Empati Yapmak Ya Da Yapmamak... İşte Bütün Mesele Bu!

kategori

Yakın İlişkiler

Empati Yapmak Ya Da Yapmamak... İşte Bütün Mesele Bu!

Empati kurmak, genellikle kişinin kendisini bir başkasının yerine koyarak onun hislerini ve duygularını anlamaya çalışması olarak tanımlanıyor. Başkalarıyla güzel vakit geçirmek ve iletişim kurmak genelde iyi bir ruh hali ve mutluluk ile sonuçlanıyor. Eğer kurulan iletişim içerisinde empatiyi barındırıyorsa, taraflar arasında takdir edilme hissi de artıyor. Empati yeteneği iyi olan kişiler, iletişime geçtikleri kişilerin duygusal durumu üzerinde yükseltici bir etki yaratabiliyorlar.

Yapılan bir araştırma da bu bulguyu destekliyor. Empati kurabilen kişiler, empati kuramayanlara göre karşılarındaki kişilere - stres seviyeleri ne kadar yüksek olursa olsun - daha iyi hissettirebiliyor.

Peki empati yeteneği yüksek olan kişiler bilinçli bir şekilde empati seviyelerini artırmaya çalıştıklarında ne oluyor? Aynı araştırmada katılımcılara daha çok empati kurmaları söylendiğinde ve katılımcılar bunu uyguladıklarında empatinin pozitif etkilerinin kaybolduğu görülüyor.

Araştırmacılar bu durumu normalde otomatik gerçekleşen empati sürecine müdahale edildiğinde empati yeteneğinin bundan kötü etkilenmesi olarak yorumluyorlar. Dolayısıyla kurulan iletişimin de bundan kötü etkilendiği sonucu çıkarılıyor.Sonuç olarak; empati yeteneği yüksek olan kişilerle iletişim kurmak bize iyi gelirken amaca yönelik olarak kurulan fazla empati aynı olumlu etkileri yaratmıyor.relate-banner

Vorauer, J. D., Petsnik, C., & Quesnel, M. (2020). Who brings you up when you're feeling down? Implications of dispositional empathy versus situationally-prompted empathic mindsets for targets' affective experience.Journal of Experimental Social Psychology, 89, 103991.

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

“Her şeyi son ana bırakıyorum.” Peki ya yaşamayı?

Ertelemek kronik ve otomatik bir hale geldiğinde bizim için zararlı bir davranış haline gelebiliyor. Kendimizi yalnızca görevlerimizi değil aslında yaşamın kendisini ertelerken bulabiliyoruz.

Hep Siz Mi Özür Diliyorsunuz?

Özür dilemek ilişkilerimizi olumlu bir şekilde etkilese de gereğinden fazla özür dilediğimizi fark ettiğimiz noktada durup düşünmemiz hem kendimiz hem de ilişkimiz için daha sağlıklı oluyor.

Taşınmayı Keyifli Hale Getirmenin 6 Yolu

Bu yazımızda taşınma gibi zorlayıcı hayat olaylarından nasıl keyif alabileceğimizi anlatıyoruz.
Cempasúchil - San José Manialtepec (2020)

Özür Dilemek Neden Bu Kadar Zor?

Özür dilemek zayıflık mı, olgunluk göstergesi mi? Özür dilemenin ve hatalarını kabul etmenin neden zor olabileceğini anlattık.
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.

Kendinizle Nasıl Bir İlişki İçerisindesiniz?

Hayatımızda kurduğumuz belki de en önemli ilişki olan kendimizle ilişkimiz ne kadar güvenli? Kendimizle güvenli bir ilişki kurmak için neler yapabiliriz?

Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?

Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?

footer