Kadın ve Erkekler Sadece Arkadaş Olabilirler Mi?

Beyzanur Arıcan Dinç

Beyzanur Arıcan Dinç

Kadın ve Erkekler Sadece Arkadaş Olabilirler Mi?

The Lovers (Autumn Evening)- Emile Friant

The Lovers (Autumn Evening)- Emile Friant

Arkadaşlarımızın bizim için önemini ve hayatımızda oynadıkları rolleri tecrübelerimiz ve gözlemlerimiz sayesinde hepimiz biliyoruz. Tüm arkadaşlıklar çok değerli fakat çoğumuzun aklına "en yakın arkadaş" dendiğinde tek bir kişi geliyor. En yakın arkadaşlarımız genellikle diğerlerinden farklı olarak bizim için aynı zamanda bağlanma figürleri haline gelmiş oluyor. Benzer şekilde romantik partnerlerimiz de duygusal ve hatta fizyolojik durumumuzu düzenleyen, varlıklarıyla derimizin altına işleyen kişiler. Peki ya en yakın arkadaşımız farklı cinsten ise ve romantik partnerimiz bu durumdan hoşlanmıyorsa? En yakın arkadaşın farklı cinsten olması arkadaşlar için bir sorun teşkil etmiyor olsa da bazı heteroseksüel ilişkilerde en yakın arkadaşların partnerleri bu durumdan rahatsızlık duyabiliyor. İlişkilerin gidişatını etkileyen önemli faktörlerden birisi olarak görülen kıskançlık, partnerlerden birinin en yakın arkadaşının farklı cinsten olduğu durumlarda ortaya çıkıp ilişkilere zarar verebilecek boyuta ulaşabiliyor.
relate-banner

"When Harry Met Sally" filmini izlemiş olanlarınız iki farklı cinsin arkadaş olup olamayacağı üzerine belki çoktan kafa yormuş olabilir veya Friends dizisindeki gibi yakın arkadaşlıktan sonra romantik birlikteliğe dönen ilişkilere denk gelmişsinizdir. Farklı cinslerin yakın arkadaşlık dinamikleri sizde de merak uyandırıyorsa bu konuda yalnız olmadığınızı şimdiden söyleyelim. Popüler kültürde kendine sıkça yer bulan farklı cinsiyetler arasındaki yakın arkadaşlık konusu bilim insanlarının da ilgisini çekmiş bulunuyor ve yürütülen birçok araştırmaya da temel oluşturuyor. 2016 yılında 309 katılımcıyla yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, ankete katılan kişilerin %60'tan fazlası en yakın arkadaşının farklı cinsten olduğunu belirtiyor.

Bir başka çalışmanın sonuçlarına göre ise, farklı cinslerin yakın arkadaşlıkları çoğu kez cinsel çekim içeriyor. Bu durum iki cins için geçerli olsa da erkeklerde kadın yakın arkadaşlarına karşı duyulan cinsel çekime daha sık rastlanıyor. Üstelik erkekler kadın arkadaşlarının da kendilerine karşı benzer bir çekim duyduğunu düşünmeye daha meyilli oluyorlar. Kadınlar ise erkek arkadaşlarının kendilerine karşı böyle bir çekim hissetmediğini düşünmeye daha meyilli görülüyor. Bu durumun arkadaşlığın kalitesini bozduğu da ulaşılan sonuçlardan bir başkası. Yakın arkadaşlık içerisinde cinsel çekimin olup olmayacağını belirleyen bazı faktörler de bulunuyor. Örneğin daha önceden romantik bir ilişki yaşamış ve sonra yakın arkadaş olmaya karar vermiş çiftlerde, partnerlerin birbirlerine karşı cinsel çekim hissetme ihtimali daha fazla oluyor. Ayrıca, eğer arkadaşlar arasında sevgiye dayalı, romantik ilişkilerdekine benzer bir duygusal bağ varsa cinsel çekim oluşma ihtimali de artıyor. Faktörlerden bir diğeri ise arkadaşlığın süresi. Yakın arkadaşa duyulan cinsel çekim, özellikle erkekler için arkadaşlığın ilk dönemlerinde daha yaygın. Heteroseksüel erkekler, farklı cinsle arkadaşlığın süresi uzadığında daha az cinsel çekim hissettiklerini belirtiyorlar.

İnsanların farklı cinslerin yakın arkadaşlığına karşı sergilediği tutumlar ise yakın zamanda yayınlanan başka bir çalışmada ele alınıyor ve çarpıcı sonuçlara ulaşılıyor. 18-64 yaş arasında, daha önce en yakın arkadaşı farklı cinsten olan birisiyle heteroseksüel bir ilişkisi olmuş 364 kişiyle yapılan çalışmanın sonucuna göre, farklı cinslerin yakın arkadaşlığına karşı en pozitif tavrı romantik ilişkisi olmayan kişiler gösteriyor. Benzer şekilde, flört etmeye yeni başlamış olan çiftler için de partnerlerden birinin sahip olduğu farklı cinsten yakın arkadaş olumlu olarak değerlendiriliyor. Araştırmacılar, bu durumu henüz yeni tanışan çiftlerin ilişkiye çok fazla yatırım yapmamış olması ve kıskançlık durumunun daha yaşanmaya başlanmamış olmasına bağlıyorlar. Partnerlerinin farklı cinsten bir arkadaşı olması fikrinden en çok rahatsız olan grup ise evlilik planları yapanlar veya nişanlanmış olan kişiler. Bu kişilerin evlilik hazırlığı sürecinde yaşıyor olabileceği aşırı stresin de bu duruma yol açan faktörlerden biri olabileceği araştırmacılar tarafından düşünülüyor.

Ayrıca, farklı cinslerin arkadaşlığına şüpheli yaklaşan kişiler, ilişkileri partnerlerinin yakın arkadaşları tarafından tehdit ediliyor gibi hissettiklerinde partnerleriyle veya partnerin yakın arkadaşıyla konuyu yapıcı şekilde tartışarak çözüme ulaştırmaya çalışmak yerine keskin ve sert tepkiler vermeye daha eğilimli oluyorlar. Eğer partnerinizin en yakın arkadaşının farklı cinsten olmasından rahatsızlık duyuyorsanız veya bu durum partneriniz için geçerliyse öncelikle bunun toplumda çok yaygın olduğunu bilmeniz, daha sonra ise bu konudaki rahatsızlığınızı ilişkilere zarar vermeden çözüme kavuşturabilmek için partneriniz ve arkadaşıyla hisleriniz hakkında yapıcı bir şekilde konuşmanız işe yarayabilir.

[1] Gilchrist-Petty E, Bennett LK (2019). Cross-Sex Best Friendships and the Experience and Expression of Jealousy within Romantic Relationships. Journal of Relationships Research, 10, 1-9.
[2] Fetters, A. (2019, August 21). The Widespread Suspicion of Opposite-Sex Friendships. The Atlantic. Retrieved from https://www.theatlantic.com/family/archive/2019/08/mistrust-opposite-sex-friendships/596437/
[3] Akbulut V., & Weger H. (2016). Predicting responses to bids for sexual and romantic escalation in cross-sex friendships. Journal of Social Psychology, 156, 98-114.
[4] Kaplan, D. L., & Keys, C. B. (1997). Sex and relationship variables as predictors of sexual attraction in cross-sex platonic friendships between young heterosexual adults. Journal of Social and Personal Relationships, 14(2), 191-20
[5] Bleske-Rechek, A., Somers, E., Micke, C., Erickson, L., Matteson, L., Stocco, C., & Ritchie, L. (2012). Benefit or burden? Attraction in cross-sex friendship. Journal of Social and Personal Relationships, 29(5), 569-596.

Benzer yazılar

Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Friends That Break Your Heart - James Blake (2021)

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

İngiliz sanatçı Blake yeni albümünde müzikte çok sık görmediğimiz bir tema olan arkadaşlık ilişkilerindeki ayrılıkları ele alıyor.

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.

footer