İş Yerinde Olumsuz Duygularla Nasıl Başa Çıkabiliriz?

İdil Salih

İdil Salih

İş Yerinde Olumsuz Duygularla Nasıl Başa Çıkabiliriz?

A Self-Portrait - Pieter Van Laer

A Self-Portrait - Pieter Van Laer

Etkileşime girdiğimiz insanların içinde bulundukları duygular bizi yakından etkiliyor. Kimi zaman başkalarının neşelerinden ve heyecanlarından olumlu etkilenip enerji seviyemizi yüksek tutabiliyoruz, kimi zaman da başkalarının sinirli ruh halinden, üzüntülerinden etkilenebiliyoruz. Bu duruma duygusal bulaşma (emotional contagion) adı veriliyor.
relate-banner

Duygusal bulaşma başkalarıyla daha uyumlu hareket edebilmemizi, empati yapabilmemizi ve onları anlayabilmemizi sağlıyor. Duygusal bulaşmanın faydaları bu kadarla bitmiyor. Duygusal bulaşma sayesinde kendi duygularımızı ve ruh halimizi de daha rahat anlayabiliyoruz. Peki hangi duygular daha bulaşıcı oluyor? Yapılan bir çalışma yoğun bir şekilde ifade edilen olumsuz duygularla daha çok empati yaptığımızı ve bu duyguların daha çok bulaştığını gösteriyor. Aynı zamanda jest ve mimiklerini taklit ettiğimiz kişilerin içlerinde bulundukları ruh haline adapte olma olasılığımız da yüksek bulunuyor.

Peki iş yerimizde sürekli olumsuz duygular içinde olan biri bizi nasıl etkiliyor? Sürekli olarak olumsuz duyguların bize bulaşması onların etkilerini görmemizi engelleyebiliyor. Sinirli ve agresif ruh hali günün çoğu anını kaplayabiliyor. Çevremizi ve olayları daha olumsuz bir şekilde yorumlamamıza sebep olabiliyor. Peki bu durumda neler yapılmalı?

Eğer böyle bir iş arkadaşıyla birlikteyseniz kendinize zaman tanımaya odaklanın. Çevrenizdeki insanların içinde bulundukları durumların ve sizin içinde bulunduğunuz durumların aynı olmadığını ve farklı bireyler olduğunuzu aklınızda tutmaya çalışın. İnsanların yaşadıkları olaylara ve duygularınıza uzaktan bir pencereden bakmaya çalışın. Kendi olumsuz duygularınızı başkalarına bulaştırmamak için ise her şeyden önce kendinizi kontrol altında tutun. İyi bir diyet programı ve uyku alışkanlığı ruh halinizi korumanız açısından önemli bir yerde bulunuyor. Yaşadığınız olumsuz duyguların sebepleri üzerine hem kendinizle hem de çevrenizle paylaşımlarda bulun. Bu sayede içine düştüğünüz durumlara alternatif bakış açılarından da bakma fırsatı elde edebilirsiniz.

[1] Flora, C. (2019, June 21). Protect yourself from emotional contagion. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/articles/201906/protect-yourself-emotional-contagion

Benzer yazılar

Yoğun Hissedilen Duygularla Nasıl Baş Edilebilir?

Yoğun duygular aniden zihninize üşüşünce durup kendi içsel kaynaklarınıza göz atmaya ne dersiniz?
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

Duygusal Olarak Ne Kadar Olgunsunuz?

‘‘Ona hem çok kızgınım hem de onu çok özlüyorum.’’ Kendinizi birbiriyle çatışan duygular içerisinde buluyor musunuz?
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
Peter Clarke - High Anxiety

İş Yerindeki Engeller: Damgalamanın Kaldırılması

İşe alım süreçlerini farklı gruplar için daha adil kılmak ve daha kapsayıcı bir çalışma alanı oluşturmak için yöneticiler neler yapabilir?

footer