İçinizi Isıtacak Dostluk Temalı Filmler

yer tutucu

Sena Kirezçik

İçinizi Isıtacak Dostluk Temalı Filmler

The Breakfast Club (1985)

The Breakfast Club (1985)

1991 yapımı Fried Green Tomatoes filminde Ninny karakteri şöyle der: "Hayatın sırrını keşfettim: arkadaşlar. En yakın arkadaşlar!" Ninny'nin de dile getirdiği gibi sahip olduğumuz en önemli sosyal bağlardan biri arkadaşlık ilişkilerimizdir. Beyaz perde de yıllar boyunca en sıcak dostluk ilişkilerine ev sahipliği yapmıştır. Bu doğrultuda sizler için mutlaka izlenmesi gereken dostluk temalı filmleri listeledik.
relate-banner



The Breakfast Club, 1985 (IMDb: 7,9)

Arkadaşlık dendiğinde bir neslin aklına gelen ilk film: The Breakfast Club. 1980'lerin en ikonik gençlik filmlerinden biri olan The Breakfast Club, tek ortak noktaları aynı gün okulda cezaya kalmaları olan bir grup lise öğrencisinin aralarında yeşeren arkadaşlığı işliyor. Okulun popüler prensesi Claire, atletik Andrew, oldukça zeki Brian, "çatlak" olarak nitelendirilen Allison ve herkesin uzak durmak istediği suçlu John Bender… Birbirleri ile hiçbir alakası olmayan bu beş öğrenci, bir cumartesi günü okulda cezaya kalırlar ve hiç beklenmedik bir dostluğun inşası başlar. Birbirine tamamen yabancı beş kişinin birbirini tanıma ve kabul etme hikayesini anlatan film, gençler üzerinden ahlaki sorgulamalarda bulunuyor. İzleyicisini ön yargılarını geride bırakmaya ve toplumsal normları yeniden düşünmeye itiyor.



Me and Earl and the Dying Girl, 2015 (IMDb: 7,7)

Amerikalı yönetmen Alfonso Gomez-Rejon'un yönettiği film, son zamanlarda çekilen bağımsız Amerikan gençlik filmlerinin en başarılı örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Senaryosunun yazar Jesse Andrews'un imzasını taşıdığı film, 2015 Sundance Film Festivali'nden Jüri Büyük Ödülü ve Seyirci Ödülü ile dönmüştü.

Filmin konusu birbirinden oldukça farklı üç gencin kesişen yollarını ve beklenmedik arkadaşlıklarını içeriyor. Çeşitli sosyal çevrelere girip çıkan lise son sınıf öğrencisi Greg'in tek gerçek arkadaşı Earl'dür. Greg ve Earl, birlikte klasik filmlerin ufak çaplı parodilerini çekerler. Greg, ailesinin zorlaması ile neredeyse hiç konuşmadığı okul arkadaşı Rachel ile arkadaşlık etmeye başlar. Kendisine kısa süre önce lösemi tanısı konulan Rachel ile Greg arasında giderek samimileşen bir arkadaşlık kurulur. Kemoterapiye başlayan Rachel için kolları sıvayan Greg ve Earl, onun adına bir film yapmaya hazırlanırlar.



The Perks of Being a Wallflower, 2012 (IMDb: 8,0)

2000'ler sinemasının en beğenilen yapımlarından biri, dilimize çevrilen adıyla Saksı Olmanın Faydaları. Amerikalı roman yazarı Stephen Chbosky'nin kendi kitabını yönetmenliğini de üstlenerek sinemaya uyarladığı film, bir dostluk ve büyüme hikayesi olarak karşımıza çıkıyor.

Film, birbirinden tamamen farklı karakterlerdeki üç kişinin sıra dışı dostluğunu anlatıyor. En yakın arkadaşının intihar etmesiyle oldukça yalnız kalan Charlie, bir yandan iç dünyasındaki sorunlarla boğuşurken diğer yandan yeni başladığı lisesine adapte olmaya çalışmaktadır. Aynı lisede son sınıf öğrencisi olan iki kardeş Sam ve Patrick ise yerlerinde duramayan, deli dolu ve her daim hayattan keyif almasını bilen kişilerdir. Charlie ile yolları kesişen bu iki kardeş, onu yalnızlığından kurtararak hayatlarına dahil edecek ve ona gerçek dünyayı tanıtacaklardır. Öte yandan kadınlarla erkeklerin arkadaş olup olamayacağına da odaklanan film, izleyenlere keyifli bir seyir sunuyor.



Stand by Me, 1986 (IMDb: 8,1)

Meşhur korku romanı yazarı Stephen King'in The Body adlı eserinden sinemaya uyarlanan film, King'in kendi çocukluğundan izler taşıyor. Bir yazar olan Gordie Lachance'nın gözünden anlatılan film, kayıp bir çocuğun cesedini aramak için yola düşen bir grup çocuğun macerasını konu ediniyor. 1950'lerde, küçük bir Amerikan kasabası bir cinayet haberi ile sarsılır: Oregon ormanlığında küçük bir çocuğun cesedi bulunmuştur. Kasabanın çocukları ve yakın arkadaş olan Gordie, Chris, Teddy ve Vern cesedin bulunduğu yere doğru bir yolculuğa çıkar. Bu yolculuk sırasında giderek yakınlaşan çocuklar, birbirleri hakkındaki sırları keşfedecek ve bunun sonucunda uzun soluklu bir dostluğa atılacaklardır.



The Sisterhood of the Traveling Pants, 2005 (IMDb: 6,5)

Kadrosunda birbirinden yetenekli oyunculara yer veren film, birden fazla başrolü ve bakış açısıyla dostluk temasına sıra dışı bir anlatımla yaklaşıyor. Birbirlerinin en yakın arkadaşları olan Tibby, Lena, Carmen ve Bridget, gençlik dönemlerinin bitmeye yaklaşmasıyla bir yol ayrımındadırlar. Her biri kendilerine farklı bir yol çizen ve hatta kimisi farklı bir ülkeye taşınan bu dört arkadaş, bir gün tesadüf eseri onları birbirlerine bağlayabilecek bir şey keşfederler: her biri farklı bir bedene sahip bu dört arkadaşın hepsine tam uyum sağlayan bir kot pantolon. Pantolonu dönüşümlü olarak giymeye karar veren sıkı dostlar, bu şekilde temas halinde kalmaya devam edeceklerdir. Pantolon el değiştirdikçe arkadaşların arasında paylaşım da artar ve dostlukları gelişir.

Zorba The Greek, 1964 (IMDb: 7,7)

Sinemanın klasikleri arasında yer alan Zorba the Greek, Nikos Kazancakis'in 1946'da yayınlanan aynı isimli romanından uyarlanıyor. Michael Cacoyannis yönetmenliğinde beyaz perdeye aktarılan filmin başrolünde ise kendisine Oscar kazandıran oyunculuğu ile Anthony Quinn yer alıyor. Yazar Kazancakis, hikayeyi bir arkadaşlık ve kişisel özgürlüğü bulma hikayesinin ötesinde tanımlıyor ve toplumsal mesajlar üzerine kuruyor.

Hayattan çok beklentisi olmayan İngiliz yazar Basil'e Girit'te bir maden ocağı miras kalır. Hayatına sıfırdan başlama umuduyla adaya gelen Basil, burada orta yaşlı bir Yunan olan Alexis Zorba ile tanışır. Zorba, hayatı aşırı uçlarda yaşayan kaba fakat yaşamaya dair büyük bir tutku duyan biridir. Zorba'nın himayesine giren Basil, onun sayesinde Yunanlıların dünyevi zevklerini keşfeder. Tüm bu süreç, Basil ile Zorba arasında bir arkadaşlık ilişkisi geliştirir.


Benzer yazılar

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
Aşk, Büyü, Vs. - Ümit Ünal (2019)

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
Last Night in Soho - Edgar Wright

Karanlık Nostalji: Last Night in Soho

Film, 1960’lı yılların Londra’sında nostaljik bir rüyanın ardındaki zehirli dünyayı anlatıyor. Geçmişin travmaları bugünü nasıl etkiliyor?
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
The Perks of Being Wallflower- Stephen Chbosky (2012)

Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları

Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Druk - Thomas Vinterberg (2020)

Tehlikeli Bir Alkol Deneyi: DRUK

Yaşamanın keyfini unutmuş orta yaş krizindeki dört öğretmenin içlerindeki coşkuyu bulmaya çalışma öyküsünü anlatan bir Danimarka filmi.

footer