Kaygılı Bağlanma İlişkiyi Görünür Kılma Meylini Artırıyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Kaygılı Bağlanma İlişkiyi Görünür Kılma Meylini Artırıyor.

Diyelim ki partnerinizle uzun süren bir ilişkiniz var ve partnerinizi tüm çevrenizle tanıştırdınız, arkadaşlarınıza her fırsatta ondan bahsediyorsunuz ve hatta sosyal medya hesaplarınızda birlikte fotoğraflarınızı paylaşıyorsunuz. Ancak, partneriniz sizi henüz çok az arkadaşıyla tanıştırdı ve sosyal medyada ilişkinize dair herhangi bir şey paylaşmıyor. Aynı ilişkideki iki kişinin bu şekilde farklı davranışlar gösterme sebebi ne olabilir? Bu soruyla yola çıkan araştırmacılar, ilişki görünürlüğü ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkiyi inceliyorlar.

Romantik bir ilişki içerisindeki kişiler kendi benliklerine partnerlerinin varlığını da dahil ediyorlar. Ancak, kişilerin partnerlerini kendi benlikleri açısından ne kadar merkeze aldığı bağlanma stillerine göre değişkenlik gösterebiliyor. Buna göre, kaçıngan bağlanan kişiler ilişkilerini başkalarına daha az görünür kılmayı tercih ederken kaygılı bağlanan kişiler ilişkilerini daha fazla göz önünde yaşıyorlar.

Kaygılı bağlanan kişiler, başkaları onların ilişkisi olduğunu bildiklerinde kendilerini daha iyi hissettiklerini belirtiyorlar. Buna karşılık kaçıngan bağlanan kişiler, ilişkilerinin varlığı başkaları tarafından bilindiğinde kendilerini kötü hissedebiliyorlar. Bu nedenle de ilişkilerinin görünür olmasından kaçınıyorlar. Ancak, kişilerin bağlanma stillerinden bağımsız olarak, partnerlerinin onlara olan hislerini sorguladıkları günlerde Facebook'ta ilişkilerine dair daha fazla paylaşımda bulundukları görülüyor.

Tüm bu bulgular bize bağlanma stillerinin günlük hayatımızdaki davranışlarımızı nasıl şekillendirebileceklerini gösteriyor.relate-banner

[1] Emery, L. F., Muise, A., Dix, E. L., & Le, B. (2014). Can you tell that I'm in a relationship? Attachment and relationship visibility on Facebook. Personality and Social Psychology Bulletin, 40(11), 1466-1479.

Benzer yazılar

Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Mary Cassatt - Summertime

FOMO: Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu

Arkadaşlarımızın davet edilmediğimiz buluşmalardan fotoğraflarını görmek ya da işsizken bir arkadaşımızın işe başladığını görmek… Bunlar içine korku salıyor mu? Eğer evetse FOMO’dan muzdarip olabilirsin!
Negro - Cristina Troufa

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?

İlişkide Sosyal Medyayı Nereye Koymak Gerek?

Sosyal medyanın ilişkilerde oynadığı rolü göz ardı etmemek gerekiyor. Peki sosyal medya konusunu daha sağlıklı yönetebilmemiz için neler yapmalı?

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.
How being attached to you felt like sometimes - Laura Miclea

Kaygılı - Kaçıngan Birlikteliği Mümkün mü?

Yüksek seviyede bağlanma kaygısı ve kaçınması ilişkide belli sorunlarla ilişkilendiriliyor. Peki kaygılı ve kaçıngan bağlanan iki kişi bir ilişki sürdürebilir mi?
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

footer