1- Açık Görüşlü Olun.
Aile bireylerinizin görüşlerine katılmadığınıza emin olsanız bile neden böyle düşündüklerini merakla dinlemek tartışmanın seyri açısından faydalı olacaktır. Bunu yapmak, yeni bir bakış açısı kazanmanızı da sağlayabilir.
2- Aktif Dinlemeyi Deneyin.
Karşınızdaki kişinin söylediklerini ona geri yansıtmayı deneyin. Yani, duyduklarınızı içine kendi yorumunuzu katmadan yeniden ifade edin. Bu, etkin dinlemeyi ve daha üretken konuşmalar yapmayı başarmanın bir yolu olabilir.
3- Mizahı Kullanın.
Mizah, hararetli seyreden tartışmaları hafifletmenin harika bir yoludur. Ancak siyasi konuşmalara mizah katarken alaycı bir dilden veya partizan bir mizahtan kaçındığınıza emin olun.
4- Yargılayıcı/Küçümseyici Olmayın.
“Nasıl böyle düşünebilirsin? Sen çok yanlış yönlendirilmişsin." gibi cümleler kullandığımızda, kendimizi ve fikirlerimizi üstün kılmış oluyoruz. Bu da karşımızdaki kişiye kendisini yargılanmış ve küçümsenmiş hissettirebiliyor ve savunmaya geçmesine sebep olabiliyor. Bu tarz konuşmalarda yargı dağıtmamak adına üslubunuzu ve söylemek istediklerinizi doğru ifade edip etmediğinizi iki kez düşünün.
5- Beden Dilinizin Farkında Olun.
Araştırmalar, kelimelerin iletişimimizin yaklaşık %20'sini oluşturduğunu gösteriyor. Bu da iletişim kurduğumuz insanların bizden anladıklarının çoğunun söylemediklerimizden kaynaklandığı anlamına geliyor. Vücut hareketimiz ve duruşumuz, kurduğumuz göz teması, mimiklerimiz, ses tonumuz gibi ayrıntılar karşımızdaki kişiye farklı izlenimler verebilir. Konuşurken eğilmemeye veya onların alanını işgal etmemeye dikkat edebilirsiniz. Çünkü bu hareketler karşınızdaki kişiye köşeye sıkışmış hissettirebilir ve savunmaya geçmelerine sebep olabilir.
6- Kişisel Sınırlarınızı Koruyun.
İçinde bulunduğunuz konuşma sizi bunaltmaya başladıysa veya kişisel sınırlarınıza müdahale edildiğini hissediyorsanız ara vermeniz gerektiğini söyleyebilirsiniz veya tartışmadan sakince çekilebilirsiniz.
7- Nerede Duracağınızı Bilin.
Sesinizin yükseldiğini ve gergin hissetmeye başladığınızı fark ediyorsanız birkaç derin nefes almak veya konuşmadan sakince çekilmek size iyi gelebilir. Bu sayede kimse kırılmadan ve bunalmadan konuşmayı bitirebilirsiniz.
8- Hatalarınızı Kabul Edin.
Sözleriniz karşınızdaki kişiyi kırdıysa içten bir özür ile incinmiş duyguları onarmanız konuşmanın sağlıklı bir şekilde seyretmesi için çok önemli olabilir.
