Kardeş Zorbalığı

Feyza Hilal Dilmaç

Feyza Hilal Dilmaç

Kardeş Zorbalığı

From Maxispatterns

From Maxispatterns

Kardeş kavgası hemen hemen birçok kardeş ilişkisinde görülebilen bir durum. Aile içerisinde çeşitli anlaşmazlıklardan dolayı ortaya çıkabilen kardeş kavgası çocukların gelişimi açısından olumlu bir etkiye sahip bile olabiliyor. Özellikle orta çocukluk döneminde çocuklar ebeveynlerinden daha çok kardeşleriyle vakit geçiriyorlar. Arkadaş ilişkilerimiz, romantik ilişkilerimiz ve genel anlamda insanlarla kurduğumuz ilişkiler kardeşlerle kurulan ilişkilerden etkilenebiliyor. Bu sebeple kardeş kavgalarında çatışmaları çözme becerileri edinebilen çocuklar, aile dışında kurdukları ilişkilerde de bu becerilerini kullanabiliyorlar. Fakat kardeş kavgası her zaman olumlu etkiye sahip olmayabiliyor. Akran zorbalığıyla da benzerlik gösteren, güç üstünlüğü ile karşı tarafa sistematik olarak psikolojik veya fiziksel şiddet uygulamak olarak adlandırılan kardeş zorbalığı çocukları mental olarak olumsuz yönde etkiliyor.
relate-banner

Birçok ailede "˜normal' olarak görülen kardeş zorbalığına, kardeş kavgası ile karıştırıldığı için ebeveynler tarafından müdahale edilmeyebiliyor. Çocuklar gelişimsel olarak kardeş ilişkilerinden birçok şey öğrendikleri için kardeşleri tarafından zorbalığa uğrayan çocuklar bu durumu normalleştirebiliyorlar. Bu durum çocukların akran zorbalığına uğrama ihtimallerini de artırabiliyor. Sosyal öğrenme teorisi, çocukların özellikle kardeş ilişkileri üzerinden sosyal becerilerinin etkilendiğini öne sürüyor. Bu sebeple evde kardeşinden zorbalık gören veya kardeşine zorbalık yapan çocuklar okul ortamında da akran zorbalığı yapabiliyor veya akran zorbalığının kurbanı olabiliyorlar. Kardeş zorbalığını etkileyen en önemli faktörlerin kardeşlerin yaşı, ailenin eğitim durumu, bununla bağlantılı olarak sosyo-ekonomik durumu ve ebeveynlerin çocuk yetiştirme tutumları olduğu belirtiliyor. Bunlar arasındaki en belirleyici faktör ise ebeveyn tutumu oluyor. Çocukları üzerinde sert bir disiplin uygulayan, daha az sevgi gösteren ve çocuklarını daha az gözlemleyen ebeveynlerin çocuklarında kardeş zorbalığı daha sık görülebiliyor. Bazı araştırmalar, yaşı yakın olan kardeşler arasında kardeş zorbalığının daha sık görüldüğünü gösteriyorlar.

Akran zorbalığından farklı olarak kardeş zorbalığında ebeveynler daha az müdahale etme eğilimi gösterebildikleri için bu durum bir çözüme kavuşmayabiliyor. Birçok ebeveyn kardeş zorbalığı yerine bunu kardeş kavgası olarak isimlendirebildiği için kardeşler arasındaki zorbalığın normal bir durum olduğu yanılgısına düşebiliyor. Bu sebeple kardeş zorbalığı hakkında bilinçli olmak bunun çözümü için doğru adımlar atabilmek için ilk adım oluyor. Çocuklarınız arasındaki ilişkiyi gözlemlemek, sistematik bir şekilde karşı tarafa zarar verme durumu varsa müdahale etmek ve zorbalık yapan çocuğunuza gerekli sınırları öğretmek, kardeş zorbalığını engellemenin temel çözüm yolları olabiliyor.

[1] Gordon, S. (2021, January 9). Sibling Bullying Effects and Consequences. VeryWell Family. Retrieved from https://www.verywellfamily.com/what-is-the-big-deal-with-sibling-bullying-460624
[2] Hoetger, L. A., Hazen, K. P., & Brank, E. M. (2015). All in the family: A retrospective study comparing sibling bullying and peer bullying. Journal of Family Violence, 30(1), 103-111.
[3] Wolke, D., Tippett, N., & Dantchev, S. (2015). Bullying in the family: sibling bullying. The Lancet Psychiatry, 2(10), 917-929.

Benzer yazılar

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Spending Time- Martin Parr (1986)

Ebeveynlerimizden Sürekli Duyduğumuz 6 Cümle

Zihnimize ebeveynlerimizin sesiyle kazınan bazı cümleler var. O cümlelerden altısını seçtik. Bakalım aralarında size de tanıdık gelenler var mı?

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!

footer