Cinsel Yönelimi Gizlemek Neye Yol Açıyor?

kategori

Yakın İlişkiler

Cinsel Yönelimi Gizlemek Neye Yol Açıyor?

Cinsel kimliği gizlemek kişide strese yol açarken bu kişilerin cinsel azınlık gruplarının desteklerinden mahrum kalmasına da neden olabiliyor. Öte yandan, bu gizleme hali kişileri cinsel kimliklerini açıkladıklarında oluşabilecek ayrımcılığın stresinden de koruyabiliyor. Yani, cinsel kimliği gizlemek de gizlememek de kişiler üzerinde ciddi etkilere sahip olabiliyor. Dolayısıyla cinsel kimliğini gizlemenin mental sağlık üzerine etkisi hakkında yapılan araştırmaların sonuçları da birbirleriyle çelişebiliyor.

Araştırmalar cinsel kimliği gizlemenin depresyon, anksiyete, psikolojik stres ve yeme bozuklukları gibi psikolojik sorunların aynı anda görülmesine yol açabildiğini gösteriyor. Cinsel kimliğini gizlemenin kişinin mental sağlığına etkisi kişinin yaşından da etkilenebiliyor. Genellikle, ergenlikte ve erken yetişkinlikte cinsel kimliği gizlemenin mental sağlığa etkisi daha da fazla olabiliyor.

Sonuç olarak, bu durumun yarattığı etki göz ardı edilemeyecek kadar önemli oluyor. Bu etkiler, hem toplumun hem de mental sağlık alanında çalışan kişilerin bu konu hakkında daha da bilinçlenmesi gerektiğini gösteriyor. Öte yandan, bu konuda daha çok araştırma yapmamız gerektiği gerçeği de ortaya çıkıyor.relate-banner

Pachankis, J. E., Mahon, C. P., Jackson, S. D., Fetzner, B. K., & Br√ɬ§nström, R. (2020). Sexual orientation concealment and mental health: A conceptual and meta-analytic review. Psychological Bulletin, 146(10), 831-871.

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Rupert, Lydienne, Rebeca - Ewing Paddock

Toksik Ebeveynlik

Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkiler kimi zaman olumlu kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Peki kurduğumuz bu ilişki aslında toksikse?

footer