Pandemi Döneminde Bir İlişkiye Başlamak: Five Dates

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Pandemi Döneminde Bir İlişkiye Başlamak: Five Dates

Five Dates

Five Dates

Hepimizin ilişkilerinin köklü değişimlere uğradığı bu dönemde, ilişkilere dair en fazla değişen şeyler arasında yeni bir partner bulma ve yeni bir romantik ilişkiye başlama süreçleri yer alıyor. Yeni bir insanla tanışmanın ve tanıştığımız bir insanla buluşmanın eskiden olduğu kadar mümkün olmadığı bu şartlar yeni bir romantik ilişkiye başlamanın önünde normalden daha farklı engeller yaratıyor. Son bir yıldır çıkan sanat eserleri ve eğlence ürünlerinde de bu değişimin yansımalarını giderek yoğun bir şekilde gözlemlemek mümkün. Five Dates gibi örneklerle beraber bunun bir yansımasını video oyunlarında da görmeye başladık. Kasım 2020’de yayınlanan Five Dates fiziksel olarak buluşmanın mümkün olmadığı bir dünyada tamamen çevrimiçi bir şekilde yakınlık ve bağlılık yaratmanın ve hatta bir ilişki kurmanın mümkün olup olmadığı sorusunu ele alıyor.
relate-banner



Romantik ilişkiler çoğu zaman video oyunlarındaki hikayelerin çok büyük bir parçası olsa da ana teması romantik ilişkiler olan örneklere çok sık rastlamıyoruz. Ancak yine de sahip olduğumuz bu küçük örneklemde bile Five Dates’e gelene kadarki değişimi görmek mümkün. Örneğin, daha önce ilişkilere dair hikayeler anlatan video oyunlarını ele aldığımız yazımızda da bahsettiğimiz Florence’da karakterimizin sokakta bir çello sanatçısıyla tanışması, sonrasında ise ilişkilerinin gelişimi ve değişimi anlatılıyor. 2018 yılında yayınlanan Florence’da Five Dates’e oranla çok farklı bir ilişki başlangıcı tasviri görüyoruz. Eğer hala oynamadıysanız Florence’ı da mutlaka denemenizi öneriyoruz; anlamlı ve basit oynanışı, muhteşem görselliği ve hikayesiyle herkese hitap edebilecek büyüleyici bir tecrübe sunuyor.



Geçen yıl yayınlanan Five Dates ise bir FMV (full motion video veya tam hareketli video) interaktif romantik komedi oyunu. Türü sebebiyle de video oyunlarına uzak olan insanlara da hitap edebilecek bir oyun, çünkü daha çok önemli tercihlerini sizin yönettiğiniz bir filme benziyor. Netflix’in dahi Black Mirror: Bandersnatch gibi denemelerle dahil olduğu bu interaktif film akımında romantik komedi tarzı bir örneğe ise daha önce pek rastlamamıştık. Bundan önce Late Shift ve Simulacra gibi FMV oyunlarını da geliştiren Wales Interactive tarafından yayınlanmış Five Dates oldukça niş olan bu türün ilk örneklerinden biri.

Oyun ana karakter Vinny’nin bir videolu online dating uygulamasına kaydolmasıyla açılıyor. Vinny’nin mesleği, hobileri ve burcu gibi profilinde gözükecek detayları seçmenizle oyun başlıyor. Bu bilgiler önemli çünkü uygulama sizi onlara göre birileriyle eşleştiriyor ve buluşmalarınız sırasında da karşı taraf bunlarla ilgili size sorular sorabiliyor. Özelliklerinizi seçtikten sonra karşınıza çıkan beş potansiyel buluşmadan üçünü seçiyorsunuz ve bu insanlarla buluşmaya başlıyorsunuz. Bu tercihlerin hepsi birbirinden çok farklı insanlar ve sizin nasıl bir Vinny yaratmak istediğinize bağlı olarak Vinny’le çok uyumlu ya da uyumsuz olabiliyorlar. Örneğin kendi deyişiyle bir “hipster” olan Saffron yoga yaparken buluşmaya katılıyor ve burcunuza göre sizinle uyumlu olup olmadığı ile ilgili fikrini söylüyor ya da buluşmanızdan önce bir vlog çekmekte olduğunu söyleyen Grace “influencer”larla ilgili fikrinizi soruyor. Vinny’nin kullandığı online dating uygulamasının özelliği bu üç ilk buluşmanızın ardından yalnızca iki tanesine ikinci bir buluşma teklifi yollayabilmeniz. Eğer karşı taraf da kabul ederse bu ikinci buluşmalarınızda “Never Have I Ever” veya “Truth or Dare” tarzı bir sosyal oyun oynuyorsunuz. Bu ikinci buluşmaların ardından bu sefer yalnızca birine üçüncü buluşma isteği yollayabiliyorsunuz. Oyun bu üçüncü buluşmanızın ardından sona eriyor. Oyun kendi tercihleriniz çevresinde şekilleniyor ve bu tercihler doğrultusunda karşınıza çıkabilen toplam 766 ayrı video kaydı içeriyor, bu sebeple hikâyeyi burada anlatamıyorum çünkü sizin karşınıza çıkan hikâye de kendi tercihleriniz doğrultusunda şekillenecektir. Bütün bu buluşmalarda harika geçtiğini ve tekrar buluşmak istediğinizi düşündüğünüz insanlar olabildiği gibi, sıkıcı geçtiğini düşündüğünüz kötü buluşmalarınız da olabiliyor. Biriyle tekrar tekrar buluştuğunuzda onu daha iyi tanıyor ve Vinny’le nasıl bir ilişkisi olabileceğiyle ilgili daha derin bir izlenim geliştirebiliyorsunuz. Bütün bu buluşmalar arasında Vinny ile arkadaşı Callum’un buluşmaları yorumladıkları kritik seansları da hem eğlenceli birer mola sunuyor hem de Vinny’nin ne hissettiği ile ilgili daha fazla içgörü edinmenizi sağlıyor.

Five Dates ne oyun ne de sinema standartlarında değerlendirildiğinde bir başyapıt sayılmaz – zaten romantik komedi türündeki eserlerin başyapıt sayıldığı da pek görülmüyor – ancak eğer eğlenceli bir iki saat geçirmenizi sağlayacak bir romantik komedi arıyorsanız Five Dates’i kesinlikle denemenizi öneririm. Üstelik oyunun hikayesi tercihlerinize göre ilerlediği için diğer tercihleri ve hikayeleri görmek için tekrar tekrar oynayabilirsiniz. Bir romantik komedi filmi karakterinin yerinde olmak, buluşmaları sırasında karşı tarafı tanımaya, olumlu ve olumsuz yönlerini görmeye – ve belki etkilemeye – çalışmak size de eğlenceli geliyorsa Five Dates’e bir şans verebilirsiniz. Genel olarak video oyunlarını büyüleyici kılan da bu sanıyorum ki, insanları izleyici koltuğundan kaldırıp bir karakterin yerine veya yönetmen koltuğuna oturtması. Five Dates’e İngilizce veya Türkçe altyazılı olarak Steam (Windows, MacOS), PS4, Xbox One ve Nintendo Switch üzerinden ulaşabilirsiniz!


Benzer yazılar

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?
DALL-E

Dijital Partner Şiddeti

“Onu takipten çıkacaksın!” “Şifreni mi değiştirdin?” Bu cümleler tanıdık mı? Eğer böyle söylemlerle karşılaştıysanız dijital şiddeti deneyimlemiş olabilirsiniz.

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?

Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?
No Name - David Hettinger (1946)

Modern Zamanlarda Aşk

Günümüzde partnerlerimizi daha çok sosyal medya aracılığıyla buluyoruz. Peki bu aşka bakışımızı ve aşkı nasıl yaşadığımızı değiştiriyor mu?

footer