Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

Friends That Break Your Heart - James Blake (2021)

Friends That Break Your Heart - James Blake (2021)

Ayrılık romantik ilişkilerde net çizgilerle bahsettiğimiz bir deneyim olsa da bazen arkadaşlıklarda bu sınırlar daha belirsiz olabildiği için gözden kaçırabiliyoruz. Art-pop ve modern auteur müziğinin en önemli isimlerinden biri olan İngiliz sanatçı James Blake, yeni albümünde arkadaşlıklarımızla yaşadığımız ayrılıklara değiniyor. Blake albüm boyunca herhangi bir romantik yönü olmayan arkadaşlıkların sonlanmasına, ölmüş arkadaşların arkasından tutulan yasa ve arkadaşlıkla romantik bir ilişki arasındaki belirsiz çizgiye dair hikayeler anlatıyor. Müzik yetenekleri konusunda deyim yerindeyse bir İsviçre çakısı olan Blake; kadife sesli vokallerinin yanı sıra multi-enstrümentalist ve prodüktör kimlikleriyle de tutarlı ve ahenkli bir albümle daha hayranlarını buluşturuyor. Friends That Break Your Heart, Blake'in diğer albümlerine göre çok daha yumuşak ve sıradan bir tarzı benimseyen bir albüm. Sanatçının hüzünlü ve şairane sözlerine önceki albümlerinden daha hafif bir müzik arka planı koyduğunu görüyoruz.
relate-banner



Bir Arkadaşla "Ayrılmak"

Albümün hemen hemen tamamında kendisine yer bulan arkadaş ayrılığı teması, yer yer romantik hislerin de olduğu yer yer tamamen arkadaşça bir ilişkide yaşanan ayrılıklar şeklinde kendisini gösteriyor. Albümün açılış şarkısı Famous Last Words de arkadaşlık ilişkilerindeki hislerin romantik olmadan dahi ne kadar yoğun olabileceğinin bir kanıtı adeta. Dikkatsiz dinlendiğinde bir aşk şarkısı ile karıştırılabilecek olan Famous Lost Words albümün genel tonuna güzel bir giriş niteliği taşıyor.



Albümün son çeyreğinde yer alan isim şarkısı Friends That Break Your Heart, albüm için adeta bir sonuç bölümü niteliği taşıyor. Kaybedilmiş veya karşılıksız bırakılmış sevgiyi ifade etmek için kullanılan kırık kalp metaforunu genelde kullanıldığı aşk bağlamından çıkarıp direkt olarak arkadaşlığı merkezine alan bir ayrılık için kullanıyor. Sanatçı, şarkıyla ilgili FADER dergisine verdiği bir röportajda yıllar içerisinde oluşan arkadaşlık bağlarının ardından yaşanan ayrılıkların, hayatında romantik ayrılıklardan daha fazla yer tuttuğuna değiniyor.



Bir Arkadaşı Kaybetmek

Ünlü alternatif R&B sanatçısı SZA'nın da yer aldığı Coming Back'te Blake ve SZA kaybettikleri kişilerin onları özlemle anmasını istediklerini ve unutulmaktan korktuklarını anlatıyor. Aynı zamanda karşı tarafın kendilerini kaybettiği için pişmanlık duymasını arzuladığını belirtiyor. Sözlerden sanatçının şarkının süjesine söyledikleri yüzünden onu kaybettiğini düşündüğünü anlayabiliyoruz. Sanatçı, beyni ve kalbi arasında; düşünüp söyledikleri ve hissettikleri arasında çok büyük farklılıklar olduğunu belirtiyor. Sanatçının Apple Music'te çok güneşli ama biraz da sefil bir günde yazdığını belirttiği Funeral pandeminin karantina dönemlerinde yok olmuş, unutulmuş ve duyulmamış hissetmesini ele alıyor. Sanatçı, sevdiklerine kendisinin en iyi versiyonu olmak için çaba harcadığını ve kendisinden vazgeçmemeleri gerektiğini haykırıyor. Sanatçı, karantina döneminde sevdiklerini kaybettiğini düşündüğünde hissettiklerini kendi cenazesinde hayatta olmaya benzetiyor.

Son yıllarda hiphop müziğin en popüler prodüktörlerinden biri olan Metro Boomin'in elinden çıkmış olan Foot Forward'da hızlı kurulmuş bir ilişkinin hızlı kaybedilebilmesi anlatılıyor. Sanatçı Foot Forward'da hızlı kurulan bu ilişkilere karşı sahip olduğu temkinli yaklaşımını güçlü ayağını önce atmaya benzetiyor. Biricikliği ve yakınlığı düşük olan bu kısa süreli ilişkilerde yerinin başkası tarafından alınmasına şaşırmadığını ve karşı taraftan herhangi bir açıklama dahi beklemediğini söylüyor.



Arkadaş Ayrılığının Belli Belirsiz Çizgileri

Friends That Break Your Heart'ta arkadaş ayrılıkları ile romantik ayrılıklardan bahseden bazı şarkılar da var. Ancak bu şarkılarda bile arkadaşlık ve romantik bir ilişki arasındaki çizgiyi net bir şekilde çizebilmek çok mümkün değil. Bu şarkılarda da arkadaşlığın içerisindeki romantizmi ve tam tersi romantik ilişkilerin içerisindeki arkadaşlığı görebiliyoruz. Albümün ikinci teklisi olan Life Is Not the Same bunun örneklerinden biri. Sanatçı tanıştığı andan itibaren kendisine çok güçlü ve iyi hissettirmiş bir insandan ayrılınca hissettiklerini anlatıyor. İlişkileri devam ederken Blake'e çok değerli hissettirmiş bu insanı etkilemek için zaman zaman ekstra çaba harcayan sanatçı, yanında kalması için onun istediği her şeyi yaptığını söylüyor. Sanatçının içinde bulunduğu bu toksik sayılabilecek ilişkinin romantik bir yönü olup olmadığını anlamak ise oldukça zor.

Show Me isimli şarkıda Blake'e 2017'de dağılmış bağımsız pop grubu PHOX'un solisti Monica Martin'in vokalleri eşlik ediyor. Bu şarkıda Blake yollarının ayrıldığı bir insanın ayrılıklarından sonra ne kadar gelişme kat ettiğini takdir ediyor ancak aynı zamanda hem geçmişte hem de gelecekte bu gelişmeyi kendisiyle olan ilişkisinde görmemiş olması konusunda hayıflanıyor. Kendisini bu gelişimin bir "gazi"si gibi gören Blake, bu insanın hayatına giren yeni kişilerin ferah bir başlangıca sahip oldukları için bu gelişimin öncesini göremeyeceklerini anlatıyor.

Albümün kapanış şarkısı If I'm Insecure aynı zamanda albümün en güçlü anlarından birine de ev sahipliği yapıyor. Sanatçı Apple Music için yazdığı açıklamada bu şarkıyı bir "kıyamet dönemi aşk şarkısı" olarak tanımlıyor. Pandemi döneminin hissettirdiği belirsizliğe ve güvensizliğe rağmen aşık olmanın kendisini her şeyin daha iyi olduğuna ikna ettiğini söylüyor. Sanatçı aynı zamanda kendisine karşı hissettiği güvensizliğe rağmen sevdiği insana her zaman iyi bakacağından bu kadar emin olmasına şaşırıyor.



Son olarak bu albümle ilgili tartışırken dışarıda bırakılamayacak bir başka tema da insanın özüyle sahip olduğu yol arkadaşlığı üzerine. Albümün tamamına baktığımızda Blake'in öz farkındalığı yüksek bir insan olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kariyeri boyunca dış dünyanın ona etkilerini çok zarif iç gözlemlerle ifade eden sanatçı, bu albümde de bu üslubundan uzaklaşmış değil. Albümün ilk teklisi Say What You Will de bunun Friends That Break Your Heart'taki en belirgin temsilcisi olabilir. Şarkının nakaratı Türkçe'de halk arasında "Elin ağzı torba değil ki büzesin." sözünün İngilizce bir tekrarı gibi. Sanatçı insanların konuşmaktan ve eleştirmekten alıkoyulamayacağını ve haliyle bununla barış halinde olmak gerektiğini anlatıyor. Kendisi sıradanlığını ve hatta yer yer vasatlığını kucaklıyor. Modern Rönesans insanı James Blake dahi vasatlığını kucaklarken bize de onu dinlemek düşer sanıyorum ki.

Bu yazıda bahsettiğimiz şarkıların ve arkadaş ayrılıklarını konu alan daha fazla şarkının bulunduğu oynatma listemize aşağıdan ulaşabilirsiniz. Eklemek istediğiniz ve unuttuğumuzu düşündüğünüz şarkı önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz!





Benzer yazılar

Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Two Fridas, Frida Kahlo (1939)

İki Frida - Resim Önerisi

İki Frida adlı esere hiç yakından baktınız mı? Frida Kahlo çektiği ayrılık acısını, yalnızlık ve çaresizlik hislerini sanatıyla gösteriyor.
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!

footer