Duygusal Zekamızı Nasıl Geliştirebiliriz?

Beyzanur Arıcan Dinç

Beyzanur Arıcan Dinç

Duygusal Zekamızı Nasıl Geliştirebiliriz?

Emotional Intelligence - Rita Ventura

Emotional Intelligence - Rita Ventura

Günümüzde "duygusal zeka" kavramı gündelik hayatta olduğu gibi profesyonel yaşamda da sıklıkla karşımıza çıkıyor. Duygusal zeka temelde kişinin kendilerinin ve diğerlerinin duygularını algılayabilmesi, duygularını uygun bir şekilde kullanabilmesi ve yönetebilmesi anlamına geliyor. İnsan kaynakları çalışanlarının işe alınacak adaylarda aradığı yüksek duygusal zekanın iş performansını olumlu yönde etkilediği araştırmalar tarafından da gösteriliyor. Bu sebeple, kişiler için duygusal zeka kabiliyetlerini geliştirmek oldukça önemli. Bunu başarabilmek için kullanabileceğiniz 7 yolu aşağıda sizler için sıralıyoruz:
relate-banner

  1. Duygularınızı isimlendirin. Gün içinde nasıl hissettiğinizi sorgulayın ve hislerinizi etiketleyin. Örneğin, sizi üzen bir şey olduğunda "şu an üzgün hissediyorum" deyin.
  2. Duygularınızın kararlarınıza olan etkisini fark edin. Çok heyecanlı hissederken alabileceğiniz risklerin arttığını, üzgünken bazı fırsatları kaçırabileceğinizi görün.
  3. Duygularınız dostunuz mu yoksa düşmanınız mı karar verin. Her duygu her an işlevsel olmayabiliyor. Öfke bazen işinize yararken bazen gereksiz tartışmalara girmenize sebep olabiliyor. Size düşman olan duyguları bir an önce düzenleyin.
  4. Kendi duygularınızın sorumluluğunu alın. Duygularınız için başkalarını suçlamak yerine bunların sizin seçimlerinizden doğduğunu kabul edin.
  5. Diğerlerinin duygularının farkında olun. Çevrenizdekilerin duygusal durumlarına tüm dikkatinizi verin. Böylelikle yapmak üzere oldukları hareketleri öngörmeniz de kolaylaşabiliyor.
  6. Ekran sürenizi kısıtlayın. Akıllı cihazlarla uzun süre vakit geçirmek insanlararası ilişkilerdeki bazı yeteneklerimizi kısıtlıyor. Örneğin birbirlerinin yanında akıllı telefonlarıyla ilgilenen kişiler arasında kurulan yakınlığın kısıtlandığı görülüyor.
  7. Kaydettiğiniz ilerlemeyi değerlendirin. Gün sonunda o gün içinde kurduğunuz ilişkilerde nasıl olduğunuzu gözden geçirin ve üzerine çalışmanız gereken konuları belirleyin.

[1] Morin, A. (2020, January 12). 7 Simple Ways to Deepen Your Emotional Intelligence. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/what-mentally-strong-people-dont-do/202001/7-simple-ways-deepen-your-emotional-intelligence

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.
Anonim - Acrobats (1822)

İş Yerinde Kültürel Çeşitlilik

Şirketler çalışanlarına kültürel çeşitliliğin ve eşitliğin olduğu çalışma ortamları sağlamalı. Bu doğrultuda atılması gereken adımlar neler?

footer