Büyük Ebeveynlerimiz Hayat Memnuniyetimizi Olumlu Etkiliyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Büyük Ebeveynlerimiz Hayat Memnuniyetimizi Olumlu Etkiliyor.

Büyükanne ve büyükbabalarımızla geçirdiğimiz vaktin değeri paha biçilemez. Çocukluğumuzdan itibaren bakıcılığımızı, ilerideki hayatımızda ise mentorluk görevini üstüne alan büyük ebeveynler hakkındaki çoğu çalışma onların çocuklarla olan ilişkilerine odaklanmakta. Peki, bu ilişki genç yetişkinler olduğumuzda bizi nasıl etkiliyor?

Portekiz'de 18-25 yaşları arasındaki kişilerle yapılan araştırmada, katılımcılar aile içindeki memnuniyetlerini ve genel olarak hayat memnuniyetlerini ölçen iki farklı anket dolduruyorlar. Ardından, büyükanne ve büyükbabalarının kendi hayatlarındaki rollerini ölçen ayrı bir anket dolduruyorlar. Böylece hem büyük ebeveynleri ile ilişkilerinin niteliği hem de yakınlıklıklarının dereceleri aynı anda ölçülüyor.

Araştırmanın sonucunda, özellikle büyükanne ve büyükbabalardan görülen hoşgörünün ve yol göstericiliğin, kişilerin hayat kalitesini olumlu etkilediği gözlemleniyor. Ailemize karşı duyduğumuz memnuniyetin ise sadece büyükbabanın kişinin hayatındaki rolünden olumlu etkilendiği görülüyor. Kısacası, büyükanne ve büyükbabalarımız hayata olan memnuniyetimizi direkt olarak; ailemize karşı memnuniyetimizi ise dolaylı olarak etkiliyor. O halde ne duruyorsunuz? Eğer büyükanne ve büyükbabanız hayattaysa bugün onları arayarak onlara olan sevginizi dile getirebilirsiniz!relate-banner

Miguel, I., Araújo, A. M., Fernandes, S., Carneiro, L., & Fernandes, P. (2021). Are perceptions of grandparenthood related to family and life satisfaction? A study with emerging adults.Journal of Social and Personal Relationships,38(4), 1152-1171.

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Spending Time- Martin Parr (1986)

Ebeveynlerimizden Sürekli Duyduğumuz 6 Cümle

Zihnimize ebeveynlerimizin sesiyle kazınan bazı cümleler var. O cümlelerden altısını seçtik. Bakalım aralarında size de tanıdık gelenler var mı?

footer