönmeye daha fazla meyilli ve istekli oluyor? Peki bunun benlik algımızla ilgisi ne? Cevaplar yazımızda!
İş Mülakatlarında Sormanız Gereken Sorular
İş mülakatlarında sorulan sorulara verilen cevaplar ne kadar kritik olsa da fırsatınız olduğunda sizin de sorabileceğiniz sorular bulunuyor!
Baba Oldum, Peki Ya şimdi?
Baba olana dek yaşanan o sevinç, çocuk dünyaya geldikten sonra yerini endişeye bırakabiliyor. Peki bu süreçte babalar ne yapabilir?
Romantik İlişkilerde Empati
Sıklıkla karşımıza çıkan empati kavramı hem bilişsel hem duygusal unsurlar içeriyor. Romantik ilişkilerde empati nasıl karşımıza çıkıyor?
Kardeşler Arasındaki Çatışmalarda Ebeveynin Rolü
Çocuklarınız tartışırken arasına girmeli misiniz, yoksa kendi hallerine bırakmak ilişkileri adına daha mı sağlıklı? Cevabı yazımızda!
İş Yerindeki Zorbayı Tanımak ve Onunla Baş Etmek
İş yerindeki zorbayı tanımak ve bu konuda bir çözüm üretmek için uzmanlar tarafından önerilen Y.A.S.A. adımları nelerden oluşuyor?
Nasıl daha adil bir şekilde tartışabilirsiniz?
Tartışmalardan hep zararlı çıkıyor ve tartışmaların asla istediğiniz gibi sonuçlanmadığını mı düşünüyorsunuz? O halde bu önerilere bir göz atın!
Bebek Gelişimi - Yanlış Bilinenler
Bebek gelişimine dair birçok mit okuyor, yanlış düşünceleri okuyor ve hatta uyguluyoruz. Gelin yanlış bilinenleri birlikte inceleyelim.
İş Yerinde Mobbing'e Uğradığınızı Gösteren 5 İşaret
İş yerinde psikolojik taciz anlamına gelen mobbing, kurumsal hayattaki ciddi problemlerden biri. Mobbing'i gösteren işaretler neler?
Ebeveynler için Öz şefkat
Çocuğunuzun bakımı önemli olduğu gibi, bir ebeveyn olarak kendinize şefkat göstermeniz de büyük önem taşıyor. Peki nasıl?
Kendi değerimi başkalarının onayı mı belirler?
Öz değerimiz kimi zaman başkalarının yorumlarından, onaylarından ya da düşüncelerinden etkilenebiliyor. Peki bu durumu ne belirliyor?
Kariyer Seçiminiz ile İlgili Çok Düşündüğünüzün 5 Kanıtı
"Ya seçimlerimden pişmanlık duyarsam?", "Ya bu iş bana uygun değilse?" Kariyerinizi düşünmek uyumanıza engel olmaya başlamış olabilir.
Otizm Spektrum Bozukluğu ve Romantik İlişkileri
Otizm spektrum bozukluğu yakınlık ve bağ kurmaya engel değil... Peki bu durum romantik ilişkilerimizi nasıl etkiliyor olabilir?
Güvenli Bağlanma ve Oyun
Çocukların oyun oynamayı ne kadar çok sevdiğini biliyoruz. Peki ya bağlanma stillerinin çocukların çok sevdiği oyunlarla ne ilgisi var?
Yenidoğan Bebeğin Getirdiği Stresle Başa Çıkmak
Yenidoğan bebek, ebeveynler için büyük bir strese sebep olabiliyor. Peki bu stresle nasıl başa çıkılmalı, neler yapmalı?
Kendinize karşı fazla sert olabilir misiniz?
Herkesin hatası affedilebilir gibi geliyor ancak söz konusu siz olunca çok mu acımasızsınız? Gelin birlikte inceleyelim.
Dokunmak, kaygılı bağlananlara iyi geliyor.
Bir dokunuşun içinizi sıcacık yaptığı oldu mu hiç? Dokunmak ve dokunulmak, en çok da kaygılı bağlanan kişilere iyi geliyor.
Çocuklukta travma yaşamanın bazı göstergeleri
Çocukluk travmaları sadece istismardan kaynaklı olmuyor. Çocuklara yapılanlar kadar onlara verilmeyen, yapılmayanlar da etkili oluyor.
İlk görüşte aşk mı, arkadaşlıktan doğan aşk mı?
İlk görüşte aşık olduğunuz biriyle mi olmak isterdiniz, yoksa uzun süreli arkadaşlığın sonunda kurulan beraberlik mi sizi daha mutlu ederdi?
İlişkiniz uzun süreli olacak mı?
İlişkinizin uzun süreceğine dair işaretler olabilir mi? Sağlıklı bir ilişki hangi unsurları içerir? Neleri göz önünde bulundurmalısınız?
Oyuncu Ebeveynliğin Etkileri
Oyun, çocuk ve ebeveynin yakın ve sıcak bir ilişki kurabilmesini sağlıyor. Oyuncu ebeveynlik size ve çocuğunuza çok iyi gelecek!
Yeni Kardeş İle İlk Bağlanma
Bağlanma denince aklımıza ilk olarak anne ile çocuk arasındaki etkileşim geliyor. Fakat, bağlanma ailenin diğer üyeleriyle de gerçekleşiyor!
3-4 Yaş Grubu için Oyun Önerileri
Çocuğunuzla oynamak için yeni oyunlar bulmakta zorlanıyor musunuz? 3-4 yaş grubundaki çocuğunuz için bazı oyun önerilerimiz var!
Yaş, Memnuniyet, Cinsiyet: İlk Cinsel Deneyim
Cinselliğe dair birçok konuda olduğu gibi ilk cinsel deneyim hakkında da çok fazla yanlış "bilgi" var. Bu konuyla ilgili bilgiler yazımızda!
Doğru bir özür neleri içerir?
Kimi zaman karşımızdaki kişiden özür diliyoruz fakat o özür karşı tarafa asla ulaşmayabiliyor. Peki nedir bu özrü geçersiz kılan şeyler?
İlişkide Partnerinizden Beklemeye Hakkınız Olan 8 şey
"Partnerimin beni sevdiğini biliyorum ama hiç söylemiyor." Partnerimizden beklemeye ve istemeye hakkımız olan "temel" şeyleri anlatıyoruz.
Ayrılık Sonrası Seks
Ayrılma sonrası seksin nedenleri, cinsiyetler arası genel farklılıkları ve etkilerini öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri
Çocuklar ev ödevlerini bitirmeye karşı isteksiz olabiliyor. Ebeveyn olarak ödev zamanlarında çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?
Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi
Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları kendisine özel olsa da bazı ortak noktalar da bulunuyor! Bu ortak noktaları öğrenmeye ne dersiniz?
DEHB - Yanlış Bilinenler
"Dikkat eksikliği gerçek bir problem değildir!" deyip geçmek çocuğunuzun yaşadığı zorlukları göz ardı etmenize yol açabilir. İşte işin aslı!
Çocuklarda Mental Sağlığı Destekleme Yolları
Çocuğunuzun mental sağlığını güçlendirmek ve desteklemek için bir ebeveyn olarak yapabilecekleriniz bulunuyor. Detaylar yazımızda!
Pandemi Döneminde Çocukların Eğitimi İçin Ebeveynlik Rehberi
Pandemi döneminde çocukların eğitimi de sekteye uğramış gibi gözüküyor. Peki bu konuda bir ebeveyn olarak neler yapabilirsiniz?
Birini çekici bulmak yapılan paylaşımı artırıyor.
Birini çekici bulmak, o kişiyle daha çok şey paylaşmamızı sağlar mı? Bir diğer deyişle insanların görüntüleri davranışlarımızı etkiler mi?
Fırsatları kaçırma korkusunun altında neler yatıyor?
Başkalarının ne yaptığını sürekli bilmeyi istiyor ve siz olmadan iyi vakit geçirmelerinden hoşlanmıyor musunuz? Fırsatları kaçırma korkunuz olabilir.
Müzik Dinlemek Sizi Daha Zeki Ve Üretken Yapabilir Mi?
Müziğin duygularımız ve motivasyonumuz üzerindeki etkisi kanıtlanmış bir gerçek. Peki müziği üretkenliği arttırmak için kullanmak mümkün mü?
Çalışanlarla Ruh Sağlığı Hakkında Konuşmak
Ruh sağlığı hassas bir konu ve hele de iş yerinde bununla ilgili konuşmak kolay olmayabilir. Bu yazımız bu konuda size yardımcı olabilir.
Ön Yargıların Partner Seçimine Etkisi
Bir ilişkiye başlarken "temiz bir sayfa açmak" sözünü sık sık kullanıyoruz. Peki ön yargılarımız bu sayfanın temiz olmasına izin veriyor mu?
Romantik ilişkinizde sorgulamanız gereken davranışlar
İlişkinizde bazı durumların sürekli yaşanıp bunların sizi yorduğunu mu hissediyorsunuz? O halde bazı davranışlara birlikte göz atalım.
Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak
Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.
İlişki kaygısı depresyonla ilişkili olabilir mi?
Romantik ilişkinizde kendinizi çok fazla kaygı duyarken mi buluyorsunuz? Belki de bu durumun depresyonla bir ilişkisi vardır.
Sahtekarlık Sendromu (Imposter Syndrome) Nedir?
İç sesiniz bulunduğunuz konumu hak etmediğinizi ve oraya şans eseri geldiğinizi söylüyorsa Sahtekarlık Sendromu'ndan muzdarip olabilirsiniz.
Kariyer ve Aile Arasında: Sandviç Nesil
İş ve hayat dengesini oturtmakta zorlandığımızda rol çakışması ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Farklı yükümlülükler arasında kayboluyoruz.
Ebeveynlerimiz Bizim Ebeveynliğimizi Nasıl Etkiliyor?
Ebeveynlerimizden gördüklerimizi çocuklarımız üzerinde uygulayabiliyor, onların ebeveynlik stillerini devam ettirebiliyoruz. Peki neden?
Sosyal medyadaki çekici adaylar ilişkiyi nasıl etkiliyor?
Sosyal medya alternatif partnerlerin varlığını kimi zaman adeta gözümüze sokuyor. Peki bu durum ilişkimizi nasıl etkiliyor?
Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü ve Önemi
Çocuğa en iyi şekilde annenin bakabileceğini, babaların sadece yedek oyuncu olduğunu düşünenlerden misiniz? O halde buyrun yazımıza!
Duygusal Patlamaların Bazı Olası Sebepleri
Bir anda fazla öfkeleniyor veya hiç beklenmedik anlarda fazla endişe mi yaşıyorsunuz? Bu duygu patlamalarının neden olabileceğini anlattık.
Ebeveynlik Stilleri
Çocuğunuzun davranışlarını ne ölçüde kontrol ettiğiniz ve ihtiyaçlarına ne kadar duyarlı olduğunuz ebeveynlik stilinizi belirliyor. Nasıl?
Güvenli bağlanma partneri daha rahat tanımayı sağlıyor.
Partnerimiz hakkında yeni bilgiler edinmek ona duyduğumuz güveni ve yakınlığı artırıyor. Peki hangi faktörler bu süreci etkiliyor?
Müziğe Konu Olan Sağlıklı İlişkiler
Birçok kez bahsettiğimiz sağlıklı ilişkileri bu defa şarkılarla anlatıyoruz. Olumlu ilişkileri konu edinen şarkılar bu yazımızda.
Gaslighting Mağduru Olabilir Misiniz?
"Hayır yanlış hatırlıyorsun.", "Öyle bir şey yaşanmadı." Bu cümleler tanıdık geliyor mu? Eğer öyleyse gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.
Ya hiç tanışmasaydınız?
Ara sıra partnerinizle hiç tanışmadığınızı, yollarınızın hiç kesişmediğini düşündüğünüz oluyor mu? Peki sizce bu ilişkinizi etkiler mi?
Evlenme Kararını ve Yaşını Etkileyen Faktörler
Ne zaman evlenmeliyim? Bu kararı nasıl vereceğim? Evlenme kararını ve yaşını etkileyen faktörler yazımızda.
Cezalandırılmadan kaçan ergenler daha çok sır saklıyor.
Ergenlerin ebeveynlerinden sır saklamalarının başlıca nedenleri cezalandırılmaktan kaçmak ve ebeveynleriyle olan ilişkilerini korumak oluyor.
Toksik Bir İlişkide Olduğunuzun İşaretleri
Partneriniz tarafından hiç desteklenmediğinizi fark ettiniz mi hiç? Peki ilişkinizin kötü yanlarınızı ortaya çıkarttığını düşündünüz mü?
Partnerimizin sosyal medyasını neden takip ediyoruz?
Partnerlerimizin sosyal medya hesaplarında ne paylaştığını neden durmadan kontrol ederiz? Çalışmalar bu konuda ne diyor?
Sosyal Medya Gençleri Nasıl Etkiliyor?
Sosyal medya hesapları sonsuz bir vakit geçirme aracı. Peki bunun üzerimizdeki olumlu ve olumsuz etkileri neler oluyor?
Farkındalık Meditasyonu Liderlik Becerilerine Nasıl Katkı Sağlar?
Son yıllarda oldukça popülerleşen farkındalık meditasyonu liderlik becerilerimizi geliştirmek konusunda da yardımcı olabilir!
Bir İlişkiyi Sağlıklı Kılan 6 Unsur
Deli divane aşık olmak, bütün günü birlikte geçirmek, her şeyi açık açık konuşabilmek, hiç kavga etmemek… Bir ilişkiyi sağlıklı kılan nedir?
Flört halini yüz ifadelerinden anlayabilir miyiz?
Birinin sizinle flört ettiğini anlamak için hangi sinyallere odaklanmak gerektiğini bilemiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Algılanan Partner Duyarlılığı
Partner duyarlılığı, partnerimizle olan yakınlığın geliştirilmesinde önemli bir yere sahip. Bu konunun detayları ve önerilerimiz yazımızda!
Çocukların Arkadaşlık İlişkilerini Güçlendirecek 5 Kitap
Yeni arkadaşlıklar kurmaya cesaret etmek, çocuklar için zorlayıcı olabilir. Bu konuda çocuğunuza yardımcı olabilecek kitapları derledik!
"Hayır" Diyebilme Rehberi: İlişkilerde Sınırlar
İlişkilerimizde "hayır" diyebilmek ve sınır koymak hem bize hem ilişkimize iyi geliyor. Sınır koymayı nasıl başarabiliriz?
Kaygılı bağlanma ilişkiyi görünür kılma meylini artırıyor.
Partnerinizle fotoğrafınızı sosyal medyada paylaştığınızda motivasyonunuz ne oluyor? Peki bunun bağlanma stilimizle ilgisi ne?
Çocuğunuzu hem sevip hem de...
Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.
Kardeş ilişkileri yetişkinlikte nasıl değişiyor?
Hayatımızda büyük bir rol oynayan kardeşlerimizle ilişkilerimizin yetişkinlikte nasıl şekil değiştirdiğini öğrenmek ister misiniz?
İş Hayatındaki Bilişsel Hataları Azaltmak Mümkün mü?
İş yerlerinde gün içinde birçok hataya şahit oluyoruz. Bunlardan bazıları bilişsel kaynaklı oluyor. İşte bu durumun bazı sebepleri…
Manipülasyonla Nasıl Baş Edebiliriz?
Manipülasyon hepimizin yapabildiği ya da maruz kalabildiği bir davranış. Peki sık sık karşılaştığımız bu davranışla nasıl baş edebiliriz?
Mutsuzken eğlenceli aktiviteler bile sıkıcı bulunuyor.
Mutsuz olduğunuz bir anda normalde sevinçten havalara uçacağınız bir haberi almanın bile sizi neşelendiremediği oldu mu hiç? Peki neden?
Pop şarkılarında Toksik İlişkilenme Örnekleri
Gitme yoksa atlarım en yakın köprüden... Hepimizin bildiği o şarkılarda işlenen toksik ilişki örneklerini gördüğünüzde çok şaşıracaksınız!
Ayrılık Sonrası Kişisel Gelişim
Ayrılığın getirdiği hislerle nasıl başa çıkacağım? Kendimize şefkat göstermek bu acıyla baş edebilmemize yardımcı oluyor. İşte daha fazlası!
İlişkileri Boşanmaya Sürükleyen Davranışlar
İyi günde, kötü günde bir arada olmaya evet desek de gün geliyor ki ilişkiyi daha fazla sürdüremez oluyoruz. Boşanmaya ne sebep oluyor?
Kaygı Bozukluğu Olan Partnere Destek Olma Yolları
"Anksiyete de ne?", "Bu ilişkiyi yürütmek çok zor!" Yazımızda kaygı bozukluğu olan partnerinize nasıl destek olabileceğinizi anlatıyoruz.
Gaslighting nedir?
Sürekli fazla hassas olmakla suçlanıyor ve yaptığınız her şeyin yanlış olduğunu hissediyorsanız, gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.
Bilinçli Ebeveynlik Nedir?
Ebeveynin kendi duygularının farkında olması ve bunları yönetebilmesi, çocuğuyla olan ilişkisine de yansıyor. Peki nasıl mı?
İş Yerinde Zehirli İlişkileri Tanımak
İş yerinizde kontrolcü ve manipülatif kişilerle muhattap oluyor olabilir misiniz? İşte bunu anlamanın yolları!
9 Maddede Olumlu Ebeveynlik
Olumlu ebeveynliğin çocuklara da ebeveynlere de çok iyi geldiğini biliyoruz. Sizin için bu ebeveynlik tarzının 9 temel maddesini derledik.
Pandemi Döneminde İlişkilerin Değişimini Gösteren şarkılar
Hayatımızın her alanını etkileyen pandemi müzikte de yankı buluyor. Pandemi döneminde çıkan şarkılar yaşadığımız değişimi nasıl yansıtıyor?
Çocukluk arkadaşlarımız sağlığımıza iyi geliyor.
Çocukken kurduğumuz arkadaşlıkların bize nasıl bir etkisi oluyor? Sadece güzel bir anı olarak mı kalıyorlar yoksa başka olumlu etkileri de var mı?
Beden Algı Bozukluğu Nedir ve Etkileri Nelerdir?
Bedenimizdeki hayali kusurları takıntı haline getirebiliyoruz. Bu mükemmeliyetçilik beden algı bozukluğunun bir parçası olabiliyor.
Ofis Ortamındaki Öfke Ev Hayatına Nasıl Yansıyor?
Ofis ortamında karşılaştığımız ve ruh halimize etki eden kabalık, eve gittiğimizde kolaylıkla etkisini yitirmiyor. Peki ya ne yapmalı?
Empati yapmak ya da yapmamak... İşte bütün mesele bu!
Empati yeteneğiniz var mı? Bazen empati yeteneğinizi kendi çıkarlarınız için kullanıyor musunuz? Bu durumun olası sonuçları için buyrun yazımıza.
Evlat Edinilen Çocuklarda Bağlanma
Evlat edinilen çocukların yaşlarına bağlı olarak stabil, tutarlı ve kaliteli bakım almasıyla ebeveynlerine güvenli bağlanması mümkün.
Porto - Aşkın Büyüsü
İlk görüşte aşka inanır mısınız? Yoksa insanlar birbirini tanıdıkça mı aşık olurlar? Buyrun Porto- Aşkın Büyüsü filmi incelememize!
Çalışanların Sağlığı Neden Liderlerin Birinci Önceliği Olmalıdır?
Çalışan sağlığının iş verimine etkisi göz önünde bulundurulduğunda liderlerin buna halen gerekli önemi vermediğini görebiliyoruz.
Bir yakınınızın stresini azaltmak için...
Kimi zaman sevdiklerimiz stresli bir durumla baş ederken, onlar için elimizden ne gelebilir diye düşünüp duruyoruz. İşte yapabilecekleriniz...
Çocukların Ekran Alışkanlıkları ve Ebeveyn Rolü
Çocuğunuzun ekran kullanım süresi ellerinizde! Siz ekran karşısında ne kadar vakit geçiriyorsanız çocuğunuz da o oranda ekran kullanıyor.
Ayrılıp barışma döngüsü strese yol açıyor.
"Sıkıldım, ayrılalım.", "Hadi tekrar barışalım." Partnerler çok sık ayrılıp barışma döngüsüne girebiliyor. Peki bundan nasıl etkileniyorlar?
Özür Dilerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hata yapmak, sevdiklerimizin kalbini kırmak çok kolay olsa da üzgün olduğumuzu karşı tarafa iletmek kimi zaman çok zor olabiliyor.
Bağlanma stilimiz tartışma tarzımızı etkiliyor.
Tartışmak ilişkilerin çok doğal bir parçası. Peki bağlanma stillerinin tartışma şekillerimizi bile etkileyebileceğini hiç düşünmüş müydünüz?
Evrimsel Bakış Açısıyla Arkadaşlık
Arkadaşlarımız seçtiğimiz kardeşlerimiz olabiliyorsa ne mutlu bize! Bu yazımızda arkadaş edinmeyi ve arkadaşlık sürdürmeyi inceliyoruz.
Korkulu kaçınmacı bağlanma cinselliğimizi de etkiliyor.
Cinsellik yaşarken her seferinde partnerinizin isteklerini ön plana mı koyuyorsunuz? Bu durum bağlanma stilinizle ilgili olabilir.
Tek çocuklar narsisizme daha mı meyilliler?
"Tek çocuk muymuş? O halde kesin şımartılmıştır ve kendini çok beğeniyordur." Bu tarz önyargılara karşılık çalışmalar ne diyor dersiniz?
Neden Friendzone'a Düşüyoruz?
Seni seviyorum! Ama arkadaş olarak. Sevgili miyiz, arkadaş mı, aralarında sıkışık kaldık mı? Friendzone kavramının detayları bu yazımızda.
Bebeklerin dil gelişimi nasıl hızlandırılabilir?
Bebeklerle onların dilinden konuşmak çoğu kişiye çocukça gelebiliyor. Peki ya bunu yapmak onların dil gelişimi için faydalıysa?
Romantik İlişkilerde Duygusal Manipülasyon
Zaman zaman partnerinizi suçlu hissettiriyor musunuz? Peki arada bir pasif-agresif davranıyor musunuz? Yazımıza bir göz atmanız gerekebilir!
Romantik İlişkilerde Öfke
Öfkeyi ifade etme biçimlerimiz birbirinden nasıl farklılaşıyor? Gerçekten de öfkemizi partnerlerimizden çıkarmaya meyilli miyiz?
Aşırı Düşünmeyi Nasıl Azaltabiliriz?
Birçoğumuz yoğunluğumuzun ve meşguliyetimizin arasında aşırı düşünüp kendimizi strese sokmayı başarıyoruz. Bu durumu nasıl azaltabiliriz?
İş Yerinde Yalnız Hissetmenin Etkileri
İş yerinde yalnız hissediyor olmanız hem zihninize hem de performansınıza kötü gelebilir. İhtiyacınız olan şey ise duygusal destek!
İyi Bir Lider Nasıl İlişkilenir?
Ekibiyle iyi iletişim kurabilen insanlar daha başarılı liderler oluyor. Peki başka hangi faktörler liderleri başkalarından ayırıyor?
Rızaya Dayalı Tek Eşli Olmama Hali
Tabu olarak görülen bir konu: Birden fazla partnere sahip olmak gerçekten mümkün mü? Tek eşli olmayan ilişki aslında ne demek?
Babalara şarkılar
Bu yazıda babaların çocuklarına veya çocukların babalarına yazdığı birbirinden güzel şarkıları ve o şarkıların hikayelerini bulabilirsiniz.
Bağlanma stilimiz telefonla ilişkimizi etkliyor.
Telefonumuz olmadan birkaç saat dahi geçiremiyor olmamız ona bağlılığımızdan mı, yoksa onun aracılığıyla konuştuğumuz insanlardan dolayı mı?
Anne-Kız İlişkileri
Anne kız arasında kurulan bağ, hayatın her dönemini büyük ölçüde etkiliyor. Peki bu yakınlığı kurmanın ve sürdürmenin yolu nelerden geçiyor?
Sorunlara odaklandığımızda ilişkimizi daha kötü algılıyoruz.
İlişkinizi hiç olduğundan daha kötü gördüğünüz bir zaman dilimi oldu mu? Peki ya eksikliklere odaklanmaktan güzellikleri kaçırdığınız?
Karantina Sürecini Partnerden Ayrı Geçirmek
Pandeminin getirdiği kaygı ve stresin üstüne bir de partnerinizden mi ayrısınız? İlişkinizi olumlu bir şekilde sürdürmeniz için öneriler hazırladık.
Ayrılığı açıklama tarzımız karşı tarafın stresini etkiliyor.
Nasıl ayrıldığımızın karşı tarafın gelecekteki hayatı için bir önemi var mıdır? Yoksa her ayrılık zaten aynı mıdır? Buyrun yazımıza!
Ebeveyn tükenmişliği nelere yol açıyor?
Bir ebeveyn olarak çok yorulduğunuzu hissediyor ve bu nedenle ebeveynliğin tadını bile çıkaramadığınız oluyor mu? Yalnız değilsiniz.
Narsisizm ve Romantik İlişkiler
Narsisizm, kendini diğerlerinden üstün görme ve benmerkezcilikle ilişkilendiriliyor. Sağlıklı ilişki ve narsisizm bir arada bulunabilir mi?
Duygu tezatlığı sağlığımıza hiç iyi gelmiyor.
Kötü giden bir ilişki içerisinde olmak mı, yoksa hiç ilişkimizin olmaması mı bize daha iyi geliyor? Çalışmalara bakalım!
Koronavirüs Krizi Bizi Nasıl Etkiliyor?
Tehdit ne kadar bilinmezse o kadar korkutucu, koronavirüs için de durum böyle. Önlem adına yapılan sosyal izolasyon bizi nasıl etkiliyor?
Boşanmalar genetik midir?
Ailedeki boşanmalar, çocukların da boşanacağını mı gösterir? "Boşanmış olmak" bir gen midir? Yoksa yerleşik düşüncelerimiz hatalı mı?
Arkadaşlıklarımız Neden ve Nasıl Biter?
Arkadaşlıklar ömürlük olduğu gibi zaman içinde de bitebiliyor. Peki arkadaşlıkların son bulmasının altında neler yatıyor?
Romantik ilişkinizi gözden geçirmeli misiniz?
Romantik ilişkilerde yaşanan bazı davranışlar, ilişkinin gözden geçirilmesini gerektirebiliyor. Peki bunlar hangi davranışlar?
Partnerimin mutluluğu benim de mutluluğum!
"Partnerimin mutluluğu benim mutluluğum!" Partnerimiz mutlu oldukça biz de mutlu oluyoruz. Hatta sağlığımız bile iyiye gidiyor! Peki nasıl?
Hep aynı tip ilişkiler yaşamaya mahkum muyuz?
Dönüp dolaşıp kendinizi aynı ilişki döngüsünün içinde buluyorsanız yalnız değilsiniz. Sizi buna yönelten faktörleri öğrenmek ister misiniz?
Hollywood Klasikleri ile Bağlanmanın Aşamaları
Bağlanmanın oluşumunu gösteren dört aşamaya yakından tanıklık edebileceğiniz, Hollywood'un klasikleşmiş yapıtlarını sizin için derledik.
Kaygılı bağlananlar ayrılığı nasıl kolay atlatır?
Ayrılık, özellikle de kaygılı bağlananlar için oldukça zor bir süreç olabiliyor. Peki bu süreçte onlara iyi gelebilecek şeyler olabilir mi?
Boşanma Sürecinde Çocuk İçin Neler Yapılabilir?
Boşanma süreci ebeveynler için olduğu kadar, çocuklar için de zorlu bir süreç. Peki bu süreç en kolay şekilde nasıl atlatılabilir?
Olumlu duygularımızı bastırmalı mıyız?
Kimi zaman yaşadığımız olumsuz duygular gibi olumlu duyguları da bastırmaya çalışıyoruz. Peki bu bize sahiden de iyi geliyor mu?
Nasıl Yakın İlişki Kuruyoruz?
Sitemize girdiyseniz yakın ilişkilerin ne olduğunu biliyorsunuzdur. Peki, ilişkilerin kurulmasında 5 temel etken olduğunu biliyor muydunuz?
Çekici insanlara bakmak sadakatsizlik göstergesi midir?
Bir ilişki içerisindeyken başka birini beğenmek, partnerimizi artık daha az sevdiğimizi mi gösterir? Peki ya bu sadakatsizlik midir?
Çocuklarla Nasıl Oynamalıyız?
Sevgili ebeveynler, isterseniz çocuklarınızın 1 numaralı oyun arkadaşı siz olabilirsiniz. Bu işin püf noktaları ise yazımızda!
Baba-kız ilişkisi kadınların romantik kararlarını etkiliyor.
Kadınların babalarıyla kurdukları ilişkiler gelecekteki romantik ilişkilerini sahiden de etkileyebilir mi? Yoksa bu bir mitten mi ibaret?
Bebeklik ve Erken Çocuklukta Dönüm Noktaları
Hayatın her döneminde olduğu gibi, bebeklik ve erken çocuklukta da dönüm noktaları bulunuyor. Bu dönüm noktalarını öğrenmek ister misiniz?
Babalar Çocukları İçin Ne Yapabilir?
Anneler bir şekilde annelik sürecine daha çabuk adapte olurken babalar bu sürece alışmak için ne yapmalı? İşte yeni babalara tavsiyeler!
Partnerimizle bir arada değilken nasıl vakit geçiriyoruz?
Partnerinizle birlikte değilken yaptıklarınızın da ilişkinizin kalitesini etkileyebildiğini biliyor muydunuz? Detaylar yazımızda!
Ebeveynlerimize Benzeyen Partnerler Mi Arıyoruz?
Hiç ebeveynlerinize benzeyen birinden hoşlandınız mı? Freud'un bu konudaki düşünceleri belli olsa da bakalım güncel araştırmalar ne diyor?
Romantik İlişkilerde Bağlanma: Nasıl Bağlanıyoruz?
Gözlerimizi kaçırmakla başlayıp bağlanmaya giden heyecan dolu bir yol, aynı aşk filmlerindeki gibi… Sonunda ne mi var? Yaşamın ta kendisi!
Beklenmedik bir ayrılık bizi nasıl etkiliyor?
Hiç beklemediğimiz bir anda gelen o mesaj, arama ya da buluşma... Beklenmeyen ayrılıklar bizi derinden sarsarak büyük etkiler bırakabiliyor.
Erken Çocuklukta Kardeşler Arası Kıskançlık
Kardeşi olanların ilk anıları kardeşlerini ne kadar kıskandığına dair olabilir. Peki bu durum ebeveynlerle olan bağlanmadan nasıl etkilenir?
İyi Ki Varsın Oksitosin!
Sevgi hormonu olarak bildiğimiz oksitosinin etkileri saymakla bitmiyor. Doğumdan bağlanmaya cinsellikten sosyalliğe birçok konuda etkisi bulunuyor!
Daha sağlıklı bir ayrılık için neler yapmalı?
Ayrılıklar her iki taraf içinde genellikle bir hayli zorlu geçiyor. Peki ayrılığı daha kolay bir şekilde gerçekleştirmenin yolları var mı?
Yeni annelerin beyinlerinde neler oluyor?
Yeni anne olmak, diğer konularda olduğu gibi, beynimizde de değişikliğe sebep olarak duygularımızı etkileyebiliyor. Peki nasıl ve neden?
Erkekler Kısa Süreli İlişkileri mi Tercih Ederler?
Erkekler kısa süreli ilişkiler kurmaya daha yatkın mıdır? Yoksa bu sadece filmlerin, kitapların bize öğrettiği bir halk efsanesi midir?
Online platformlar günümüzde daha mı etkili?
Eskiden partnerler sevgilerini mektupla dile getirirken, günümüzde bu mesajla yapılıyor. Peki online platformlar bu işte daha mı başarılı?
Sağlıklı Bir İlişki İçin 5 İpucu
Bir sonuca varmayan tartışmalar, iki tarafa da zarar veren sözler… Bunların yerine sağlıklı bir ilişki yaşamanın yolları yazımızda!
Babaların Çocuk Büyütmedeki Rolü
Babalar çocukların gelişim sürecinde çok büyük bir etkiye sahip. Baba ve çocuk arasındaki bu ilişkiyi neler etkiliyor olabilir?
Ergenlik Döneminde Arkadaşlık
Ergenlik dönemi birçok kişinin hayatında zorlayıcı bir dönem olabiliyor. Değişen benliğimiz ile arkadaşlıklarımız da değişiyor mu?
İlkler Neden Unutulmaz? - İlk Aşk
Birçok insan ilk aşkını hatırlar. İlkleri bu denli unutulmaz kılan, bizde bu denli büyük etkiler bırakmasına sebep olan şey tam olarak ne?
Tetris oynamak belirsizlikle ilgili kaygımızı azaltıyor.
Bir sınav sonucunu beklerken tırnaklarınızı kemirdiğiniz oluyor mu? Peki bu süreci daha kolay atlatmanıza yardımcı olacak bir oyun söylesek?
Bobo Doll Deneyi
Çocuğunuz hoşunuza gitmeyen bir şey yaptığında "Hep televizyondan öğreniyor böyle şeyleri!" diyor musunuz? O halde yazımıza göz atmalısınız.
Arkadaşlıklar Zamanla Nasıl Değişiyor?
Çoğu zaman göz ardı etsek de arkadaşlar hayatımızda büyük bir yere sahip. Peki arkadaşlarımızın bize sağladığı faydalar neler?
Bebek Sahibi Olmanın İlişkiye Etkisi
Ebeveynlik rolünün ilişkiye etkileri ve partnerlerin bu dönemde ilişkilerini sağlıklı devam ettirme yolları nelerdir?
İş yeri arkadaşlıkları başarımızla yakından ilişkili.
Sabah evden işe giderken keyif almak mümkün mü? İş arkadaşlarınızı sevmiyorsanız cevabı tabii ki hayır! Peki ya çok sevdiğiniz bir ekibiniz varsa?
Bebekler bize niye çok sevimli gelirler?
Kaşınan dişleriyle attıkları kahkahalar, tel tel saçları, parlayan gözleri... Bebekleri bu kadar sevimli yapan gerçekte nedir?
Mutluluğumuz o anda ne düşündüğümüzle ilişkili.
"Nerede olursan ol, nerede mutlu olduysan oraya çevirirsin kafanı." Gerçekten de bizi mutlu eden şey yerlerden çok düşüncelerimiz olabilir mi?
Dizilerle kurduğumuz bağ ne anlama geliyor?
Hiç sevdiğiniz bir dizi karakteri öldüğünde hıçkıra hıçkıra ağladınız mı? Bu onlarla bağ kurduğunuzu gösterir. Peki neden bağ kurarız?
İlişkilerde stratejik davranmak mutluluk getirmiyor.
"Eğer mesajlara anında dönersem kolay gözükebilirim." İlişkilerde bu tarz stratejiler uygular mısınız? Peki bunlar faydalı mı?
Bir Yabancıdan Bağlanma Figürüne
Nasıl oluyor da bir yabancı, bir gün geliyor da hayatımızdaki en önemli figürlerden biri haline dönüşüyor?
Çocuk İstismarı Nedir, Nelere Yol Açabilir?
Çocuk istismarı, çocuk için yıkıcı etkilere sahip olabiliyor. Üstelik bu zarar sadece fiziksel değil, psikolojik olarak çocuğu etkiliyor.
Ebeveynlerimizin aldatma davranışı bizi etkiler mi?
Ebeveynlerimizin birbirini aldatma davranışında bulunduğunu bilmek ya da öğrenmek, bizim de bu davranışı göstermemize neden olur mu?
Kadınların Cinselliği - G Noktası ve Boşalma
G noktası nedir? Kadınların cinsellik tecrübesini nasıl etkiliyor? Kadınların boşalması nasıl gerçekleşiyor? Cevaplar yazımızda!
Bir ilişkiye ne kadar hazır hissettiğimiz önemli mi?
Daha önce hiç hazır olmadığınız halde bir ilişkiye başlama gafletinde bulundunuz mu? Peki sizce bu durum ilişkinin gidişatını etkiler mi?
İçini Açmak ve Yakınlık
Karşımızdaki kişiye kendimizi açmak her zaman çok kolay olmuyor. Bunu başarmanın ilişkilerimize olan katkısını ise göz ardı etmemek lazım!
Kadınlar Mastürbasyon Yapar Mı?
Mastürbasyon halen büyük oranda tabu olarak görülen bir konu ancak kadınların kendi cinselliklerini keşfetmelerinde önemli bir rol oynuyor.
İyi ki varsın oksitosin!
Oksitosin, bir diğer adıyla aşk hormonu... Peki tüm sistemimizi böylesine etkileyen bir hormon bizde ne gibi duygular uyandırıyor dersiniz?
Çocukları Ebeveynlerine Yakın Tutan Faktörler
Ebeveynlerin kimi zaman "Çocuğum benimle yeterince yakınlık kurmuyor." şeklinde yakındıklarına şahit oluyoruz. Peki bu yakınlık nasıl artar?
Habersizce Terk Edilmek: Ghosting
Bir sabah uyandınız, bir bakmışsınız terk edilmişsiniz! Ghosting nedir ve kişiye nasıl hissettirir tüm detaylarıyla yazımızda.
Minnettarlık duygusu ilişkilerimize iyi geliyor.
"İyi ki varsın, iyi ki hayatımdasın." Bu kısacık cümleleri sevdiklerimize sarf etmenin iyilik halimize iyi gelebileceğini biliyor muydunuz?
Güvenli bağlanan bebekler gelecekte nasıl ilişki kuruyor?
Hayatlarının ilk yıllarında ebeveynlerine güvenli bir şekilde bağlanan bebekler, gelecekte nasıl romantik ilişkiler kurarlar?
Tokat Atmanın Çocuğa Etkileri
"Alt tarafı bir tokat!" deyip geçmeli mi? Yoksa çocukları disipline etmek için başka yöntemler mi aranmalı? Bir tokat nelere yol açabilir?
Ebeveynlerimiz kilomuzu da etkiliyor olabilir mi?
Ebeveynlerin çocuklarının bedenleri hakkında yaptıkları yorumlar tahminlerinin ötesinde etkilere sahip olabiliyor. Peki tam olarak nasıl?
Eşcinsel İlişkilerde Dinamikler
Sanılanın aksine eşcinsel ilişkilerin dinamikleri heteroseksüel ilişkilerden pek de farklı değil. Peki bu konudaki araştırmalar ne söylüyor?
Yeni doğanların uzağı görememesinin bir sebebi var!
Yeni doğan bebeklerin uzağı görememesinin önemli bir sebebi olabileceğini daha önce hiç düşünmüş müydünüz? Gelin inceleyelim!
Artıları ve Eksileriyle Online Dating
Artıları - eksileri ile online dating'i farklı kılan özelliklerini nasıl yararımıza kullanabiliriz? İmkanlarını avantaja çevirmek mümkün mü?
İlişkide İncelik Gösterme Yolları
İçinde nezaketi, ilgiyi, sevecenliği ve anlayışı barındıran "incelik" davranışları ilişkilerin sağlığında belirleyici rol oynuyor.
Bebekler kendileriyle bebekçe konuşulmasını istiyor!
Herkes aynı dili konuşmak ister! Bebeğinizle onun dilinden konuşmanızın aslında bebeğinizin hoşuna gidebileceğini biliyor muydunuz?
İnsanların isimlerini karıştırmak ne anlama geliyor?
Arkadaşlarınızın ya da çocuklarınızın isimlerini karıştırdığınız oluyor mu? Peki sizce neden sevdiklerimizin adlarını karıştırıyoruz?
Mükemmel Bir Seks Hayatı Ulaşılmaz Değil
Cinselliğin varlığı, sıklığı ve kalitesi ilişkinin kalitesini de derinden etkiliyor. Peki, iyi bir seks yaşantısı için neler yapılabilir?
Neden Ayrılıklar Bazılarımız İçin Daha Zor?
Reddedilmenin ve ayrılığın ardından hepimiz acı çekiyoruz fakat bazılarımızın iyileşmesi daha zor oluyor. Bu farklılığa ne sebep oluyor?
Köpeklerle insanlar birbirlerine nasıl bağlanıyor?
Ayrılmaz ikili gibi olan köpekler ve sahiplerine tanık olmuşsunuzdur. Peki aralarında tıpkı insanlarda olduğu gibi bağlanma oluşabilir mi?
Sizce ilişkiniz Ikea'ya gitmeyi kaldırabilir mi?
IKEA'ya gitmek ilişkiler için bir dönüm noktası mıdır? Her ilişki IKEA'da gezmeyi kaldırabilir mi? Gelin birlikte öğrenelim!
Aşkın Gözü Sahiden De Kör Müdür?
Hani gözümüz ondan başkasını görmez, en mükemmel insanın o olduğunu düşünürüz ya… İşte bu, fena halde tutulduğumuzun kanıtıdır!
Sevgilinizle dizi izlemek ilişkinize iyi geliyor!
Partnerinizle ortaklaşa izlediğiniz ve sevdiğiniz bir diziniz var mı? Eğer yoksa oluşturmanın tam zamanı! Neden mi? Cevap yazımızda.
Eski sevgililerimizi unutmak neden bu kadar zor?
Biten bir ilişkinin ardından neden bu denli gözyaşı dökeriz? Canımız neden bu kadar çok acır? Geçmişi unutmak neden bu kadar zor?
Bağlanma Stilleri
Bağlanma stilleri nasıl oluşur ve yetişkinlik döneminde ilişkileri nasıl etkiler? Bağlanma stillerine dair sorularınızın cevapları burada.
Bağlanma Stilleri ve Seks
Bağlanma stillerimiz hayatımızın birçok alanını derinden etkiliyor. Buna cinsellik deneyimi ve cinsellikten alınan tatmin de dahil.
Sarılmanın gribe iyi geldiğini biliyor muydunuz?
Hastalıklar, sevdiklerimizin desteğiyle daha kolay atlatılıyor. Peki fiziksel bir destek, örneğin sarılmak gribi iyileştirebilir mi?
Hayvanlar partnerimizle ilişkimize iyi gelebilir mi?
İlişkiniz konusunda hayvanlardan yardım alabileceğinizi hiç düşünmüş müydünüz? Nasıl olduğunu merak ediyorsanız buyrun yazımıza!
Sosyal Medya İlişkilerimizi Nasıl Etkiliyor?
İnternet ve Sosyal Medya: Her şeye ve herkese bir "tık" uzakta olmak bizi nasıl etkiliyor? Yanıtları yazımızda bulabilirsiniz!
Bebeklerin Tensel Temasa Olan İhtiyacı
Sevdiklerinize sarılmanın, dokunmanın ne kadar iyi hissettirdiğini bilirsiniz. İşte o temaslara bebeklerin de çok ihtiyacı var!
Bu Cümleleri Kendinize Söyleyerek Duygularınızı Yok Saymayın!
Kendi ihtiyaçlarınızı ne kadar gözetiyorsunuz?