Öz Güveninizi Nasıl Arttırabilirsiniz?

İdil Salih

İdil Salih

Öz Güveninizi Nasıl Arttırabilirsiniz?

Line - Harry Holland

Line - Harry Holland

Öz güven seviyemiz kendimizle olan ilişkimizden başlayarak sosyal hayatımızı ve çalışma hayatımızı yakından etkiliyor. Bir çalışma 900'den fazla kişiye kendilerini ne kadar öz güvenli gördüklerini, sosyal destek alanlarını ve sağlık durumlarını soruyor. Daha sonra kanlarından alınan bir örnekle bu kişilerin sağlık durumları kontrol ediliyor. Sonuçlar gösteriyor ki öz güveni yüksek olan kişilerin sosyal destek alma oranları arttıkça sağlık problemleri azalıyor. Ancak öz güveni yüksek olmayan kişilerin aldıkları sosyal destek miktarının sağlık problemleri üzerinde bir etkisi bulunamıyor. Araştırmacılar bu durumu öz güveni düşük olan kişilerin kendilerini sosyal destek alacak kadar değerli görmemelerine bağlıyorlar ve bunun da aldıkları sosyal desteği geri plana itmelerine sebep olabileceğini düşünüyorlar.
relate-banner

Peki öz güvenimizi artırmak için neler yapabiliriz?

  • Çoğu insan bazen kendi kendine konuşabiliyor. Böyle zamanlarda eğer kendinizi sürekli olarak eleştiriyorsanız ve olumsuz yanlarınızı düşünüyorsanız kendinize dur deyin. Her olumsuz olduğunu düşündüğünüz yanınıza karşı bir güçlü yanınızı listeleyin.
  • Kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktan vazgeçin. Kimse sizin düşündüğünüz kadar mükemmel değil. Başkasının güçsüz olan bir yanı sizin güçlü yanınız olabiliyor.
  • Başka insanlara yardım eden organizasyonlarda gönüllü olun. Başkalarına yardım etmek insanın güçlü olduğu yanlarını keşfetmesini sağlayabiliyor.
  • Affetmeye odaklanın. Kendi hatalarınızdan utanmak ya da kendinize öfkelenmek yerine hata yaptığınızda kendinizi affetmeyi deneyin. Unutmayın ki herkesin hata yapma hakkı var, kendinize acımaz yaklaşmayın.
  • Sosyal aktivitelere daha fazla zaman ayırın. Çevreniz genişledikçe kendiniz gibi olan, sosyal olarak sizi daha fazla tatmin eden insan ile tanışma şansınız artıyor. Bu sayede sizi siz olduğunuz için seven ve takdir eden insanlarla zaman geçirebiliyorsunuz.
  • Spora veya bir egzersize başlayın. Birçok çalışmaya göre egzersiz yapmak kişinin hem daha mutlu hissetmesini sağlıyor hem de öz güvenini artırıyor.

McQuillan, S. (2019, May 02). 6 ways to boost your self esteem and why it is important. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/cravings/201905/6-ways-boost-your-self-esteem-and-why-it-s-important

Benzer yazılar

Kendi Potansiyelini Keşfeden İnsanlar Neye Benzer?

Maslow’un ihtiyaç hiyerarşisini duymuş muydunuz? Bu piramitte en tepede yer alan “kendi potansiyelini keşfetmek” neye benziyor diye merak ediyorsan cevabı yazımızda.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?

İlk görüşte aşk mı, arkadaşlıktan doğan aşk mı?

İlk görüşte aşık olduğunuz biriyle mi olmak isterdiniz, yoksa uzun süreli arkadaşlığın sonunda kurulan beraberlik mi sizi daha mutlu ederdi?
Naked Boy - Sally Cummings Shisler

Çocuğumla Çıplaklık Konusunda Nasıl Konuşmalıyım?

Çocuklar erken yaşlardan itibaren çıplaklık konusunda meraklı olabiliyorlar. Peki onlarla bu konuyu en doğru şekilde konuşmanın yolu nedir?
Self-portrait with Her Daughter - Elisabeth Vigee Le Brun

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.
Mimmo Paladino

Sahtekarlık Sendromu (Imposter Syndrome) Nedir?

İç sesiniz bulunduğunuz konumu hak etmediğinizi ve oraya şans eseri geldiğinizi söylüyorsa Sahtekarlık Sendromu'ndan muzdarip olabilirsiniz.
Yearning - Ron Hicks

Gaslighting Mağduru Olabilir Misiniz?

"Hayır yanlış hatırlıyorsun.", "Öyle bir şey yaşanmadı." Bu cümleler tanıdık geliyor mu? Eğer öyleyse gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.

Çocuğunuzu hem sevip hem de...

Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.
Untitled - Herman Henry Wessel

İş Yerinde Zehirli İlişkileri Tanımak

İş yerinizde kontrolcü ve manipülatif kişilerle muhattap oluyor olabilir misiniz? İşte bunu anlamanın yolları!

9 Maddede Olumlu Ebeveynlik

Olumlu ebeveynliğin çocuklara da ebeveynlere de çok iyi geldiğini biliyoruz. Sizin için bu ebeveynlik tarzının 9 temel maddesini derledik.

footer