Ya Hiç Tanışmasaydınız?

kategori

Yakın İlişkiler

Ya Hiç Tanışmasaydınız?

Sahip olduğumuz romantik ilişkinin bizi mutlu edip etmemesi sağlığımızın en önemli göstergelerinden biri olarak sayılıyor. Sadece partnerimiz hakkında düşünmek bile ilişkimizle ilgili olumlu düşüncelerimizi artırabiliyor. Buna karşılık, beraber yaşadığımız güzel anıları düşünmenin olumsuz etkileri de mevcut. Literatürde bunun kişiyi güzel anılara daha az tepkili hale getirdiği yönünde bulgular var. Peki, partnerimizin varlığını düşünmek böyle bir etki yaratabiliyorken yokluğunu düşünmek bizi nasıl etkiliyor?

Önceki çalışmalar, partnerimizi hayatımızdan çıkardığımızda daha kötü bir durumda olabileceğimizi fark etmeniz halinde onun varlığı konusunda daha minnettar hissedebileceğimizi gösteriyor. Diğer yandan, bu durum daha "iyi" bir partnerle beraber olabileceğimizi göstererek olumsuz hislere kapılmamıza da yol açabiliyor.

Yapılan bu araştırmada ise, katılımcılar partnerleriyle tanışma sürecini, hiç tanışmasalar neler olabileceğini ve partnerleriyle klasik bir günlerini anlatan üç farklı metin yazıp ardından ilişki memnuniyetlerini ölçen bir anket dolduruyorlar. Sonuçlara göre, kişinin partnerini hayatından çıkarma düşüncesini zihninden geçirmesinin ne ilişki memnuniyeti ne de ilişkiye duyulan minnettarlık hissi açısından herhangi bir etkisi olmuyor. Başka bir deyişle, olumlu birinin ya da bir olayın hiç olmadığını düşünmek bizi özellikle daha iyi hissettirmiyor.relate-banner

Park, A., Raposo, S., & Muise, A. (2020). Does imagining you never met a romantic partner boost relationship satisfaction and gratitude? A conceptual replication and extension of the effect of mentally subtracting a partner. Journal of Social and Personal Relationships, 0265407520969871.

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.
Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

footer