Sağlıklı Bir İlişki İçin 5 İpucu

Ekin Akyazıcı

Ekin Akyazıcı

Sağlıklı Bir İlişki İçin 5 İpucu

Couple at the Bal Des Quatre Saisons - Rue de Lappe

Couple at the Bal Des Quatre Saisons - Rue de Lappe

Hayatımızın bir noktasında hepimiz "sağlıksız" ilişkilere tanık oluyor veya bu ilişkileri bizzat kendimiz deneyimliyoruz. Bir sonuca varmayan tartışmalar, söylendikten sonra iki tarafa da zarar veren sözler, aldatmalar ve daha birçok sorun, hayatımızın en önemli parçalarından biri olan romantik ilişkilerimizi keyifsiz ve yıpratıcı bir deneyim haline getirebiliyor. Birçoğumuz bu sorunları çözmek için yardıma ihtiyaç duyuyor ve sonrasında kendimizi internette hiçbir bilimsel dayanağı olmayan ve tamamen kişilerin kendi deneyimlerine dayanan ilişki tavsiyelerini okurken bulabiliyoruz.
relate-banner

Yakın İlişkiler ekibi olarak bu duruma son vermek amacıyla bu yazımızda sağlıklı bir ilişkiye sahip olmak için faydalanabileceğiniz, bilimsel çalışmalara dayalı 5 farklı davranıştan bahsedeceğiz. Daha detaylı bilgi edinmek isterseniz web sitemizdeki ilgili yazılara göz atabilirsiniz. İyi okumalar!

1) Yapılan fedakarlıkların miktarına dikkat edin.

Kimileri bir ilişkinin fedakarlık gerektirmeden de yürüyebileceğini düşünürken kimisi hiç düşünmeden kendinden çok fazla taviz verebiliyor. Peki nedir bunun doğrusu? Hiç fedakarlık yapmadan bir ilişkinin yürümesi zordur. Neticede birbirinizi görmek için ayırdığınız zaman, bu zaman diliminde yapmayı ertelediğiniz şeyler bile bu fedakarlıkların en basit örneği olarak gösterilebilir. Ancak bunun miktarını ayarlamak da büyük önem taşıyor. Henüz ilişkinin başındayken birkaç yıllık bir ilişkiye ayrılacak miktarda emek ve fedakarlıkta bulunmak pek sağlıklı olmayabilir, üstelik sizi yoracaktır. Yani fedakarlık yapmadan bir ilişki yürütmek imkansız ancak ipin ucunu kaçırıp kendinizi ilişkide eziliyor gibi hissetmemek de önemli. Zaman içerisinde partnerlerin ortak hedefleri oluştukça ve birbirlerini iyi tanıyıp ne zaman ne konuda fedakarlık yapmaları gerektiği keşfettikçe fedakarlık konusu her iki taraf için de daha kolay hale geliyor.

2) Stresli zamanlarınızda ani kararlar almamaya çalışın.

Çoğumuzun işle ve ailemizle ilgili yaşadığımız sorunlardan veya başka herhangi bir faktörden kaynaklanan stresimizi istemeden de olsa partnerimize yansıttığı olmuştur. İşin kötü yanı ise şu: Stresin kaynağı ilişkimiz olmasa bile stres yine de bizim partnerimiz ve ilişkilerimiz hakkındaki düşüncelerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Dolayısıyla yoğun stres altında olduğunuzda kendinize ve ilişkinize biraz zaman verin, bu kötü düşüncelerin asıl düşüncelerinizi yansıtmıyor olması çok muhtemel. Benzer bir şekilde partneriniz stres altındayken de kendinizi biraz geri çekerek ona alan sağladığınızda partnerinizin sorunun üstesinden daha hızlı gelmesine yardımcı olabilirsiniz.

3) Tartışma esnasında susup duvar örmeyin.

Her çiftin anlaşmazlıkları veya tartışmaları olabilir, bunlar bir ilişkide yaşanması olağan şeylerdir. Mühim olan bu tartışmaların nasıl çözüldüğüdür. Elbette partneriniz veya siz olay çok sıcakken tartışmak istemeyebilirsiniz veya üzerine biraz düşünmek isteyebilirsiniz. Böyle durumlarda kendinizi biraz geri çekmek veya partnerinize düşünmesi için biraz zaman tanımak sağlıklı bir hamle olabilir. Ancak tartışma esnasında bir anda susup karşınızdaki insan yokmuş gibi davranmak, karşısında adeta bir duvar varmış gibi görmezden gelmek ilişkiniz için yapabileceğiniz en tehlikeli şeylerden birisidir. Gerektiği takdirde konuşup sorunu çözmek için biraz zaman isteyin ama partnerinizi görmezden veya duymazdan gelmeyin.

4) Bir dargın bir barışık hallerin sizi nasıl etkilediğini gözlemleyin.

İlişkinizde gelgitlerin olması kimi zaman sorunların gözden geçirilmesi ve ilişkinizi sağlamlaştırmak adına faydalı olabilirken çoğu zaman hem partnerlere hem de ilişkiye zarar verip ilişkinin çok daha sağlıksız bir hal almasına sebep olabiliyor. Alışkanlık, "daha iyisini bulamama" endişesi, yalnızlık korkusu gibi etkenler gözünüzü korkutsa da dışarıdan bakan bir insan gibi düşünmeye çalışın: Bu gelgitler ve sorunları çözme yollarınız ilişkinizi sağlamlaştırıyor mu yoksa sizi birbirinizden uzaklaştırıyor mu?

5) Flört şiddetine dikkat!

En önemli ve göz ardı edilmemesi gereken konulardan birisi de flört şiddeti. Flört şiddeti yalnızca fiziksel veya cinsel olarak değil, sözlü ve duygusal olarak da çok yaygın bir şekilde görülüyor. Duygusal olarak aşağılamadan ısrarlı bir şekilde takip etmeye, partnerin giyeceği kıyafete karışmaktan fiziksel şiddet uygulamaya, istenmeyen bir öpücükten çok daha fazlasına kadar aklınıza gelebilecek birçok davranış flört şiddetine dahildir. Eğer siz de bu tarz davranışlara maruz kalıyorsanız atmanız gereken ilk adım bunun sağlıklı bir ilişki olmadığını fark etmek, yaşananların sizin suçunuz olmadığını aklınızda tutmak, bu sorunu birileriyle paylaşmak ve gerekli desteği almak olacaktır.


Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?

Kalıcı İlişkilerin Temel Özellikleri

Kalıcı romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmak imkânsız değil! İşte kalıcı ve sağlıklı romantik ilişkilerin ve arkadaşlıkların en önemli 5 özelliği.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Psikolojik Sağlık Yoklaması!

Psikolojik iyilik halimizin ne durumda olduğunu bazı sorularla kontrol etmek mümkün. Gelin bu sorulara birlikte bakalım.

footer