Ayrılık Sonrası Seks

Sevgi Bayraktar

Sevgi Bayraktar

Ayrılık Sonrası Seks

Walk - Marc Chagall

Walk - Marc Chagall

Belki uzun zamandır birlikteydiniz, belki de ilişkinize daha yeni başlamıştınız fakat partnerinizle sorunlar yaşadınız ve ilişkiyi sonlandırmanız gerekti. Peki ayrılıktan sonra partnerinize karşı hissettiğiniz duygulara ne oluyor? Bir gecede onlar da ortadan kayboluyor mu? Ayrılıktan sonraki ilk iki hafta içerisinde eski partnerimizle iletişime geçme arzusu duyuyor hatta cinsel ilişkiye girmek isteyebiliyoruz. Literatür, uzun bir ilişkiyi sonlandırdıktan sonraki ilk iki hafta içerisinde eski partner ile cinsellik yaşamayı "breakup sex" yani ayrılık sonrası seks olarak adlandırıyor.
relate-banner

Peki insanların ayrılık sonrasında eski partneriyle cinsel ilişkiye girmelerine neler sebep oluyor?

Ayrılık sonrası eski partner ile cinsel ilişkiye girmek istemenin altında birçok neden yatabiliyor. Araştırmacılar bunu öğrenmek için bireylere ayrılık sonrası seks yapma ihtiyacı hissetmelerinin sebeplerini soruyor. Bu araştırmaya katılan 292 heteroseksüel bireyin en çok sebep gösterdikleri durumlar arasında "seksin eğlenceli oluşu", "seks yapmayı özlemiş oluşları" ve "tekrardan bir araya gelme umudu beslemeleri" yer alıyor. Bu gibi sebeplerle birlikte cinsel ilişki isteği için toplamda 52 farklı sebep gösteriliyor. Araştırmacılar bu sebepleri üç kategori altında topluyorlar.

  1. İlişkiyi sürdürme ihtiyacı: Bu durum eski partnere duyulan ihtiyaç ve ayrılık sonrası seksin duygusal yönüyle ilişkilendiriliyor. Duruma örnek olarak katılımcılar ayrılık sonrası seks nedenlerinde "hala eski partnerine aşık olmak", "eski partnerini özlemek", "tekrar birlikte olmak istemek" gibi nedenler gösteriyorlar.
  2. Haz ihtiyacı: Ayrılık sonrası oluşan fiziksel ihtiyaçları giderme ihtiyacı, seksin ön koşulu olabiliyor. Katılımcılar ayrılık sonrası seksi "seks yapmayı özlemek", "kendi ihtiyaçlarını giderebilmek" ve "ulaşılması kolay" gibi nedenlerden dolayı tercih edebiliyor.
  3. Çelişen duygular: Kişinin düşüncelerinin çatışması ve hissettiklerinin çelişki içerisinde olması, eski partnerleriyle ayrılık sonrasında sekse yönelmesine sebep olabiliyor. Bu kategori altında yer alan yanıtlar arasında ise "başka insanların kolayca yapabiliyor oluşu", "başkalarına bunu yapabildiklerini söylemek" ve "tekrardan başkalarıyla flörtleşme durumuna geri dönebilmek" gibi durumlar görülüyor.
Ayrılık sonrası sekse yönelmede kadınlar ve erkekler ne gibi farklılıklar gösteriyor?

  • Erkeklerin genelde ayrılık sonrası cinsel ilişki yaşama sebepleri haz alma ihtiyacından kaynaklanırken, kadınların ilişkiyi sürdürme isteklerinden kaynaklanıyor.
  • Kadınlar ayrılık sonrası sekste ilişki hakkında daha olumlu düşünceler beslemeye başlarken, erkekler daha çok kendileri hakkında olumlu düşüncelerine odaklanıyorlar.
  • Erkekler kadınlara kıyasla kararsız duygulardan kaynaklanan sebeplerle -başkalarına bunu söyleyebilme gibi- ayrılık sonrası cinsel ilişkiye girmeye daha çok yönelebiliyorlar.
Peki ayrılıktan sonra eski partnerle cinsel ilişkiye girmek iyi bir fikir mi? Doğrusu, çalışmalar bunun tersini gösteriyorlar:

  1. Yanlış bir umuda kapılabilirsiniz.

    Birkaç istisna dışında genelde ayrılıklar bir tarafın daha çok istemesiyle gerçekleşiyor. Eğer siz terk edilen taraftaysanız eski partneriniz size ne kadar yaşadığınızın sadece seksten ibaret olduğunu söylese de buna inanmak istemeyebilirsiniz. Haliyle kendinizi içten içe ilişkiyi tekrardan başlatma ihtimalini düşünürken bulabilirsiniz. Halbuki seks ilişkinizdeki tüm sorunları sihirli bir şekilde yok etmeyecek. Eğer böyle bir umudunuz var ise ileride daha derinden incinebilirsiniz.
  2. Hayatınıza devam etmenizi engelleyebilir.

    Hala eski partnerinize karşı sevgi besleyebilirsiniz veya hayranlık duyabilirsiniz. İlişkinin bitiminden sonra ne kadar süre yas tutacağınız ve bunu ne zaman atlatacağınız aslında tamamen size bağlı. Fakat bir noktada durup kendinize bunun için alan ve zaman tanımalısınız. Ancak bu şekilde hayatınıza devam edebilirsiniz. Eski partnerinizle seks yapmaya devam etmek, sizi hayatınıza devam etmekten alıkoyabilir.
  3. Kendinizi "sevgi" duygusuyla kandırılmış hissedebilirsiniz.

    Seks sırasında partnerimizle yakın temasta olduğumuzda vücudumuz aşk hormonu olarak da bilinen oksitosini salgılıyor. Kendimizi mantıklı davranmaya zorlasak da salgılanan bu hormon sebebiyle duygularımız ve hislerimiz tarafından yönlendirilmeye başlıyoruz. Bu sebeple yanlış bir algıya kapılıp eski partnerimizin hala bize sevgi duyduğunu veya bizim ona karşı sevgi duyduğumuzu düşünebiliyoruz.
Ayrılık sonrası seks bizi çok farklı yönlerden etkileyebiliyor. Bunun sebeplerini ve olası sonuçlarını bu yazımızda sizlerle paylaştık. Tüm olumlu ve olumsuz durumları değerlendirerek eski partnerimizle cinsel ilişkiye girmek istiyorsak tüm riskleri de göze alıyoruz demektir. Buna karar vermek karmaşık bir süreç olsa da eninde sonunda kararı vermek tamamıyla bizim elimizde.

[1] Moran, J. B., Wade, T. J., & Murray, D. R. (2020). The psychology of breakup sex: Exploring the motivational factors and affective consequences of post-breakup sexual activity. Evolutionary Psychology, 18(3), 1474704920936916.
[2] Jack, C. (2020, June 07). Is break up sex ever a good idea? Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/women-autism-spectrum-disorder/202006/is-break-sex-ever-good-idea
[3] Travers, M. (2020, September 30). 52 Reasons Why People Have Breakup Sex. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/intl/blog/social-instincts/202009/52-reasons-why-people-have-breakup-sex
[4] López, C. (2020, August 25). Women tend to feel worse about themselves after breakup sex, but men feel better. Insider. Retrieved from https://www.insider.com/women-feel-worse-after-breakup-sex-but-men-feel-better-2020-8

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

footer