Çocuklukta Duygusal İhmalin 5 Türü

kategori

Yakın İlişkiler

Çocuklukta Duygusal İhmalin 5 Türü

Çocuklukta duygusal ihmale uğramış olabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Araştırmalar çocuklukta duygusal ihmalin beş türü olabileceğini gösteriyor:

  • Ebeveynlerinizin biri ya da her ikisi de büyüme sürecinizde ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar yakınınızda mıydı?
İhmal dendiğinde birçok insanın aklına gelen ilk ihmal türü, ebeveynlerin çocuğun yanında fiziksel olarak var olmamaları oluyor. Bu şekilde yetişen bir çocuk için başkalarından yardım istemek oldukça zor olabiliyor.

  • Evinizde kurallar, sorumluluklar ve sınırlar var mıydı?
Düzensiz, kuralları ve tahmin edilebilirliği olmayan bir evde çocuğun kendi başına bir şeyleri çözmesi gerekebiliyor. Fakat çocukların zihni henüz bunu yapabilmek için yeterince gelişmiş durumda olmuyor. Bu koşullarda büyümüş bir çocuk yetişkinliğinde hayatını organize etmekte ve yapması gerekenleri belirlemekte zorlanabiliyor.

  • Ebeveynleriniz sizi gerçekten görüyor muydu? Sizin kim olduğunuzla, neler yaptığınızla ilgileniyor ve sizinle gözlemlerini paylaşıyorlar mıydı?
Çocuklar kim olduklarını ebeveynlerine bakarak ve onların gözlerindeki yansımalarını görerek anlıyorlar. Kendini tanırken ebeveynlerinden bu desteği alamamış çocuk, ileride kendisi için yanlış kararlar alabiliyor.

  • Ebeveynlerinizin size olan sevgisi ne kadar derin ve nitelikliydi?
Aile her ne kadar çocuğuna sevgi verse de, duygusal ihmal varsa bu sevgi bir çocuğun ihtiyacı olan sevgiye karşılık gelmeyebiliyor. Bu şekilde sevgi görmek, yetişkinlikte sevilmeyi hak edip etmediğinizi sorgulamanıza sebep olabiliyor.

  • Ebeveynleriniz duygularınıza karşı yeterince hassas mıydı? Duygularınızı önemsiyorlar mıydı?
Ebeveynlerin temel sorumluluklarından biri de çocuklarını duygusal açıdan eğitmek oluyor. Ne hissettiğinizi ve bunu neden hissettiğinizi keşfederken size destek olmaları ve bu şekilde hissetmenin doğal olduğunu anlatmaları gerekiyor. Duyguların dünyasına aşina olmayan bir çocuğu yoğun duygular korkutabiliyor veya kendisini rahatsız hissetmesine sebep olabiliyor.relate-banner

Webb J. (2020, May 24). Not All Childhood Emotional Neglect is The Same: 5 Different Variables. Psych Central. Retrieved from .https://blogs.psychcentral.com/childhood-neglect/2020/05/not-all-childhood-emotional-neglect-is-the-same-5-different-varieties/

Benzer yazılar

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!

İlişkilerde Duygusal İhmalin 8 İşareti

Duygusal ihmal görünmez olabiliyor. Peki onu nasıl fark edebiliriz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.

footer