Olumlu Duygularımızı Bastırmalı Mıyız?

kategori

Yakın İlişkiler

Olumlu Duygularımızı Bastırmalı Mıyız?

Kimi zaman, duygularımızı göstermemek adına ekstra çaba sarf edebiliyoruz. Örneğin, sevdiğimiz birini kırmamak için ona karşı duyduğumuz öfkeyi bastırmak durumunda kalabiliyoruz. Bu da kimi zaman olumlu kimi zamansa olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Peki ya pozitif duygularımızı bastırmak bizi nasıl etkiliyor?

Yapılan bir çalışmaya göre, pozitif duygularını bastırabilen kişilerde daha az bağlanma kaygısı görülüyor ve bu kişiler ilişkilerinde endişeli bir tutum sergilemekten çekiniyorlar. Öte yandan, ani gelişen durumlara karşı daha dayanıklı ve hazırlıklı olduklarından dolayı da dürtülerini kontrol ederek riskli davranışlardan kaçınabiliyorlar. Pozitif duygularını kontrol edemeyen kişiler ise riskli davranışlarda bulunmaya ve suç işlemeye daha yatkın oluyorlar.

Özetle, pozitif duygulara verdiğimiz tepkilerin hepsi bize iyi gelmeyebiliyor. Bir an durup tepkilerimizi düşünmemiz ve kontrol etmemiz gerekebiliyor. Hangi duyguyu ne derece bastırdığımız ise kişiden kişiye değişiyor.relate-banner

Zou, C., Plaks, J. E., & Peterson, J. B. (2019). Don't get too excited: Assessing individual differences in the down-regulation of positive emotions.Journal of Personality Assessment,101(1), 73-83.

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

“Her şeyi son ana bırakıyorum.” Peki ya yaşamayı?

Ertelemek kronik ve otomatik bir hale geldiğinde bizim için zararlı bir davranış haline gelebiliyor. Kendimizi yalnızca görevlerimizi değil aslında yaşamın kendisini ertelerken bulabiliyoruz.

Hep Siz Mi Özür Diliyorsunuz?

Özür dilemek ilişkilerimizi olumlu bir şekilde etkilese de gereğinden fazla özür dilediğimizi fark ettiğimiz noktada durup düşünmemiz hem kendimiz hem de ilişkimiz için daha sağlıklı oluyor.

Taşınmayı Keyifli Hale Getirmenin 6 Yolu

Bu yazımızda taşınma gibi zorlayıcı hayat olaylarından nasıl keyif alabileceğimizi anlatıyoruz.

Kendinizle Nasıl Bir İlişki İçerisindesiniz?

Hayatımızda kurduğumuz belki de en önemli ilişki olan kendimizle ilişkimiz ne kadar güvenli? Kendimizle güvenli bir ilişki kurmak için neler yapabiliriz?

Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?

Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?

Kendimizi Affetmenin 4 Adımı

Kendimizi affetmek neden bu kadar zor? Başkalarına karşı böylesine affedici olurken, konu kendimize geldiğinde neden bu denli acımasızız?
Unhappy Woman; Domestic Sorrows - Jozef Israëls

Kariyer Seçiminiz ile İlgili Çok Düşündüğünüzün 5 Kanıtı

"Ya seçimlerimden pişmanlık duyarsam?", "Ya bu iş bana uygun değilse?" Kariyerinizi düşünmek uyumanıza engel olmaya başlamış olabilir.

footer