Sosyal Medya Beden Algımızı Etkiliyor

kategori

Yakın İlişkiler

Sosyal Medya Beden Algımızı Etkiliyor

Günümüzün önemli bir kısmını sosyal medyada geçiriyoruz. Geçirdiğimiz bu vakit ister istemez hayattan beklentilerimizi ve kendimizle olan ilişkimizi etkiliyor. Kendi bedenimize bakışımız da aynı şekilde sosyal medyada gördüklerimizden, özellikle de standardize edilmiş güzellik algısından etkileniyor.

Yapılan bir araştırmada genç kadınların sosyal medyada gördükleri modellerle kendi fiziklerini karşılaştırmalarının onlar üzerindeki etkisine bakılıyor. Tahmin edebileceğiniz üzere, sosyal medyada görülen manken görselleri katılımcıların kendi bedenlerini daha az beğenmelerine ve bedenleri konusunda daha az öz güvenli hissetmelerine sebep oluyor. Özellikle mükemmeliyetçi olan bireylerin sosyal medyada paylaşılan model fotoğraflarından çok daha fazla etkilendikleri görülüyor. Bununla birlikte, katılımcıların bilişsel duygu düzenleme yöntemlerinin bu tür bir öz güvensizlik ile karşılaştıklarında kötü düşünceler etrafında çıkmaza girdiği ve kişilerin kendilerini belli bir mükemmellik standardında değerlendirmeye tabii tuttukları da bulunuyor.

Kısacası, dayatılan ideal beden algısı çerçevesinde ister istemez kendimizi o "ideal"e yakın insanlarla karşılaştırıyoruz. Kendimizi idealden uzak olarak görmek ise öz güvenimizi ve kendi vücudumuza bakışımızı önemli derecede etkiliyor. Bu noktada ise tek bir "ideal"in olmadığını, bedenlerin standardize edilemeyeceğini ve her bedenin biricik olduğunu hatırlamak gerekiyor.relate-banner

McComb, S. E., & Mills, J. S. (2021). Young women’s body image following upwards comparison to Instagram models: The role of physical appearance perfectionism and cognitive emotion regulation. Body Image, 38, 49-62. DOI: 10.1016/j.bodyim.2021.03.012

Benzer yazılar

Mary Cassatt - Summertime

FOMO: Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu

Arkadaşlarımızın davet edilmediğimiz buluşmalardan fotoğraflarını görmek ya da işsizken bir arkadaşımızın işe başladığını görmek… Bunlar içine korku salıyor mu? Eğer evetse FOMO’dan muzdarip olabilirsin!

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.

Yoğun Hissedilen Duygularla Nasıl Baş Edilebilir?

Yoğun duygular aniden zihninize üşüşünce durup kendi içsel kaynaklarınıza göz atmaya ne dersiniz?

İlişkide Sosyal Medyayı Nereye Koymak Gerek?

Sosyal medyanın ilişkilerde oynadığı rolü göz ardı etmemek gerekiyor. Peki sosyal medya konusunu daha sağlıklı yönetebilmemiz için neler yapmalı?

Duygusal Olarak Ne Kadar Olgunsunuz?

‘‘Ona hem çok kızgınım hem de onu çok özlüyorum.’’ Kendinizi birbiriyle çatışan duygular içerisinde buluyor musunuz?
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Modern Loneliness - Lionel Le Jeune

Çevrimiçi Arkadaşlıklarda Güven İlişkisi

Çevrimiçi ilişkiler eskisinden çok daha gündemimizde. Sanal ortamda kurulan arkadaşlıklar, yüz yüze arkadaşlıklar gibi güven verir mi?
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?

footer