Duygusal Buradalık Ne Demek?

kategori

Yakın İlişkiler

Duygusal Buradalık Ne Demek?

Ortama girdiği anda herkesin ruh halini değiştiren birini tanıyor musunuz? Örneğin, bir buluşmaya geldiği anda oradaki herkesin gülümsemesine ya da keyfinin kaçmasına sebep olan birini? Halk arasında bunu "enerji" olarak adlandırabiliyoruz ancak bu kavramın psikoloji biliminde başka bir adı var: "duygusal buradalık".

Bu kavram ilk kez 2010 yılındaki bir araştırma sırasında ortaya atıldı. Araştırma kapsamında, aynı bölümden olan bir grup üniversite öğrencisi küçük gruplara ayrıldı. Grup üyeleri bir dönem boyunca aynı dersleri aldılar ve tüm grup ödevlerini beraber yaptılar. Dönem sonunda her birinden diğer grup üyelerinin kendilerine sekiz farklı duyguyu (stresli, sıkılmış, öfkeli, üzgün, sakin, rahat, mutlu, keyifli) ne derecede hissettirdiklerini bildirmeleri istendi. Sonuçlara göre, grup üyelerinin büyük çoğunluğunun hisleri diğer üyelerin "duygusal buradalıklarına" göre değişkenlik gösterebiliyordu. Yani bazı kişiler sadece orada bulunarak ve başkalarıyla iletişime girerek bile kişilerin ruh hallerini etkileyebiliyordu.

Duyguların bulaşıcı olduğunu zaten biliyoruz; buna bağlı olarak bu insanların kendi hislerini etrafa yaydığını düşünebilirsiniz. Ancak bu araştırmaya göre, duygusal buradalık açısından güçlü kişiler nasıl hissettiklerinden bağımsız olarak etraflarındaki kişileri etkiliyorlar. Başka bir deyişle, pozitif duygusal buradalığa sahip kişiler mutsuzken bile başkalarına pozitif hissettirebiliyor ya da negatif duygusal buradalığa sahip kişiler mutluyken bile başkalarına negatif hissettirebiliyor. Bu etkiye neyin sebep olduğu henüz kesin olarak bilinmese de gelecekte yapılacak çalışmaların konu hakkında bize daha fazla bilgi sunacağını umuyoruz.relate-banner

Eisenkraft, N., & Elfenbein, H. A. (2010). The way you make me feel: Evidence for individual differences in affective presence. Psychological Science, 21(4), 505-510.

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

“Her şey yolunda gidiyor, mutlaka kötü bir şey olmalı!”

Yaz Yaklaşırken: Duygusal Yeme Nedir?

Sağlıklı kiloya kavuşamamamızın nedeni nasıl yediğimizden öte neden yediğimizde saklıysa?

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

Olgun Bir İlişkiye Nasıl Sahip Olurum?

İlişkinizin ne kadar olgun olduğunu merak ediyorsanız bu yazımıza mutlaka bir göz atın!

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…

Yoğun Hissedilen Duygularla Nasıl Baş Edilebilir?

Yoğun duygular aniden zihninize üşüşünce durup kendi içsel kaynaklarınıza göz atmaya ne dersiniz?
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

footer