Daha Sağlıklı Bir Ayrılık İçin Neler Yapmalı?

kategori

Yakın İlişkiler

Daha Sağlıklı Bir Ayrılık İçin Neler Yapmalı?

Ayrılıklar sonrasında çok sarsılmamızın önemli bir sebebi beynimizin verdiği tepki oluyor. Ayrılıklar beynimizde tıpkı uyuşturucu kullanan bir insanın uyuşturucuyu bıraktığında yaşadığı yoksunluğa benzer sonuçlar yaratıyor. Hem fiziksel acıya çok yakın bir acı yaşıyor hem de ödülümüz elimizden alındığı için yoksunluk duyuyoruz. Üstelik de reddedilme duygusu bu hisleri daha da şiddetli hale getiriyor.

Fizyolojik değişimlerin yanı sıra, o kişiye dair kurduğumuz hayaller yıkıldığı için psikolojik olarak da ciddi bir olumsuzluk hissediyoruz. Bu duyguların şiddetinde bağlanma stillerimizin önemli bir etkisi var. Güvenli bağlananlar bu kayıp duygusuyla daha hızlı barışabilirken güvensiz bağlananlar için durum daha zor olabiliyor.

Peki daha sağlıklı bir ayrılık süreci için ne yapabiliriz?

  1. Eğer hisleriniz değiştiyse ve bu ilişkiyi yürütemeyecekseniz sorumluluğu alın ve ayrılık konuşmasını siz yapın. Karşınızdaki insanı provoke ederek sizden ayrılmasını sağlamaya çalışmak, uzun vadede o kişiye çok zarar veriyor.
  2. Sadece ve sadece yüz yüze ayrılın. En kısa ve önemsiz gördüğünüz ilişkinizi bile yüz yüze bitirin. Kısa bir mesaj ya da maille yapılan ayrılık konuşmaları karşınızdaki insana çok zarar veriyor.
  3. Ne olursa olsun karşınızdaki insana hakaret etmeyin. O kişi size hakaret etse dahi kendinizi tutun ve ilerde pişman olacağınız şeyler söylemeyin.
  4. Dürüst olun. Eğer yürümüyorsa veya karşınızdaki insan sizin ilişkideki beklentilerinizi karşılayamıyorsa bunu onu kırmadan ama aynı zamanda çarpıtmadan dile getirin.
  5. Sorun sende değil, bende gibi klişe sözler kullanmayın. Bunu duymak karşı tarafa gerçek sorunun gizlendiği mesajını veriyor.
  6. İlişkiyi masaya yatırıp karşılıklı olarak nasıl bu noktaya geldik gibi konuşmalardan kaçının. Bunun geldiğiniz noktada hiçbir faydası olmadığı gibi o esnada bitirmek istediğiniz ilişkinin içine istemeden de olsa geri çekilebilirsiniz.
  7. Arkadaş kalmayı istemenin ya da "Belki sonra yeniden deneriz." demenin karşı tarafın umudunu arttırmaktan ve acısını uzatmaktan başka bir işe yaramadığını bilip bu tip cümleler kurmaktan kaçının.
  8. Beraber olduğunuz zamanların gerçekten güzel ve değerli olduğunu belirtmekten kaçınmayın. Bu karşıdaki kişinin kendine güvenini sağlam tutabilmesi ve daha sonra suçluluk hissetmemeniz için çok önemli bir adım.
  9. Mümkün olan en kısa süre içerisinde karşınızdaki kişiyle bütün kontağınızı kesin. Bu her iki taraf için de iyileşme sürecini hızlandırmak adına yapılacak en iyi adımlar biri.
  10. Eski partnerinizi kötülemeyin ya da birlikte yaşadığınız geçmişi yeniden - bu sefer kötü bir şekilde - yazmayın. Bu ancak size zarar verecektir.
  11. Yaşadığınız acıyı küçümsemeyin ya da yok saymayın. Kalbinizin kırılmış olması ve acı çekiyor olmanız çok normal. Bu acının hafifleyeceğini ama o zamana kadar bunu yaşamanız gerektiğini kendinize hatırlatın.
  12. Ruh eşinizi kaybettiğinizi ve bir daha asla böyle sevilemeyeceğinizi düşünmekten vazgeçin. Bütün araştırmalar ruh eşi ya da kaderinizde yazılı olan o kişi kavramınının doğru olmadığını gösteriyor. Tekrar mutlu olacaksınız. Sadece biraz zamana ihtiyacınız var.
relate-banner

Svoboda, E. (2011, January 1). The thoroughly modern guide to breakups. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/intl/articles/201101/the-thoroughly-modern-guide-breakups

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.
Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Mary Cassatt - Summertime

FOMO: Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu

Arkadaşlarımızın davet edilmediğimiz buluşmalardan fotoğraflarını görmek ya da işsizken bir arkadaşımızın işe başladığını görmek… Bunlar içine korku salıyor mu? Eğer evetse FOMO’dan muzdarip olabilirsin!
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.

footer