Baba Olmaya Alışmak

Elif Sabuncuoğlu

Elif Sabuncuoğlu

Baba Olmaya Alışmak

New Dad- Nancy Tankersley

New Dad- Nancy Tankersley

Sürece en başından itibaren dahil olun.
relate-banner

Dünyaya yeni gelmiş bebeğinizle ilişki kurmak ve bağ oluşturmak için en kıymetli çaba, iş dışında geçirdiğiniz zamanlarınızı onunla birlikte dolu dolu değerlendirmek olabilir. Bebeğinizle ilgili her detaya dahil olun: giydirilmesine, banyo yapmasına, bezinin değişimine, oyun oynama zamanlarına, yatıştırılmasına"¦ Zorlandığınızı veya yetersiz olduğunuzu hissettiğiniz anlar olabilir ancak bu anlarda bebeğinizin sorumluluğunu annesine vermeyin, denemeye ve çabalamaya devam edin. Ebeveynlik becerileri siz pratik ettikçe gelişir. Böylece siz de adımlarınızı giderek artan bir öz güvenle atabilirsiniz.

Dikkatinizi verin, bağlantı kurun ve şefkat gösterin.

Bebeğiniz size davranışlarıyla ve beden diliyle ihtiyaçlarını anlatmaya çalışan sinyaller ve ipuçları gönderir. Bu ipuçlarına gerçekten dikkatinizi verdiğinizde zamanla onun ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğinizi anlıyor olacaksınız. Fiziksel temas, bebeğinizle bağ kurmanın çok önemli bir parçası. Bebeğinize dokunuşunuz, onu kucaklamanız, taşımanız, göğsünüzde kalp atışlarınızı dinleyecek konumda tutmanız bebeğinizin yalnızca sizinle ve dünyayla güvenli bir bağ kurmasını sağlamaz, aynı zamanda bebeğinizin beyin gelişimi için epeyce önemlidir. Bebeğinize karşı şefkat dolu olduğunuzda ve size yolladığı ipuçlarına yanıt verebildiğinizde beyninde oksitosin hormonu salgılanır. Bu hormon kendisini iyi ve güvende hissetmesinin yanı sıra sinir hücreleri arasında bağlantı kurarak beyin gelişimine katkıda bulunur.

Bebeğinizle birebir zamanlar yaratın, konuşabildiğiniz kadar konuşun.

Bebeğinizle baş başa kaldığınız anlarınız olsun, tüm dikkatinizin bebeğinizde olduğu bu anlar bebeğinizle aranızdaki uyumu ve bağı pekiştirir. Bebeklerle konuşmak ise beyinlerinin adeta besini gibidir. Kelimelerin anlamlarını anlamasalar da onlarla konuşmanızdan elde edeceği birçok fayda vardır. Bebeğin duyduğu her kelime, doğduğu andan itibaren dil ve iletişim becerilerini geliştirirken ikinizin ilişkisini de güçlendirir. Bebeğinizle ilgilenirken o an yapmakta olduğunuz şeyi anlatabilirsiniz: "˜"˜Hadi bakalım bezini değiştirelim! İşte sana güzel ve temiz bir bez. Daha iyi hissettiriyor değil mi? Endişelenme, bitmek üzere.'' Yumuşak veya şarkı söylercesine bir ses kullanmak, bebeğinizin kendisini hoşnut ve korunmuş hissetmesini sağlar. Bunun yanında hikayeler anlatmak, şarkı/ninni söylemek ve kitap okumak da benzer etkilere sahiptir.

Partnerinize emzirme konusunda yardımcı olun.

Partnerinizin bebeğinizi emzirdiği anlarda kendinizi dışarıda bırakılmış hissedebilirsiniz. Ancak bu konuda partnerinize yardımcı olabilmenin ve bu sürece dolaylı da olsa dahil olabilmenizin birçok yolu var. Ev işlerinde, yemek yapmada daha fazla sorumluluk alarak, gelen ziyaretçi sayısını ve ziyaret sürelerini kısa tutarak ve bebeğin bakımına daha çok dahil olarak yeni anne olmuş partnerinizin daha fazla dinlenmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğin annenin memesini aradığını, yumruğunu emdiğini veya emme sesleri çıkardığını görürseniz onu emzirmesi için annesine götürün. Partneriniz bebeğinizi emzirirken onu kucaklayıp desteğinizi ve şefkatinizi gösterin.

Partnerinizle bir takım olun.

Ebeveynlerin takım olması demek ortak ebeveynlik değerlerine yönelik hareket etmek, kararları birlikte almak, sorunları yapıcı bir şekilde ve sakince çözmek anlamına gelir. Partnerinizle birlikte takım arkadaşı olduğunuzda daha güçlü ve zor kararlar karşısında daha donanımlı hissedersiniz. Çocuğunuz da birbirinizle etkileşim kurma şeklinizi izleyerek nasıl davranması gerektiğini öğrenir. Zorluklarla karşılaştığınızda, sorunları çözdüğünüzde ve çatışmaları olumlu ve işbirlikçi yollarla ele aldığınızda ona örnek olabilecek davranışları model olarak gösterirsiniz. Ayrıca bebeğiniz işleri birlikte iyi yürüttüğünüzü gördüğünde veya hissettiğinde kendisini güvende hisseder.

Son olarak, kendinize iyi davranmayı ve kendinizle de ilgilenmeyi unutmayın. Siz ne kadar iyi ve dinlenmiş olursanız bebeğinizle o denli ilgilenebilir ve partnerinize de o denli yardım edebilirsiniz. Elinizden geldiğince sağlıklı bir yaşam benimsemeye çabalayın ve mümkün olduğunca dinlenmeyi aksatmayın!

[1]Becoming a father: tips for new dads. (2018, July 10). Raising Children. Retrieved from https://raisingchildren.net.au/grown-ups/fathers/early-days/becoming-a-dad.
[2] New dads: 10 top tips for fatherhood. (2018, July 10). Raising Children. Retrieved from https://raisingchildren.net.au/grown-ups/fathers/early-days/new-dads-10-tips.
[3]Dads play an important role in breastfeeding. (n.d.) Kid Central Tn. Retrieved from https://www.kidcentraltn.com/support/full-family-support/dads-play-an-important-role-in-breastfeeding.html.

Benzer yazılar

Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

footer